To Γυμνάσιο Έγκωμης Κυριάκος Νεοκλέους διοργάνωσε Μαθητικό Συνέδριο «Μικρασίας Μνήμη»


Μικρασία, η γη των ατέλευτων θαυμάτων του Ελληνισμού της Ανατολής, υπήρξε η  κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού και είναι για τους Έλληνες χώρος ιερός. Εκεί, στα ιστορικά χρόνια,  κοντά στη Σμύρνη γεννήθηκε ο Όμηρος και μαζί με αυτόν η επική ποίηση και στη συνέχεια η λυρική ποίηση. Εκεί, για πρώτη φορά, αφυπνίστηκε η ανθρώπινη σκέψη και συντελέστηκε το πέρασμα από τον μύθο στον λόγο.

Οι Μικρασιάτες, ορισμένοι από τη μοίρα, σε έναν διαχρονικό αγώνα, ειδικά κατά τη διάρκεια των σκοτεινών καιρών της ιστορίας, σήκωναν στους ώμους τους το σύνορο και ταυτόχρονα, άπλωναν βαθιά τις ρίζες τους, σε μια προσπάθεια να συντηρήσουν την πολιτισμική μνήμη, που τους συνέδεε με τον υπόλοιπο ελληνικό κόσμο. Άκμασαν πολύπλευρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη την αέναη δημιουργό φλόγα του Έθνους, που διαμόρφωσε τα προσφερόμενα στοιχεία της Ανατολίας.

Εκατό χρόνια μετά τη θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, η Μαθητική Κοινότητα του Σχολείου μας, τιμώντας τον ιερό τούτο τόπο και τους ανθρώπους του, πραγματοποίησε το Συνέδριο: «Μικρασίας Μνήμη», την Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, αναπαριστώντας μέσα από τις διάφορες θεματικές τον Κόσμο της Μικρασίας, σε μια προσπάθεια μεταλαμπάδευσης και υπόμνησης του πολιτιστικού πλούτου, που κατέκλυσε τον ελλαδικό χώρο, καθώς και την Κύπρο, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την προσφυγοποίηση των Μικρασιατών. Επίσης, το πρόγραμμα του Συνεδρίου διανθίστηκε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του τόπου. Τέλος, παρατέθηκαν εδέσματα της μικρασιατικής κουζίνας τα οποία παρασκευάστηκαν από καθηγητές, μαθητές και μαθήτριες. Οι θεματικές που παρουσιάστηκαν ήταν οι εξής:

    Ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία

    Μικρά Ασία: Λογοτεχνία, Ιστορία και Κινηματογράφος

    Η Παιδεία στη Σμύρνη

    Η προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην πολυπολιτισμική Σμύρνη

    Ήθη και έθιμα της Μικράς Ασίας

    Ζωγραφίζω στον καμβά της Σμύρνης... με βελόνι και κλωστή

    Η θέση της γυναίκας στη Σμύρνη πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή

    Στους δρόμους του Ρεμπέτικου

    Ο αθλητισμός στη Μ. Ασία στα τέλη του 19ου και αρχές 20ου αιώνα

    Η μαγειρική τέχνη και οι γευστικές επιδράσεις στην ελληνική και κυπριακή κουζίνα

Οι μαθητές μας μέσα από τα πορίσματα της έρευνάς τους   πέτυχαν να προβάλουν  την τρισχιλιόχρονη παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας, αλλά και να αναδείξουν τον αγώνα των Μικρασιατών, οι οποίοι  κατάφεραν, με βουβή αξιοπρέπεια και σθένος ψυχής, να σταθούν όρθιοι και να συνεχίσουν δημιουργικά την πορεία τους στη νέα τους πατρίδα. Ο μικρασιάτης πρόσφυγας, κουβαλώντας τον θησαυρό των παραδόσεων, των γνώσεων και των βαθύχρονων βιωμάτων του, μπόλιασε με την αξιοσύνη και την προκοπή του τη ντόπια ζωή και κατόρθωσε να ανανεώσει ριζικά και να ενδυναμώσει το νεότερο πρόσωπο του ελληνικού κράτους. Τέλος, μέσα από την έρευνά τους,  οι μαθητές μάς υπενθύμισαν ότι οι  πατρίδες δεν είναι «χαμένες»,  εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που τις θυμούνται και τις τιμούν.

Τα θερμά μας συγχαρητήρια  σε όλους τους συντελεστές του Συνεδρίου και ιδιαίτερα, στους μαθητές μας, οι οποίοι μάς  έστειλαν αισιόδοξα μηνύματα για τη νέα γενιά αυτού του τόπου και το μέλλον του Ελληνισμού.  

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










703