Εσπερινό Γυμνάσιο - Λύκειο Λευκωσίας


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Στο Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Λευκωσίας θέσαμε ως διευθυντική ομάδα με επικεφαλής τον διευθυντή κύριο Δαυίδ Δαυίδ, σε συνεργασία με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό, ως βασικούς στόχους για τη σχολική χρονιά 2022-2023, την καθιέρωση μιας νέας σχολικής κουλτούρας, δηλαδή τα χαρακτηριστικά  που διακρίνουν μία σχολική μονάδα και καθορίζουν την «ατμόσφαιρα» που επικρατεί μέσα σ’ αυτή και συνθέτουν το κλίμα της μονάδας ή αλλιώς την «κουλτούρα» της.

Αναφερόμαστε σε θέματα που είναι αποδεκτά από όλα τα μέλη μιας σχολικής μονάδας (διευθυντής, εκπαιδευτικοί, μαθητές) και μ’ αυτά δένονται μεταξύ τους στενά. Τελικά, «Σχολική Κουλτούρα» στο Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Λευκωσίας, είναι οι στάσεις, οι απόψεις, οι αξίες και οι συμπεριφορές που επιδεικνύουν τα άτομα στη σχολική μονάδα όπου φοιτούν ή εργάζονται.

Η εσωτερική διάσταση της δε, η οποία αποτελεί και τον πυρήνα, την ουσία της κουλτούρας, αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις και τα συναισθήματα: την αίσθηση ικανοποίησης, την υπερηφάνεια για τη σχολική μονάδα, τους κοινούς στόχους. Επίσης δώσαμε  έμφαση στο   συνεργατικό σχολείο που είναι μια αληθινή κοινότητα μάθησης,όπου όλα τα μέλη γίνονται ταυτόχρονα και δάσκαλοι και μαθητές. Είναι σημαντικό οι δάσκαλοι να γίνονται μαθητές και οι μαθητές να γίνονται δάσκαλοι.

 Όλα τα μέλη της κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί,) έχουν έντονο το αίσθημα πως ανήκουν και συνειδητοποιούν το ρόλο τους ως μέλη της κοινότητας. Φιλοσοφία και ιδεολογία του συνεργατικού σχολείου είναι η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Το συλλογικό όραμα όλων είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας. Το συνεργατικό σχολείο δίνει ίση σημασία και στο ΠΩΣ μαθαίνει ο μαθητής.

Στο συνεργατικό σχολείο υπάρχει υψηλό αίσθημα προσωπικής και συλλογικής ευθύνης. Αυτονομία και ομαδικότητα συνυπάρχουν σε μια αρμονική σχέση.

 Το «εγώ» αναπτύσσεται μέσα από ευκαιρίες αυτόνομης μάθησης και προγράμματα αυτογνωσίας και αυτοανάπτυξης. Το «εμείς» αναπτύσσεται μέσα από ευκαιρίες συνεργατικής μάθησης και κοινοτικής ζωής. Παράλληλα θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα  ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο. «Ανθρώπινο σχολείο» χαρακτηρίζεται το σχολείο στο οποίο κανένα παιδί δεν αποκλείεται, δεν περιθωριοποιείται, δεν στιγματίζεται, δεν περιφρονείται και δεν δυστυχεί εξαιτίας κάποιας ιδιαιτερότητας. Είναι ένα σχολείο απόλυτου σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. «Δημοκρατικό σχολείο» σημαίνει ένα σχολείο στο οποίο φοιτούν μαζί όλα τα παιδιά - ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα μπορεί να έχουν- για να προετοιμαστούν για το κοινό τους μέλλον. Σημαίνει επιπλέον ένα σχολείο, στο οποίο κανένα παιδί δεν αποκλείεται από την απόκτηση όλων των εφοδίων που χαρακτηρίζουν ένα μορφωμένο άνθρωπο.

Ταυτόχρονα δώσαμε έμφαση στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων με προσπάθεια διαφοροποίησης της διδασκαλίας και τη βελτίωση της ταυτόχρονα, με μεθόδους που αφορούν κυρίως την επικοινωνία με ενήλικες μαθητές και προσαρμογή στις ανάγκες τους. Διαφοροποίηση είναι η διδασκαλία διά της οποίας διδάσκουμε διαφορετικούς μαθητές με ποικίλους και ιεραρχημένους βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων τρόπους, μέσα, διαδικασίες και περιβάλλον , ούτως ώστε ν’ ανταποκριθούμε στις διαφορετικές ανάγκες μαθητών που συνυπάρχουν σε τάξεις μεικτής ικανότητας.

