Συμμετοχή καθηγητριών και μαθητών/τριών του Λυκείου Κύκκου Α΄ στο Erasmus+ Learning


Με τίτλο “Different Approaches - One European Union”, Learning, Teaching Training Activities

Στο πλαίσιο της δεύτερης κινητικότητας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Different Approaches - One European Union”, Learning, Teaching Training Activities, δύο καθηγήτριες και δέκα μαθητές/τριες του Λυκείου Κύκκου Α΄ ταξίδεψαν στην Λιθουανία για συμμετοχή στο Πρόγραμμα που διεξήχθη στο Vilkaviskio Graziskiu gimnazija από τις 13 – 20. 11. 2022, για προώθηση των στόχων και πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στη Λιθουανία παρευρέθηκαν, επίσης, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες από τη Γερμανία (Gronau) Leine, οι οποίοι συμπλήρωναν τους εταίρους του προγράμματος.

Σκοπoί του Προγράμματος 

Οι σκοποί του συνεδρίου ήταν να αναπτύξουν οι μαθητές – μαθήτριες μια εκ του σύνεγγυς επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων, πληροφόρηση στις Τεχνολογίες της εκπαίδευσης, ικανότητες χρήσης ξένων γλωσσών, εργασία στην κοινή συναντίληψη ομοιοτήτων και διαφορών, διάχυση εμπειριών και δειγμάτων καλής πρακτικής, διαμοιρασμό εμπειριών και καλών πρακτικών, ενθάρρυνση και ανάπτυξη φιλικών σχέσεων, γνωριμία διαφορετικών πολιτισμών. Απαραίτητα η γνωριμία με τη λειτουργία και τα προγράμματα των σχολείων και του εκπαιδευτικού συστήματος της Λιθουανίας. Στo πλαίσιo του προγράμματος, μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής και τους κατοίκους μιας φιλόξενης χώρας και να προβούν στις αναπόφευκτες συγκρίσεις με τη χώρα μας. Οι μαθητές/τριές μας γνώρισαν τα ήθη και έθιμα της Λιθουανίας, τους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια.

Πρόγραμμα

Ορισμένες από τις δραστηριότητες, πέραν από την υποδοχή, των γνωριμιών και της ξενάγησης στο σχολείο και στην πόλη, ήταν η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και εμπειριών, ομαδικές εργασίες σε πολυεθνικές ομάδες, εκμάθηση Λιθουανικών, Γερμανικών και Ελληνικών φράσεων, συζήτηση για την παρούσα κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσομοίωση παιγνιδιού για λήψη αποφάσεων, προσπάθεια γνωριμίας του πολιτισμού και ελέγχου πολυεθνικών ομάδων, γνωριμία με ιστορικά αξιοθέατα, εκκλησίες, μουσεία, με τα επαγγέλματα, την ιστορία, τα έθιμα, τις παραδόσεις της χώρας και τους αγώνες για ελευθερία. Ομαδικές εργασίες και συζητήσεις σε θέματα εκπαίδευσης, γλώσσας και συζήτηση με προβληματισμό για το γίγνεσθαι στις γειτνιάζουσες προς τη Λιθουανία χώρες και περιοχές. Συζήτησαν για την Ευρωπαϊκή προοπτική με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία με άτομα της τοπικής αυτοδιοίκησης και με εκπροσώπους της Λιθουανίας στην Ευρωβουλή.

 Κατακλείδα

Ακράδαντα πιστεύουμε ότι η επίσκεψή μας στη Λιθουανία και η συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ “One European Union – Different Approaches”, Learning, Teaching, Training Activities, ήταν πολύ χρήσιμη, επωφελής και επιβεβλημένη. Συζητήθηκε ο σχεδιασμός των επόμενων κινητικοτήτων, που θα πραγματοποιηθούν κατά την επόμενη σχολική χρονιά στο Στρασβούργο, την Κύπρο, τη Γερμανία με συμμετοχή μαθητών/τριών από τις χώρες αυτές. Η επόμενη συνάντηση των εταίρων θα γίνει στην Κύπρο τον Φεβρουάριο.

 Λύκειο Κύκκου Α΄
Γραφείο Διευθυντή




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1004