Το Μουσικό Σχολείο Λάρνακας «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά της Κρήτης


Το Μουσικό Σχολείο Λάρνακας «Μίκης Θεοδωράκης» ταξίδεψε στα Χανιά της Κρήτης από τις 10/04/2023 μέχρι τις 13/04/2023, για να εκπληρώσει το «τάμα» του προς τον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Μοναδική εμπειρία για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς η επίσκεψη στην τελευταία του κατοικία, στον Γαλατά Χανιών όπου εναπόθεσαν λουλούδια και σιγοτραγούδησαν το Άξιον Εστί.

Κατά την επίσκεψή τους στα Χανιά, άλλοτε μινωική Κυδωνία, τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα γραφικά σοκάκια  της παλιάς πόλης που βρίσκεται μέσα στα απομεινάρια των ενετικών τειχών. Σεργιανίζοντας στο ιστορικό κέντρο και στο ενετικό λιμάνι με τα πολύχρωμα κτίρια, μεταφέρθηκαν σε μακρινές εποχές, μύρισαν και γεύτηκαν διάφορους πολιτισμούς που πέρασαν από την όμορφη Κρήτη. Εντυπωσιάστηκαν από τα Βενετσιάνικα Νεώρια και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, μοναδική στην Ελλάδα με καμπαναριό και τουρκικό μιναρέ. Φωτογραφήθηκαν σ’ έναν από τους παλαιότερους σωζόμενους Φάρους, αλλά και στο Τζαμί Κιουτσούκ Χασάν που αποτελεί διάσημο αξιοθέατο στο λιμάνι και πλέον στις μέρες μας φιλοξενεί εκθέσεις τέχνης.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού ταξιδιού η ομάδα επισκέφθηκε το σπίτι-μουσείο του Ελευθέριου Βενιζέλου, στο ιστορικό προάστιο της Χαλέπας.

Την Μ. Τετάρτη ομάδα μαθητών/τριών λειτουργήθηκε στον Καθεδρικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. Η εκκλησία λέγεται και «Τριμάρτυρη», γιατί το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Παναγία, το βόρειο στον Άγιο Νικόλαο και το νότιο στους Τρεις Ιεράρχες.

Αξιοσημείωτο ήταν το πέρασμα του Μουσικού Σχολείου από το μαρτυρικό χωριό Κάνδανος το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Εκπρόσωπος του ένδοξου χωριού, το οποίο ξανακτίστηκε, υποδέχθηκε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, τους ξενάγησε στο Μουσείο και τους μίλησε για τη Μάχη της Κρήτης και τα αντίποινα των Γερμανών στους κατοίκους της Κανδάνου που με σθένος αντιστάθηκαν στις δυνάμεις του Άξονα. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν και στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του 13ου αιώνα.

Την Μ. Πέμπτη, πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο, η αποστολή του Μουσικού Σχολείου παρακολούθησε την κατανυκτική λειτουργία της Σταύρωσης στη Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων.  

Το εκπαιδευτικό ταξίδι πραγματοποιήθηκε ως «αντίδωρο» στη μεγάλη προσπάθεια των παιδιών της χορωδίας και ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Λάρνακας να παρουσιάσουν σε πρώτη Παγκύπρια εκτέλεση το εμβληματικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη "Canto General", σε ποίηση του Χιλιανού νομπελίστα Pablo Neruda, παράλληλα με αποσπάσματα από το «Πνευματικό Εμβατήριο» σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού, αλλά και από το «Άξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη.  

Στόχος του Σχολείου είναι μέσα από τις δράσεις του να διαφυλάττει και να προβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όχι μόνο το σημαντικό έργο του συνθέτη, το όνομα του οποίου φέρει πλέον επίσημα, αλλά και τους αγώνες του για Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










662