Μια χαραμάδα βιωματικής μάθησης στο Λύκειο Ακροπόλεως


Πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Τον Σεπτέμβριο του 2022 μια μεγάλη πόρτα ανοίχτηκε μπροστά μας. Το σχολείο μας, το Λύκειο Ακροπόλεως, μας επέλεξε ως δόκιμους/ες πρεσβευτές/ειρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ήταν μία τεράστια ευθύνη καθώς έπρεπε μέσα από ποικίλες δράσεις να προάγουμε τις αξίες, τις αρχές και τους στόχους της ΕΕ, στον σχολικό μας χώρο αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία, εμπλέκοντας ταυτόχρονα ολόκληρη τη μαθητική κοινότητα. Γενικότερα, οι πρεσβευτές/ειρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιτελούν ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες ενημέρωσης για το όραμα και τους στόχους της ΕΕ, φέρνοντας το έργο του Κοινοβουλίου πιο κοντά στους νέους της Ευρώπης. Οι νεαροί/ες πρεσβευτές/ειρες επιλέγονται από σχολεία τους σε όλη την Ευρώπη και λαμβάνουν εκπαίδευση σχετικά με τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ.

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε τις δικές μας εμπειρίες από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα, καθώς μέσα από τη διοργάνωση ποικίλων δράσεων (ενημερωτικών διαλέξεων, βιωματικών εργαστηρίων κτλ.) στοχεύουμε να συμβάλουμε στη συμμετοχή των νέων σε μία δημοκρατική, ειρηνική και ευημερούσα Ευρώπη. Ας δούμε λοιπόν πώς μαχόμαστε για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.  

Στο ξεκίνημα της προσπάθειάς μας, βασικότερή μας προτεραιότητα ήταν η ενημέρωση των συμμαθητών/τριών και των καθηγητών/τριών μας για το πρόγραμμα. Έτσι, προχωρήσαμε με τη δημιουργία «INFO POINT», δηλαδή ενός χώρου πληροφοριών για την ΕΕ στην είσοδο του σχολείου μας, αλλά και με τη δημιουργία λογαριασμών και λογότυπου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram). Με τον τρόπο αυτό, ήταν εφικτή η παρουσίαση του προγράμματος και η συνεχής επαφή των μελών της σχολικής μας κοινότητας με χρήσιμες πληροφορίες για την ΕΕ.

Μέσα στους επόμενους μήνες συμμετείχαμε σε ποικίλες δράσεις, διασφαλίζοντας έτσι τη μεταλαμπάδευση στα μέλη της μαθητικής μας κοινότητας ουσιωδών γνώσεων για την ιστορία, το όραμα, τους στόχους και τις πολιτικές της ΕΕ σε οικονομικο-κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά θέματα. Γνωρίσαμε καλύτερα την  Ευρώπη επισκεπτόμενοι/ες το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, συνομιλώντας με ευρωβουλευτές μας και συγχρόνως ενδιατρίψαμε σε θέματα που αφορούν στον ψηφιακό εγγραμματισμό, συνομιλώντας με τον Υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κυριάκο Κόκκινο. Πιο συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός μάς ενημέρωσε για τις ψηφιακές δεξιότητες που πρέπει οι Ευρωπαίοι πολίτες να κατέχουν, την καθιέρωση ασφαλών ψηφιακών υποδομών, όπως επίσης και για την αναγκαιότητα ψηφιοποίησης των Δημοσίων Υπηρεσιών και επιχειρήσεων. Ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος κατέχει ψηλή θέση στους Strong Innovators της Ευρώπης και ότι στα επόμενα δύο χρόνια η θέση της θα βελτιωθεί περαιτέρω, με την εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων και εργαλείων διευκόλυνσης των συναλλαγών σε καίριες κρατικές υπηρεσίες, όπως την ηλεκτρονική ταυτότητα, την ηλεκτρονική υπογραφή και την εύκολη πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα του πολίτη. Τέλος έκανε αναφορά στις δεξιότητες που πρέπει να κατέχει ο άνθρωπος τόσο τις ψηφιακές όσο και τις κοινωνικές, για να μπορεί να ανταποκριθεί στα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Στις δράσεις μας περιλαμβανόταν και η διοργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης μικρών παιδιών για την ΕΕ, παραμονές Χριστουγέννων, στο πάρκο Σπύρου Κυπριανού στην Αγλαντζιά. Οι μικροί μας φίλοι που κατέκλυσαν το περίπτερο μας, γνώρισαν την Ευρώπη, μέσα από ένα παιγνιώδη τρόπο. Παράλληλα, αναπτύξαμε φιλανθρωπική και περιβαλλοντική δράση ως μελλοντικοί ενεργοί ευρωπαίοι πολίτες. Διοργανώσαμε παζαράκι με ευρωπαϊκά γλυκά για την ενίσχυση του ταμείου πρόνοιας του σχολείου μας, επισκεφθήκαμε το Μακάρειο Νοσοκομείο και τραγουδήσαμε τα κάλαντα στα παιδιά που νοσηλεύονταν εκεί, ετοιμάσαμε πακέτα αγάπης για αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό. Παράλληλα,  κατανοώντας ότι η αξία της φύσης στη ζωή μας είναι αδιαμφισβήτητη, θελήσαμε να εξωραΐσουμε τον κήπο του σχολείου μας, κλαδεύοντας τις τριανταφυλλιές, και να καθαρίσουμε το πάρκο που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο μας και αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στην πόλη μας. 

