Εκδήλωση: Πόντος - Κύπρος - Μικρά Ασία. Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί


 Εκδήλωση από την ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ΄ Λευκωσίας - 1ο ΕΠΑ.Λ Σίνδου Θεσσαλονίκης

Οι μαθητές της ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ΄, σε συνεργασία με το 1ο ΕΠΑ.Λ Σίνδου Θεσσαλονίκης, που επισκέφτηκαν την Κύπρο, με μεγάλο ζήλο διοργάνωσαν, στις 9 Μαρτίου 2023, καλλιτεχνική εκδήλωση στην Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης «Γιάννης Κρανιδιώτης».

Δίνοντας τα δικά τους μηνύματα για τη σημασία της επιβίωσης του Ελληνισμού μέσα σε μια δύσκολη εποχή, με τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν δυνατά στην Ευρώπη, μετά την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία από τη Ρωσία, ξυπνώντας δυσάρεστες μνήμες σε κάθε άνθρωπο που βίωσε τη φρίκη του πολέμου και της προσφυγιάς, οι μαθητές της ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ΄, σε συνεργασία με το 1ο ΕΠΑ.Λ Σίνδου Θεσσαλονίκης, που επισκέφτηκαν την Κύπρο, με μεγάλο ζήλο διοργάνωσαν καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο  «Πόντος - Κύπρος - Μικρά Ασία: Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί …».

Αν οι τόποι έχουν ψυχή, αυτή του Πόντου, της Μ. Ασίας και της Κύπρου είναι γλυκιά και ταυτόχρονα βασανιστική, για όσους τη γεύτηκαν και την έχασαν. Αυτοί οι τόποι σε εμάς, τους … ΄΄άλλους΄΄, μεταλαμπαδεύουν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε τις αισθήσεις μας, για να ταξιδέψουμε και να γνωρίσουμε τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, που η μνήμη και μόνο αρκεί για να χαϊδέψει και να πονέσει ψυχές. Με όραμα την ενίσχυση των δεσμών της Κύπρου, του Πόντου και της Μικράς Ασίας, τόπων που τους συνδέει κοινή μοίρα πόνου και μαρτυρίου, καθώς και αγώνας για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, οι μαθητές μας επιδίωξαν να προβάλλουν τον πλούτο του κυπριακού, ποντιακού και μικρασιάτικου πολιτισμού. Έδωσαν έμφαση στη βαρβαρότητα των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και τόνισαν τη σημασία για τα διδάγματα που μας δίνει η Ιστορία μας.

Για το σκοπό αυτό παρουσίασαν αφηγήσεις προσφύγων, δραματοποιημένες σκηνές, τραγούδια, χορούς και αφηγήσεις με επίκεντρο την Γενοκτονία και με κύριο μήνυμα «Η Ιστορία δεν μπορεί να επαναληφθεί». Άλλωστε οι μνήμες που συγκροτούν την ταυτότητά μας και μας παρέχουν ένα πλαίσιο για τη σκέψη και τη δράση μας δεν είναι μονάχα δικές μας. Τις έχουμε μάθει, τις έχουμε δανειστεί και τις έχουμε, κατά κάποιον τρόπο, κληρονομήσει μέσα από τις οικογένειες, τις κοινότητες και τις πολιτισμικές μας παραδόσεις. Οφείλουμε, λοιπόν, να διατηρήσουμε όλοι ζωντανή την ιστορική μας μνήμη και να αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας, αναδεικνύοντας μέσα από κοινές ιστορικές και πολιτισμικές καταβολές την κοινή ιστορία του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου, των κοινών βιωμάτων του ξεριζωμού και της ωμής ιστορικής αλήθειας.

Ας μην ξεχνάμε τα λόγια του Νομπελίστα Μικρασιάτη ποιητή Γ. Σεφέρη, «Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί». Το πλούσιο παρελθόν της γης που γέννησε μεταξύ άλλων τον Όμηρο, τον Ηρόδοτο, τον Σεφέρη ας αποτελεί τον οδοδείκτη για να συνεχίσουμε να κρατούμε ζωντανό το παρελθόν, τις ρίζες και την ιστορία μας στο πέρασμα του χρόνου. Η διατήρηση της μνήμης της παλιάς και νέας γενιάς της Μικρασίας, του Πόντου, της Σμύρνης, της Εφέσου και της Αλικαρνασσού, της Αμάσειας και της Αλλάγιας, η μνημόνευση των Αλησμόνητων Πατρίδων αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο μνήμης για τις γενιές που πέρασαν και τις γενιές που θα ΄ρθουν.

Η καλλιτεχνική εκδήλωση πλαισιώθηκε με παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς από τους μαθητές της ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ΄ σε συνεργασία με το Κέντρο Νεότητας Οδούς και με ποντιακούς χορούς από το Κέντρο Νεότητας Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά» και τους μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ Σίνδου Θεσσαλονίκης.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Ελένη Σιαμέλη, Δέσπω Πολυδώρου, Μαρία Αθανασίου (Φιλόλογοι)

Γενική Επιμέλεια: Φωτεινή Λοḯζου,  Β.Δ.

Γενική Ευθύνη: Δέσπω Σάββα, Β.Δ.Α΄




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










607