Συμμετοχή του Γυμνασίου Μακεδονίτισσας στο Erasmus+ RIZE


«Risk Impact Zones Environments» - 5η κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών

Το Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας συμμετείχε στην 5η κινητικότητα του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+,  Risk Impact Zones Environments R.I.Z.E.,  που αποτελεί μια σύμπραξη έξι ευρωπαϊκών σχολείων από την Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο.

Στόχος του έργου είναι η ευαισθητοποίηση και διαπαιδαγώγηση των μαθητών σε θέματα φυσικών καταστροφών και η ανταλλαγή καλών πρακτικών που στοχεύουν τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση φυσικών κινδύνων (πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών, σεισμών, κ.ά.). Οι μαθητές/μαθήτριες θα ασχοληθούν με τους περιβαλλοντικούς και κλιματολογικούς παράγοντες που προκαλούν τις φυσικές καταστροφές και θα μελετήσουν τρόπους μείωσης της επίδρασής τους. Με αυτόν  τον τρόπο, αναμένεται να συνειδητοποιήσουν έμπρακτα και τον ρόλο της διεθνούς συνεργασίας στη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς και στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.  Επιπλέον, στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων προκειμένου να ενισχυθεί η περιβαλλοντική πολιτική των διάφορων σχολείων και κοινοτήτων.

Την 5η κινητικότητα φιλοξένησε το Professional School of Ecology and Biotechnology "Prof. phd Asen Zlatarov", στην Σόφια/Βουλγαρία από τις  28 Νοεμβρίου 2022 μέχρι την 1η  Δεκεμβρίου 2022.

Στην κινητικότητα συμμετείχαν συνολικά  10 καθηγητές και 16 μαθητές από τις φιλοξενούμενες χώρες, καθώς και αριθμός μαθητών και καθηγητών από την χώρα υποδοχής.

Την Κύπρο εκπροσώπησαν οι μαθήτριες της Γ’ τάξης του Γυμνασίου, Σιούπαρτ Ακύλα, Σταύρου Νάγια και Σταύρου Σιμώνη,  συνοδευόμενες από τις καθηγήτριες Πιερίδου Ανδρομάχη, Β.Δ. συντονίστρια του προγράμματος και Σκαπούλλη Μερόπη, καθηγήτρια Τέχνης.

Μέσα από τις δράσεις που οργάνωσε το σχολείο υποδοχής, επιτεύχθηκαν οι στόχοι του έργου που αφορούν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα φυσικών καταστροφών και τρόπους αντιμετώπισης. Η ομάδα επισκέφθηκε τον Ερυθρό Σταυρό της Βουλγαρίας και παρακολούθησε σεμινάριο με οδηγίες για αντιμετώπιση μιας φυσικής καταστροφής καθώς και βασική εκπαίδευση  πρώτων βοηθειών.

Διοργανώθηκε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Δασοκομίας στη Σόφια, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του πανεπιστημίου σε θέματα πρόληψης φυσικών καταστροφών, μέσα από την εκπαίδευση που παρέχουν σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης και στον κτιριακό κατασκευαστικό τομέα.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας, μέσα από το πρόγραμμα υποδοχής που οργανώθηκε, με παραδοσιακά έθιμα, εδέσματα, χορούς και τραγούδια.

Οργανώθηκε επίσης ξενάγηση στην πόλη της Σόφιας και δύο εκδρομές για καλύτερη γνωριμία της χώρας φιλοξενίας. Στις εκδρομές η ομάδα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το μοναστήρι Rila, τους καταρράκτες Gorica και τις θερμές πηγές στο Sapareva.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με το αποχαιρετιστήριο πάρτι και την απονομή των διπλωμάτων.

Μέσα από το έργο οι μαθητές/μαθήτριες είχαν  την ευκαιρία να καλλιεργήσουν και να βελτιώσουν τις ψηφιακές και γλωσσικές τους δεξιότητες, να εμπλακούν σε διαδικασία συνεργατικής μάθησης, να εξοικειωθούν με άλλους πολιτισμούς, να καλλιεργήσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση και να ενισχύσουν την ταυτότητά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Η επόμενη συνάντηση, στην οποία θα ολοκληρωθεί το έργο,  προγραμματίζεται για τις 2 Μαΐου -05 Μαΐου 2023, στην Σικελία/Ιταλία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










524