Η ανταπόκριση που είχαμε από τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες μας, μας συγκίνησε. Έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον και ήταν πρόθυμοι/ες να μάθουν για την ΕΕ και να μας βοηθήσουν στο έργο μας, για να καταστήσουμε το σχολείο μας επάξιο πρεσβευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το μεγαλύτερο κέρδος από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα, που θα συνεχιστεί και το επόμενο τετράμηνο, είναι η ευκαιρία που μας δίνεται να δούμε το σχολείο από μια διαφορετική οπτική γωνία. Ξεφύγαμε από τη συσσώρευση μαθησιακών γνώσεων, καλλιεργήσαμε την κριτική τους σκέψη και αναβαθμίσαμε το πνευματικό τους επίπεδο. Επιπρόσθετα, καταλάβαμε ότι το σχολείο δεν είναι θεμιτό να μετατρέπεται σε ένα εξετασιοκεντρικό κέντρο, αλλά μπορεί, με τη δική μας ενεργή εμπλοκή σε δράσεις, να προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες και θεμελιώδεις γνώσεις για την πορεία τους στη ζωή.

Εμείς ως πρεσβευτές/ειρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουμε αφοσιωθεί βαθιά τους προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέρνουμε μαζί τους έναν πλούτο γνώσεων, πάθους και δέσμευσης για τον στόχο τους ΕΕ για ενότητα και ευημερία. Οδηγούμαστε από την αίσθηση του σκοπού, καθώς πιστεύουμε ότι η θέση τους έχει τη δυνατότητα να κάνει διαφορά στη ζωή των νέων Ευρωπαίων. Μέσα από τους εμπειρίες τους και την καθημερινή αλληλεπίδραση, καταφέραμε να κατανοήσουμε τη σημασία τους συνεργασίας για την επίτευξη τους αποστολής τους ΕΕ. Παρά τους δυσκολίες που αντιμετωπίζει διεθνώς η ΕΕ, εμείς οι πρεσβευτές και πρέσβειρες του Λυκείου Ακροπόλεως παραμένουμε αισιόδοξοι/ες και πορευόμαστε από την αγάπη τους για την Ευρώπη και την πίστη τους στη δύναμη τους ΕΕ να φέρει κοντά τους ανθρώπους σε ένα ειρηνικό κόσμο.

Οι Δόκιμοι/ες πρεσβευτές/ειρες του Λυκείου Ακροπόλεως: Μιχάλης Μπακαλιάου, Σοφία Πέτρου
Αυγή Παπαδοπούλου, Πωλίνα Ηλία, Μελίνα Γιαννικούρη και Ευανθία Δημητρίου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










986