 Θέσαμε ξεκάθαρα και υλοποιούμε το όραμά μας που είναι:

1. Να πετύχουμε τακτική φοίτηση των μαθητών, μαθητριών μας.

2. Να πετύχουμε την ακαδημαϊκή εξέλιξη των μαθητών, μαθητριών μας.

3. Να βοηθήσουμε τους μαθητές, μαθήτριες μας να αυτοβελτιώνονται.

4. Να δημιουργήσουμε ένα σχολείο ανθρώπινο και δημοκρατικό, που να παρέχει ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές και σε όλες τις μαθήτριες να καλλιεργήσουν δεξιότητες.

5. Να καλλιεργούμε κλίμα αγάπης, αλληλοεκτίμησης, εμπιστοσύνης και σεβασμού, αποφεύγοντας τις εντάσεις και αντιπαραθέσεις.

6. Να αναπτύξουμε στους μαθητές, μαθήτριες μας την περηφάνια για το σχολείο τους και να ενισχύσουμε την προσπάθεια που κάνουν για την μόρφωσή τους.

7. Να δημιουργούμε ευχάριστο σχολικό κλίμα και να καλλιεργούμε το ήθος του σχολείου.

8. Να θυμόμαστε ότι οι μαθητές, μαθήτριες μας είναι ενήλικες, εργαζόμενοι, οικογενειάρχες, στρατιώτες ή νέοι που κάνουν στη ζωή τους μια νέα αρχή και γι’ αυτό χρειάζονται ενθάρρυνση.

9. Να καλλιεργήσουμε αξίες και ιδανικά, όπως είναι η Φιλοπατρία, η εκτίμηση της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας.

Μέσα σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022, μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας παρακολούθησαν διάλεξη στο αμφιθέατρο του σχολείου με θέμα «Ενδυνάμωση χαρακτήρα» από τον κ. Παναγιώτη Μιχαήλ. H διάλεξη είχε βασικό θέμα την πραγματική ευτυχία και τους τρόπους αναζήτησής της. Ο ομιλητής επικεντρώθηκε στις προσπάθειες και στους τρόπους για να πετύχει κάποιος τους στόχους του. «Αισθάνεσαι κουρασμένος και καταβεβλημένος από τις πολλαπλές προσπάθειες για να πετύχεις τους στόχους σου; Έχεις παραιτηθεί και δεν θέλεις να προσπαθήσεις ξανά; Συνήθως ο περισσότερος κόσμος βολεύεται με την ασφάλεια της συνήθειας και εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια για επίτευξη των στόχων του. Είναι οξύμωρο όμως να προσπαθείς με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά και να περιμένεις ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Μήπως ήρθε η ώρα να προσπαθήσεις με έναν διαφορετικό τρόπο για να έχεις και ένα διαφορετικό αποτέλεσμα; Άλλαξε την ιστορία σου… Άλλαξε τη ζωή σου!» Παναγιώτης Μιχαήλ

Τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικό προσωπικό συμμετείχαν σε ημερίδα Ψυχολογίας με θέμα την ενημέρωση σχετικά με  τις ψυχολογικές υπηρεσίες που παρέχονται στο  σχολείο μας, μέσω του ΚΕΣΥ (Κέντρο Έρευνας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών) και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η ενημέρωση έγινε με παρουσίαση από τις κυρίες Θέκλα Κυριάκου και Αθηνά Κυριακίδου, Ψυχολόγους. Μέσα από αυτή τη συνεργασία , προσφέρεται στο σχολείο μας μια πολύτιμη  και συμβουλευτική παρέμβαση για μαθητές μας που πραγματικά χρειάζονται  στήριξη.  Στον τομέα αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στη ΣΕΑ του σχολείου μας, κυρία Μαρία Αριστείδου, η οποία  μεσολάβησε και πέτυχε την πιο πάνω συνεργασία.

Την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικό προσωπικό παρακολούθησαν διάλεξη με θέμα την Ενσυναίσθηση από τον Θεολόγο κ. Χριστάκη Ευσταθίου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και μέσα από ένα γόνιμο διάλογο να εξάγουν συμπεράσματα για τον τρόπο αντίδρασης και συμπεριφοράς μπροστά στα προβλήματα και τις ανησυχίες των άλλων συμμαθητών ή και των εκπαιδευτικών τους, να αναζητούν δηλαδή διαδρόμους επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ τους. Τονίστηκε ότι η διαδικασία της μάθησης πρέπει να βασίζεται εκτός των άλλων, στην αγάπη και στη συναίσθηση του λόγου και του σκοπού που οι μαθητές μας αναζήτησαν και πήραν αυτή τη δεύτερη ευκαιρία μάθησης.

