Γιορτή «Πολυπολιτισμικότητας Πολυφωνίας» Γυμνάσιο Παλουριώτισσας


Κάτι όμορφο πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 20 με 28 Φεβρουαρίου στο Γυμνάσιο Παλουριώτισσας στην Λευκωσία της Κύπρου. Το ακριτικό σχολείο της Λευκωσίας στο οποίο φοιτά αριθμός μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία, διοργάνωσε μια γιορτή πολυπολιτισμικής πολυφωνίας με την παρουσίαση των χωρών από τις οποίες κατάγονται οι περισσότεροι από τους  μαθητές του.

Μαθητές από 19 διαφορετικές εθνικότητες καλούνται να συνυπάρξουν σε ένα ιστορικό σχολείο, του οποίου η αυλή του βρίσκεται στην πράσινη γραμμή αντικρίζοντας καθημερινά τις επιπτώσεις ενός πολέμου που χώρισε βίαια την Κύπρο. Κάθε μέρα ήταν αφιερωμένη αντίστοιχα στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γεωργία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Συρία σε πρώτη φάση. Η πρωτοβουλία ανήκει στην διευθύντρια του σχολείου, μουσικό κυρία Χαρά Αναστασίου και η οργάνωση στις ΒΔ Μαρία Σταυρινού , Ιωάννα Αριστείδου και Ντίνα Θεράποντος σε συνεργασία με τους συναδέλφους Ρούλα Ταρουνά της Οικιακής Οικονομίας, Ελένη Σωτηρίου και Άντρη Αχεριώτου της Φυσικής Αγωγής και Παύλο Παλαιχωρίτη της Μουσικής.

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της γιορτής πραγματοποιούνταν κατά τα σχολικά διαλείμματα. Πρώτα, εκπρόσωποι των μαθητών από την κάθε χώρα, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές της χώρας, παρουσίαζαν σύντομα τον τόπο καταγωγής τους, συνοδεύοντας την παρουσίαση τους από φωτογραφικό υλικό που είχε αναρτηθεί σε πινακίδες. Ακολούθως, και υπό τη συνοδεία μουσικής που προερχόταν από την υπό παρουσίαση χώρα, προσέφεραν στους συμμαθητές τους παραδοσιακά εδέσματα που είχαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους προετοιμάσει από το σπίτι. Η γιορτή ολοκληρωνόταν με παραδοσιακούς χορούς από την κάθε χώρα, στους οποίους συμμετείχαν οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου.

Με τον τρόπο αυτόν κατέστη δυνατή η γνωριμία των μαθητών με στοιχεία της κουλτούρας και του πολιτισμού των χωρών από τις οποίες κατάγονται μεγάλες ομάδες συμμαθητών τους και που δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν προηγουμένως. Παράλληλα, δόθηκε στα παιδιά η ευκαιρία να παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά στοιχεία που πρεσβεύουν τη χώρα από την οποία κατάγονται, καθιστώντας το σχολείο χώρο ανταλλαγής στοιχείων πολιτισμού, χώρο πλουραλισμού και πολυφωνίας, χώρο αποδοχής.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1785