«Νόστου Άλγος»: Ημερίδα αφιέρωμα στον Μικρασιατικό Ελληνισμό στο Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ Δασούπολη


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022 Η Ημερίδα και τίτλο «1922-2022 Μικρασιατική καταστροφή Μνήμη και Προβληματισμοί». Αφορμή για την πραγματοποίησή της υπήρξε η προώθηση δράσεων εμβάθυνσης της γνώσης για τη Μικρασιατική καταστροφή, στόχος που είχε τεθεί από το ΥΠΑΝ, με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από το θλιβερό αυτό ιστορικό γεγονός. Της Ημερίδας προηγήθηκε εβδομάδα προετοιμασίας όλων των τμημάτων του Σχολείου από τους διδάσκοντες/τις διδάσκουσες του Μαθήματος, με αξιοποίηση εποπτικού και έντυπου υλικού που προτάθηκε από την Επιτροπή Ιστορικής Μνήμης του Σχολείου.

Στην Ημερίδα ενεπλάκησαν όλοι οι μαθητές/όλες οι μαθήτριες του Σχολείου μας και σε αυτήν παρευρέθηκαν οι ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων Παύλος Δαπόλας και Αντωνία Λοΐζου. Δυο μεγάλες ομάδες μαθητών και μαθητριών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Νόστου άλγος», το οποίο δημιουργήθηκε κατά την περσινή σχολική χρονιά από συμμαθητές/συμμαθήτριές τους και τις φιλολόγους Σωτηρούλα Γεωργίου και Ευτυχία Πιπονίδου, Β.Δ. και να εμβαθύνουν τη γνώση τους για τα γεγονότα μέσα από ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στους δυο πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση: την κυρία Αντωνία Προδρόμου, Μικρασιάτισσα δεύτερης γενιάς, πρώην Επιθεωρήτρια Αγγλικών και τον κύριο Πέτρο Παπαπολυβίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Γ΄ Λυκείου που διδάσκονται την Ιστορία Κατεύθυνσης είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρια μελέτης πηγών που προτάθηκαν από τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Γιώργο Καζαμία, Δημήτρη Κοντογεώργη και Πέτρο Παπαπολυβίου, τα οποία συντόνισαν οι φιλόλογοι Παρασκευή Κατσιάρη, Βασίλης Καφαντάρης και Αφροδίτη Σπανού. Συγκεκριμένα, οι ομάδες αυτές εμβάθυναν σε θέματα αποκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Τα πορίσματα των εργαστηρίων παρουσιάστηκαν από τα παιδιά στο Αμφιθέατρο του Σχολείου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που ενεπλάκησαν είχαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να αποκομίσουν αξιόλογες εμπειρίες καθώς και να διαδράσουν με αξιόλογους ανθρώπους του πνεύματος, οι οποίοι με προθυμία και αγάπη πρόσφεραν τις γνώσεις τους στη νέα γενιά. Η ποιότητα της εκδήλωσης αυτής, εξ άλλου αποτυπώνεται και στην κατάθεση του μαθητή Βίκτωρα Καζαμία της Γ΄ Λυκείου, ο οποίος κλήθηκε να αποτυπώσει τις εντυπώσεις του σε ανταπόκριση για τη μαθητική μας εφημερίδα: «Οι περισσότεροι μαθητές ενθουσιάστηκαν, αφού μελέτησαν την ιστορία με έναν διαφορετικό τρόπο και παρατήρησαν τα διαχρονικά προβλήματα της προσφυγιάς. Ο ενθουσιασμός ήταν χαραγμένος και στα βλέμματα των καλεσμένων».

Από τη Διεύθυνση




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










487