Δειγματική διδασκαλία στα Μαθηματικά στο Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκπέπαστης


Το Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης Πάφου, στα πλαίσια των προγραμμάτων Erasmus+ και ΔΡΑ.Σ.Ε.+, πραγματοποίησε στο σχολείο δειγματική διδασκαλία στα Μαθηματικά, με θέμα «Σύγκριση Ρητών Αριθμών – Contras Rational Feelings». Η ιδέα για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης δειγματικής διδασκαλίας προέκυψε από το έργο Erasmus+ με τίτλο “UNPACKING FEELINGS” που συμμετέχει το σχολείο μας, αλλά και από την επιθυμία των συντελεστών να εφαρμόσουν συνδυαστικά τα προγράμματα Erasmus+ και ΔΡΑ.Σ.Ε.+ στη μαθησιακή διαδικασία.

Κύριος στόχος του πιο πάνω έργου Erasmus+ είναι οι μαθητές να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να μπορέσουν να απελευθερώσουν τα συναισθήματά τους και να εκφράσουν τις συναισθηματικές τους εμπειρίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, κύριος σκοπός του έργου, είναι οι μαθητές να αποκτήσουν δεξιότητες με δημιουργικό και εκφραστικό τρόπο. Έχοντας αυτό υπόψη, αποφασίστηκε η υλοποίηση των σκοπών του έργου “Unpacking Feelings” σε ένα μάθημα Μαθηματικών, με στόχο να συνδυάσουμε τη διαδικασία διδασκαλίας σύγκρισης ρητών αριθμών σε μια ανισότητα, με τα συναισθήματα των μαθητών/τριών με μεταναστευτική βιογραφία.

Κύριος σκοπός του μαθήματος είναι οι μαθητές/τριες, μέσα από την έκφραση συναισθημάτων (θετικών και αρνητικών), να κωδικοποιήσουν αυτά τα συναισθήματα και να τα εντάξουν σε μια ανισότητα στα μαθηματικά, έτσι ώστε να μάθουν να συγκρίνουν ρητούς αριθμούς.

Το μάθημα απευθύνθηκε σε αμιγή τάξη από μαθητές με μεταναστευτικό υπόβαθρο που έφτασαν πρόσφατα στην Κύπρο.

Η διδασκαλία περιελάμβανε μεταξύ άλλων:

  • Καταιγισμό ιδεών για τις θερμοκρασίες των χωρών καταγωγής των μαθητών/τριών, αφού παρακολούθησαν σχετικό video.
  • Σύγκριση ρητών αριθμών μέσω της εφαρμογής illuminations.
  • Προσθήκη κατάλληλων συμβόλων σε ισότητες/ανισότητες μέσω της εφαρμογής Kahoot.
  • Διαδραστική παρουσίαση για την αξιολόγηση της δραστηριότητας.

Μέσα από την πιο πάνω διδασκαλία και μέσα από το μάθημα των μαθηματικών, εντοπίστηκαν τα συναισθήματα των μαθητών, που θα ήταν δύσκολο να αναδειχθούν υπό άλλες συνθήκες. Επιπρόσθετα, οι μαθητές κατάφεραν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους αποκτώντας παράλληλα μαθηματικές γνώσεις σύγκρισης και αναπαράστασης ρητών αριθμών στην αριθμητική γραμμή.

Η συγκεκριμένη δειγματική διδασκαλία κατέδειξε ότι ο συνδυασμός διαφόρων προγραμμάτων / έργων που λειτουργούν στα σχολεία, μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων των μαθητών/τριών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα πρέπει να απευθύνουμε στους συντελεστές της διδασκαλίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










880