Μια πρωτότυπη δράση Περ. Λυκείου Παλαιομετόχου Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Κύρια ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» οι Δόκιμοι Πρεσβευτές, του Περιφερειακού Λυκείου Μ. Κουτσόφτα - Α. Παναγίδη Παλαιομετόχου πραγματοποίησαν εκδήλωση στις 23 Φεβρουαρίου, στην παρουσία της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου, με θέμα  την Ισότητα των Φύλων, τις αντιλήψεις, τις προκαταλήψεις και την Κυπριακή πραγματικότητα.

Ενημερωτικά, το πρόγραμμα "Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να γνωρίσουν τους θεσμούς, τον τρόπο λειτουργίας και τις αξίες της Ένωσης. Σημαντικό ότι για  πρώτη φορά το Λύκειο Παλαιομετόχου λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία μέσα από διάφορες δράσεις (ενημέρωση της Κοινότητας για την Πανευρωπαϊκή Πλατφόρμα mazi.eu, δημιουργία σημείου ενημέρωσης για την ΕΕ, δενδροφύτευση,  επίσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συνομιλία με Ευρωβουλευτή κ.ά.) να συμβάλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στην ενίσχυση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τους θεσμούς της ΕΕ.

Η κ. Δημητρίου, η οποία ήταν και η κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση της 23ης Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε στην υπονόμευση του γυναικείου φύλου αλλά και στο πόσο σημαντικό είναι οι νέοι/ες να κάνουν όνειρα και να τα κυνηγάνε. Έθιξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο, στην προσπάθειά τους για ανέλιξη και ανάληψη ηγετικών θέσεων. Επιπλέον, έκανε λόγο  για τα κοινωνικά στερεότυπα και τις επικρατούσες προκαταλήψεις που θέλουν τη γυναίκα λιγότερο ικανή να αναλάβει θέσεις λήψεως αποφάσεων. Η κ. Δημητρίου, κλείνοντας την ομιλία της, παρότρυνε όλες τις νεαρές γυναίκες να θέτουν ψηλούς στόχους και να κυνηγούν τα όνειρά τους, χωρίς να αφήσουν κανένα να σταθεί εμπόδιο στην υλοποίησή τους και τους νεαρούς άντρες να αντιληφθούν ότι η ισότητα των φύλων αποτελεί ζήτημα όλων.

 Στη διάρκεια της εκδήλωσης η παρουσίαση της ομάδας των Δόκιμων  Πρεσβευτών έγινε σε τρεις ενότητες. Αρχικά, παρουσιάστηκαν τα πορίσματα έρευνας κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η ομάδα, στην προσπάθειά της να διερευνήσει τις αντιλήψεις και τις απόψεις της σχολικής κοινότητας. Τα πορίσματα αυτής της έρευνας συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς η πλειοψηφία των μαθητών/τριών διαφωνεί με αντιλήψεις που αναπαράγουν έμφυλα στερεότυπα και θεωρεί  ότι μία γυναίκα  μπορεί να ηγηθεί επάξια όσο ένας άντρας και ότι η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων είναι προϋπόθεση για μία δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία.

Στο δεύτερο μέρος  παρουσιάστηκε η πραγματική κατάσταση στην Κύπρο όσον αφορά στην ισότητα των δύο φύλων. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης ισότητας των φύλων ( ένα εργαλείο το οποίο μετρά την πρόοδο στον τομέα της ισότητας των φύλων, βαθμολογώντας τα Κράτη Μέλη της Ένωσης βάσει μιας κλίμακας από το 1 μέχρι το 100 σε έξι βασικούς τομείς) που έδειξε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην, καθόλου τιμητική, 22η θέση, με βαθμολογία 57,3%, γεγονός εξαιρετικά απογοητευτικό.

Στο τρίτο μέρος της παρουσίασης οι Δόκιμοι Πρεσβευτές πρότειναν τρόπους για βελτίωση της θέσης της γυναίκας σε κέντρα λήψης αποφάσεων και γενικά για τη στήριξη των γυναικών. Μερικές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν η ποσόστωση γυναικών σε Συμβούλια και Επιτροπές, η οικονομική στήριξη των γυναικών για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και η εφαρμογή της Νομοθεσίας στο πλαίσιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Ελένη Χατζηαλεξάνδρου, Β33,  Δόκιμος Πρεσβευτής του Λυκείου Παλαιομετόχου

Το πρόγραμμα εποπτεύουν οι καθηγήτριες του σχολείου:

Θεραπούλα Κωνσταντίνου, Αγγλικός

Άντρη Δημητρίου, Αγγλικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










849