Β´ Πανευρωπαϊκό Βραβείο στο Μαθηματικό Θέατρο οι μαθητές STEAM του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας


Μετά το Β´ Βραβείο στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Μαθηματικού Θεάτρου (στο πλαίσιο του 24ου Παγκύπριου Συνεδρίου της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας στην Πάφο την 25η Φεβρουαρίου 2023), οι μαθητές της STEAM Εκπαίδευσης του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας κατέκτησαν και το Β’ Πανευρωπαϊκό Βραβείο. Ο διαγωνισμός διεξήχθη κατά την παγκόσμια μέρα της σταθεράς «π», 14 Μαρτίου 2023 στην Κρακοβία, κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου EUROMATH & EUROSCIENCE 2023.

Η πλοκή και οι θεατρικοί διάλογοι του κειμένου έχουν γραφτεί από τους μαθητές, κατά τη διάρκεια του μαθήματος Μαθηματικά STEAM, στο πλαίσιο της STEAM Εκπαίδευσης. Με αφορμή την εισαγωγή του «Α» (Arts - Τέχνες) από τη φετινή σχολική χρονιά, οι διάφορες μορφές τέχνης όπως η Ζωγραφική, το Θέατρο, η Μουσική, ο Χορός, η Γραφιστική, εντάσσονται δυναμικά στις δράσεις και εργασίες/projects του αναλυτικού προγράμματος STE(A)M του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας. Μπορεί η Μουσική να διδάξει Μαθηματικά μέσω του Μονόχορδου του Πυθαγόρα; Μπορεί ο Χορός και η Κίνηση να διδάξει τη βαρύτητα στη Φυσική; Οι επιστήμες πλέον συνδυάζονται σε πλήρη αρμονία με τις τέχνες και οι μαθητές το έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή. 

Το Μαθηματικό Θέατρο (Math Theatre όπως και Science Theatre πλέον) αποτελεί δράση που βρίσκει πρόσφορο έδαφος ειδικά στη χώρα μας και εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, αφού στον πρόσφατο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό η Κύπρος κατάφερε να κάνει το 1-2 (Ά Βραβείο στα Γυμνάσια από Γυμνάσιο Ξυλοφάγου, και Ά βραβείο στα Λύκεια από Λύκειο Κοκκινοχωρίων) αφήνοντας πίσω χώρες όπως η Ελλάδα, Πολωνία, Κροατία και Ρουμανία. Ο θεσμός προωθείται ακόμη πιο έντονα και η ιδέα δημιουργίας μιας μικρής θεατρικής παράστασης που διδάσκει μαθηματικές (ή από άλλες θετικές επιστήμες) έννοιες είτε για συμμετοχή στον διαγωνισμό, είτε σαν αφόρμηση στην τάξη, καλλιεργείται σε όλο και περισσότερα σχολεία. Για παράδειγμα, η παρουσίαση του θεατρικού «Ζονκ» από ομάδα μαθητών του Λυκείου Δασούπολης (17/3/2023) όπως και της παράστασης «Οι παλιοί συμμαθητές» από την Α’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού (5/4/2023) στο πλαίσιο του καινοτόμου Steam-Emotionality (Μαθηματικά-Θέατρο-Συναίσθημα). 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










889