Παιδιά του Γυμνασίου Ναρέκ επισκέφθηκαν συγγενή αγνοουμένου


Στη Γ’ Γυμνασίου οι μαθητές διδάσκονται στο μάθημα της Λογοτεχνίας το ποίημα του Έλληνα Κύπριου ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη «Παιδί με μια φωτογραφία», το οποίο αναφέρεται στο πρόβλημα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974.

Με αφορμή τη διδασκαλία του ποιήματος καθώς και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στην τάξη, μια ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Ναρέκ αφιέρωσαν τον ελεύθερο χρόνο του Σαββάτου τους, για να επισκεφθούν μια συγγενή αγνοουμένου, την κ. Ειρήνη Καπρή. Η κ. Ειρήνη κατάγεται από το χωριό Σύσκληπος της Κερύνειας. Όταν έγινε η εισβολή η μητέρα της, η οποία ήταν τυφλή, έμεινε στο χωριό της μαζί με 27 άλλους κατοίκους. Τελικά μόλις το 2011 βρέθηκαν τα οστά της γυναίκας, η οποία ήταν θαμμένη έξω από το σπίτι της. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν από έναν αυτόπτη μάρτυρα γεγονότα της εισβολής καθώς και να αφουγκραστούν τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων. Ένας πόνος που δεν σβήνει ακόμα και όταν έχουν βρεθεί τα οστά των αγαπημένων τους προσώπων. Η κ. Ειρήνη μεταξύ άλλων είπε στα παιδιά πως, παρόλες τις συμφορές που προξένησαν οι Τούρκοι στον τόπο μας, εκείνη δεν τους μισεί, γιατί πιστεύει πως σε κάθε λαό υπάρχουν και οι καλοί και οι κακοί άνθρωποι. Στην προτροπή των παιδιών να τους δώσει μια συμβουλή, η κ. Ειρήνη τούς είπε χαρακτηριστικά: «Αν εξαρτάται από εσάς να μη θέλετε ποτέ τον πόλεμο».

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν το σπίτι της κ. Αντρούλας Αριστοδήμου, η οποία αγωνίζεται εδώ και 48 χρόνια για να γνωστοποιήσει και ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με το πρόβλημα των αγνοουμένων. Στο σπίτι της διαμόρφωσε ένα δωμάτιο με φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα που σχετίζονται με τους αγνοούμενους του 1974. Το δωμάτιο αυτό το ονόμασε «Το δωμάτιο των αγνοουμένων του 1974».  Στην αυλή της δε, υπάρχουν φυτά και δέντρα που πρόσφυγες έφεραν από τις κατεχόμενες περιοχές. Η κ. Αντρούλα αποχαιρέτησε τα παιδιά λέγοντάς τους τα εξής: «Δίνουμε σε σας αυτή τη δάδα και θέλουμε να την κρατήσετε αναμμένη, γιατί ο άνθρωπος, άμα δεν έχει πατρίδα, δεν έχει τίποτα».

Χάρις Χριστοφή

Φιλόλογος

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










464