Στην Πορτογαλία το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας


Στο πλαίσιο του Erasmus+ ΚΑ229  με θέμα «Our Common Cultivation Bring us Together (OCCBUT) - H κοινή μας καλλιέργεια μάς φέρνει πιο κοντά».

Το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας συμμετείχε  στην πέμπτη διακρατική συνάντηση σε δράση Erasmus+ KA229, από τις 09 -16 Φεβρουαρίου, που οργανώθηκε από το Escola Secundária Dr. Joaquim Gomes Ferreira Alves, στην πόλη Πόρτο της Πορτογαλίας μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229   με  θέμα «OurCommon Cultivation Brings Us Together (OCCBUT) - Η κοινή μας καλλιέργεια μάς φέρνει πιο κοντά». 

Το πρόγραμμα είναι διάρκειας τριών ετών (2020-2023) και το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο συμμετέχει ως εταίρος άλλων πέντε σχολείων από ευρωπαϊκές χώρες, της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Συντονιστικό σχολείο του προγράμματος είναι το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας με γενική συντονίστρια τη Β.Δ. Στέλλα Μάουερ. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι μαθητές: Αναστάσιος Αναστασίου Χαραλαμπία Αναστασίου, Χάρις Σελινοπούλου, Νίκη Δειλινού, Βασιλική Γαβριήλ και οι καθηγητές Πέτρη Δανιήλ, Ξένια Ξιναρή, Γεωργία Κουκουμά και Κοσμάς Καραγιάννης. Το έργο μελετά την αμπελουργία σε σχέση με τους τομείς της κουλτούρας, της βιοτεχνολογίας, διατροφής και υγείας, οικονομίας, εκπαίδευσης και την προσαρμογή της καλλιέργειας στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τα επαγγέλματα γύρω από την αμπελουργία. Οι εργασίες της εβδομάδας αυτής είχαν τον τίτλο «Economy/Imports/ Exports/Tourism».

Την πρώτη μέρα του προγράμματος οι Πορτογάλοι καθηγητές υποδέχτηκαν τους φιλοξενούμενούς τους με μια πολύ όμορφη τελετή. Ακολούθησαν παρουσιάσεις των μαθητών από όλες τις χώρες αναφορικά με την οικονομία και τον τουρισμό σε σχέση με την αμπελουργία με εικόνες, βίντεο, συνεντεύξεις από αμπελουργούς, παραδοσιακά ποιήματα, τραγούδια και χορούς. Τη δεύτερη μέρα της παραμονής μας στο Πόρτο επισκεφθήκαμε τα βασικά μνημεία και τόπους ιστορικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια απολαύσαμε βόλτες και φαγητό στην πόλη. Την τρίτη μέρα επισκεφθήκαμε τις πόλεις  Guimaraes και Braga όπου μας έγινε ξενάγηση, απολαύσαμε τα αξιοθέατα, τις όμορφες πλατείες με τα χρωματιστά λουλούδια και παραδοσιακούς χορούς. Την τέταρτη μέρα πήγαμε στο σχολείο όπου έγιναν εργαστήρια κεραμεικής. Μαθητές και καθηγητές έφτιαξαν ζωγραφιές σε πλακάκια που θύμιζαν τα πορτογαλέζικα καλλιτεχνικά δημιουργήματα (tiles). Ακολούθως, μεταβήκαμε στο δημαρχείο της Γαίας και  εκεί συναντήσαμε τον δήμαρχο, ο οποίος μας έκανε μια άκρως ενδιαφέρουσα διαδικτυακή παρουσίαση της πόλης. Έπειτα,  επισκεφθήκαμε τα Wow Museums – The best Cultural District όπου μας έγινε ξενάγηση και  δοκιμάσαμε τα εξαιρετικά κρασιά της πόλης.

Οι εργασίες της ημέρας έληξαν με γεύμα που παρέθεσαν οι συνάδελφοι της φιλοξενούμενης χώρας. Το γεύμα περιελάμβανε παραδοσιακά εδέσματα όπως σαρδέλες και καλαμάρια. Την πέμπτη μέρα είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στις όμορφες ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. Στη συνέχεια απολαύσαμε μια πολύ ωραία κρουαζιέρα στον ποταμό Douro που διασχίζει την πόλη του Πόρτο. Οι  δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με την αποχαιρετιστήρια τελετή και την απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής στους μαθητές και καθηγητές. Οι μαθητές διασκέδασαν με παραδοσιακούς χορούς όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα .  

Η φιλοξενία από τους Πορτογάλους οικοδεσπότες ήταν εξαιρετική! Οι εμπειρίες και οι εντυπώσεις που αποκόμισαν μαθητές και  εκπαιδευτικοί πολλές και αξέχαστες! Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους με τα παιδιά που τους φιλοξένησαν για την προσεχή συνάντηση στην Κύπρο. Η ευκαιρία να γνωρίσουν συνομήλικα παιδιά από πέντε διαφορετικές χώρες και να δημιουργήσουν δεσμούς και φιλίες δείχνει τη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος. Είναι, ομολογουμένως, ιδιαίτερα επωφελές άνθρωποι  από έξι διαφορετικές χώρες να έχουν τέτοια ευκαιρία να ανταλλάσσουν απόψεις για τον τόπο διαμονής του καθενός, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας τους.

Αξίζει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Πορτογάλους συναδέλφους για την άρτια διοργάνωση  του προγράμματος και στους γονείς που φιλοξένησαν τα παιδιά μας! Ανυπομονούμε να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία! Το ραντεβού ανανεώνεται τον Απρίλιο στην Κύπρο!

Μπορείτε να απολαύσετε το ταξίδι μας και τις δράσεις μας στο πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=2L1ZtoZ-DvQ

Από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ευρυβιαδείου Γυμνασίου

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










946