Τεχνολογίες εμβύθισης στο μάθημα της Τέχνης - Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ Δασούπολη


Με σκοπό την προώθηση των καινοτόμων τεχνολογιών εμβύθισης στα Εικαστικά μαθήματα, οι μαθητές της Γ΄ τάξης του κλάδου Καλών Τεχνών του Λυκείου Αρχ. Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10/3 και για τις ανάγκες του μαθήματος χρειάστηκε να διαμορφωθεί κατάλληλα η αίθουσα της Τέχνης του σχολείου και να στηθεί ο απαιτούμενος τεχνικός εξοπλισμός. Όλο το τεχνικό κομμάτι, την οργάνωση και το συντονισμό, ανέλαβε ο Χρίστος Ρουσιάς, καθηγητής στο Π.Ι. Το Γραφείο Επιθεώρησης Τέχνης έχει ξεκινήσει από φέτος μια συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τον Χρίστο Ρουσιά με σκοπό να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να ενταχθούν αυτές οι σύγχρονες τεχνολογίες στη διδασκαλία των Εικαστικών μαθημάτων.

Το μάθημα είχε διάρκεια 90 λεπτά και ήταν το δεύτερο μέρος της ενότητας «κεραμική». Στο τρίτο και τελευταίο μέρος οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν δικά τους αγγεία στον τροχό με πραγματικό πηλό σε εργαστήριο κεραμικής. 

Το μάθημα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Επιθεωρήτρια Τέχνης κυρία Μαρία Θεοφάνους, ο κύριος Σπύρος Αντωνέλλος προϊστάμενος του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού του Υ.Π.Α.Ν και η Διευθύντρια του Σχολείου μας κυρία Μαρία Γεωργίου.

Με τα κατάλληλα λογισμικά προγράμματα, η εικονική πραγματικότητα μπορεί να προσφέρει στους μαθητές εναλλακτικές προσεγγίσεις πάνω σε διάφορα θέματα, βοηθώντας τους να εμπλουτίσουν την εμπειρία της μάθησης. Οι μαθητές εξοικειώνονται με ένα σύγχρονο, τεχνολογικό μέσο που βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας, ενώ στις τάξεις του Λυκείου με καλλιτεχνική κατεύθυνση, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση με θέματα όπως η σχέση αλήθειας και πραγματικότητας, ποιες αισθήσεις ενεργοποιούν τα διαφορετικά ερεθίσματα, η διαφορά ανάμεσα σε οπτική και απτική αφή κ.α. Με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τους στόχους των Εικαστικών μαθημάτων στη Μέση Εκπαίδευση και να γίνει ακόμη ένα εκπαιδευτικό εργαλείο στη φαρέτρα των καθηγητών Τέχνης.

Βασίλης Βασιλειάδης

Καθηγητής Τέχνης, Σύμβουλος του Γραφείου Επιθεώρησης Τέχνης Υ.Π.Α.Ν




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










632