Την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της Ημέρας Εκπαιδευτικού, οι καθηγητές και καθηγήτριες του σχολείου μας παρακολούθησαν σεμινάριο - επιμόρφωση από την κα Χριστιάνα Δίπλη με θέμα: «Αποτελεσματική επικοινωνία με ενήλικες μαθητές/μαθήτριες». Είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για άμεση επικοινωνία με τους ενήλικες μαθητές μας και η κατανόηση των πραγματικών τους αναγκών, αλλά και  η διάθεση που πρέπει να έχουν οι εκπαιδευτικοί να ακούσουν τι έχουν να πουν οι μαθητές μας σε ένα πλαίσιο αγάπης και κατανόησης.  Στις μέρες μας προβάλλει όλο και πιο έντονα η επιθυμία όλων για συναισθηματική επικοινωνία και μετά η ανάγκη για διδασκαλία.

Την Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2022, οι καθηγητές και καθηγήτριες του Σχολείου παρακολούθησαν δειγματική διδασκαλία στο μάθημα της Ιστορίας στο τμήμα Γ 1.1 από τον Φιλόλογο Β.Δ. κ. Μιχάλη Στυλιανού, με τη μέθοδο λύσης προβλήματος, την άντληση πληροφοριών μέσα από πηγές και εικόνες, καθώς και την κριτική αντιμετώπισή τους. Οι μαθητές περιέγραψαν την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα το 1828 στον διοικητικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό, στρατιωτικό και πολιτικό τομέα. Με τη διαφοροποίηση της διδασκαλίας πρότειναν τρόπους επίλυσης των πιο πάνω προβλημάτων και στο τέλος ανέλυσαν και αξιολόγησαν το μεταρρυθμιστικό έργο και την πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια.

Την Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του μαθήματος Μάρκετινγκ, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικό προσωπικό είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσίαση με θέμα τη Διαφήμιση από την κα Αναστασία Τσάμη, Διευθύντρια του Δημιουργικού Τμήματος διαφημιστικής εταιρείας. Παρουσιάστηκαν διάφορα είδη διαφημίσεων καθώς και τεχνικές που ορισμένες είχαν ως σκοπό την κοινωνική ευαισθητοποίηση και άλλες αφορούσαν στον εμπορικό στόχο, την ενημέρωση και προώθηση ενός προϊόντος. Οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι οι διαφημίσεις έχουν οικονομικές, ιδεολογικές και άλλες αιτίες λειτουργίας και εξυπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα, αφού σε αυτό οφείλουν και την ύπαρξή τους.

Νοείται ότι μέσα από μια σειρά άλλες δραστηριότητες, που έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα, όπως είναι οι κοινές συνεστιάσεις, φιλανθρωπικό Χριστουγεννιάτικο παζαράκι, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για τις ανάγκες των άπορων μαθητών του σχολείου μας, είχαμε την πολύτιμη συνεισφορά του συνάδελφου πατέρα Θεόδωρου Στυλιανού. Επιδιώξαμε την αρμονική συμβίωση μέσα στο σχολικό χώρο και αναδείξαμε την ανάγκη κοινωνικοποίησης μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας και το αίσθημα αλληλεγγύης που πρέπει να κυριαρχεί.

Χρειάζεται λοιπόν πολλή προσπάθεια για υλοποίηση των πιο πάνω στόχων. Όσοι όμως εμπλεκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία, διεύθυνση, εκπαιδευτικό προσωπικό, μαθητές και μαθήτριες, έχουμε ακόμα τη διάθεση και την επιμονή να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο  και να φτάσουμε στο τέρμα, υλοποιώντας το όνειρό μας και τους στόχους μας.

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις μας σε συνάρτηση με τα αναλυτικά προγράμματα και τους υπό έμφαση στόχους που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας ,θα συνεχιστούν και το επόμενο τετράμηνο και ευελπιστούμε να αποκομίσουμε το μέγιστο των κόπων και των καρπών της Παιδείας που έτσι κι αλλιώς είναι ωφέλιμοι.

*ΒΔ Φιλόλογος

Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Λευκωσίας 2022-2023

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1018