Δραστηριότητες Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων στο πλαίσιο του Erasmus+


Το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων «Πάνου Ιωάννου», στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, υποδέχθηκε οκτώ μαθητές και δύο καθηγητές από τη Γερμανία από τις 24 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο έγιναν από κοινού πολλές περιβαλλοντικές, αλλά και άλλες δράσεις με σκοπό την ανάδειξη των δεξιοτήτων και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβαλλοντικά.

Δραστηριότητες:

  1. Επίσκεψη στο Τρόοδος και περπάτημα στο μονοπάτι της φύσης (Τρόοδος-Καληδόνια).  Θαυμασμός για τη βιοποικιλότητα και τη βλάστηση.
  2. Επίσκεψη στο Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου.  Ενημέρωση για τον τρόπο ζωής των αγροτών του περασμένου αιώνα και τον οικολογικό τρόπο κατασκευής σπιτιών.
  3. Επίσκεψη στο ΧΥΤΥ Κόσιης, εργοστάσιο διαλογής και επεξεργασίας σκουπιδιών.
  4. Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Λευκωσίας και στο αρχοντικό του Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου.  Οι Γερμανοί εταίροι ενημερώθηκαν για την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και γνώρισαν τη Λευκωσία, τη μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που είναι μοιρασμένη.
  5. Επίσκεψη στους Μύλους Χατζηγιώρκη. Ενημέρωση για τον τρόπο κατασκευής αλευριού και χαλιών/υφασμάτων με τον αργαλειό.  Οι μαθητές κατασκεύασαν χαλάκια από χρησιμοποιημένα υφάσματα.
  6. Επίσκεψη στο Δήμαρχο της Κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια.
  7. Επίσκεψη στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Cavo Greco.
  8. Σύντομη επίσκεψη στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων.

Δραστηριότητες στο Σχολείο:

Μαθητές και καθηγητές από τα δύο συνεργαζόμενα σχολεία έκαναν δεντροφύτευση, κατασκεύασαν ξενοδοχείο εντόμων, κρεβατάκια για κατοικίδια και γλάστρες με χρησιμοποιημένα ελαστικά αυτοκινήτων, τα οποία χρωματίστηκαν με τα χρώματα των σημαιών της Γερμανίας και της Κροατίας.  Επίσης οι μαθητές κατασκεύασαν μοντέλο σπιτιού με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι Γερμανοί εταίροι, πέραν των δραστηριοτήτων αυτών, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μάθημα Μουσικής καθώς και την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο για την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ψυχαγωγία

Το σχολείο μας παράθεσε δείπνο στους Γερμανούς εταίρους σε παραδοσιακή ταβέρνα στη Σωτήρα καθώς και γεύμα στο εκδρομικό χώρο της Λάντας στην Αγία Νάπα.

Επίσης στο πλαίσιο της εβδομάδας Be Active διοργανώθηκαν δραστηριότητες το απόγευμα σε αθλητικές εγκαταστάσεις στην Αγία Νάπα.

 Τα αποτελέσματα των εργασιών και δραστηριοτήτων παρουσιάστηκαν σε ντόπιους και τουρίστες στην παραλία του Nissi Beach.

Επίσκεψη στην Κροατία

Από τις 16 μέχρι 22 Οκτωβρίου 2022 ομάδα 16 μαθητών/τριων και 4 καθηγητών επισκέφτηκε την Κροατία και συγκεκριμένα την πόλη Cakovec, μια μικρή αλλά με πολλή ιστορία και παράδοση πόλη.  Η υποδοχή των Κροατών εταίρων ήταν θερμή και εγκάρδια.  Η κυπριακή αποστολή ενημερώθηκε για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Δραστηριότητες εντός σχολείου

  1. Ξενάγηση στο, υπό κατασκευή, νέο σχολείο το οποίο είναι μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
  2. Κατασκευές με επαναχρησιμοποίηση υλικών και μετατροπής τους σε  έργα τέχνης.
  3. Παρακολούθηση σεμιναρίου κατασκευής κρεμών από βότανα.  Ακολούθως οι ίδιοι οι μαθητές παρασκεύασαν θεραπευτικές κρέμες και κραγιόν.
  4. Βιωματικό εργαστήριο για τα μικροπλαστικά.
  5. Παρακολούθηση μαθημάτων πρώτων βοηθειών και φυσιοθεραπείας, αφού το απόγευμα το σχολείο λειτουργεί και ως επαγγελματική σχολή για νοσοκόμους και φυσιοθεραπευτές.

Δραστηριότητες εκτός σχολείου

  1. Επίσκεψη στο κάστρο Riznica Madimunga το οποίο λειτουργεί ως μουσείο.  Στο μουσείο αυτό αποτυπώνεται όλη η ιστορία της πόλης.  Τα εκθέματα του μουσείου μαρτυρούν την πολιτική και την οικονομική ζωή της περιοχής.
  2. Επίσκεψη σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
  3. Επίσκεψη στο περιβαλλοντικό κέντρο Med Dremi Vodani.  Ενημέρωση για το μοναδικό δάσος και τη βιοποικιλότητά του.  Οι μαθητές μας απόλαυσαν τον περίπατο στις όχθες του ποταμού Μuva.
  4. Επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Κροατίας, το Zagreb.  Επίσκεψη στο μοναδικό Μουσείο Τέσλα με τα εντυπωσιακά εκθέματά του.  Οι μαθητές μας βίωσαν τις πραγματικές συνθήκες από την λειτουργία ενός ορυχείου, παρακολούθησαν πειράματα με τον ηλεκτρισμό και εντυπωσιάστηκαν από τα μοντέλα παλιών αυτοκινήτων, πολεμικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης.

Μοναδική η επίσκεψη στην παλιά πόλη του Zagreb με το Κοινοβούλιο.

Ψυχαγωγία

  1. Επίσκεψη σε παραδοσιακό εστιατόριο που προσφέρει εδέσματα που παράγονται από προϊόντα της φάρμας και παράγει κρασί από τους αμπελώνες που διαθέτει.
  2. Οι Κροάτες εταίροι οργάνωσαν εκδήλωση-δείπνο σε παραδοσιακό εστιατόριο, κατά τη διάρκεια του οποίου χορευτικό συγκρότημα παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς της Κροατίας.
  3. Με την ολοκλήρωση των εργασιών η αποστολή αναχώρησε για Βουδαπέστη την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.  Οι μαθητές μας γνώρισαν έστω και για λίγες ώρες τη μαγεία της πόλης, απολαμβάνοντας τη βόλτα στον ποταμό Δούναβη.

Τα αποτελέσματα των εργασιών και δραστηριοτήτων παρουσιάστηκαν από τους μαθητές των δύο σχολείων στην πλατεία της πόλης.

 Από τη Διεύθυνση




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










645