Eκδήλωση Εσπερινoύ Γυμνασίου-Λυκείου Λάρνακας: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»


Στις 22 Φεβρουαρίου 2023 το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Λάρνακας παρουσίασε την εκδήλωση: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο "Αγίου Γεωργίου Κοντού", υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ.Νεκταρίου.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ιστορικές αναφορές-το χρονικό της καταστροφής με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών: Γιώτα Παυλικκά- Φιλόλογο, Κατερίνα Νικολάου-Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Μάριο Χαραλάμπους-Καθηγητή Μουσικής.

Τη χορωδία και τους χορευτές συνόδευσε με ζωντανή μουσική η ορχήστρα του Πολιτιστικού Κέντρου "Αγίου Γεωργίου Κοντού". Παράλληλα, τη χορευτική ομάδα του σχολείου συμπλήρωσε η χορευτική ομάδα της Αδελφότητας Ηπειρωτών Κύπρου και φίλων "Η Ολυμπιάς". 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και για μία εβδομάδα μέχρι την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου,  φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Μνήμες Ρωμιοσύνης-Πληγές ξεριζωμού.Παράλληλα".Την παρουσίαση της έκθεσης ανέλαβε η Δρ. Χριστίνα Κάκκουρα, Εκτελεστική Διευθύντρια της Πολιτιστικής Ακαδημίας "Άγιος Επιφάνιος", Ινστιτούτο Μελετών, Ερευνών και Πολιτισμού.

Πρόκειται για μία έκθεση μνήμης που διαμορφώθηκε με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η έκθεση φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με σύγχρονες προς τα γεγονότα φωτογραφικές αποτυπώσεις οι οποίες αναδιπλώνουν το γενικό θέμα του ξεριζωμού, του στοιχείου της ρωμιοσύνης και των πληγών που προηγούνται και έπονται. Τοποθετούμενες παράλληλα οι φωτογραφίες συνδέουν συνειρμικά τους χώρους και τον χρόνο, κυρίως τη Μικρά Ασία του 1922 με την Κύπρο του 1974 και επιτρέπουν την προσέγγιση των θεμάτων  και των επιμέρους ζητημάτων της εισβολής, λεηλασίας, αιχμαλωσίας, καταστροφής, σύλησης, προσφυγιάς, πόνου, αγωνίας,ελπίδας και μνήμης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










662