Tο Περ. Λύκειο Λιβαδιών στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη


Στο πλαίσιο του προγράμματος Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε.), μαθητές και εκπαιδευτικοί του Περιφερειακού Λυκείου Λιβαδιών είχαν πρόσφατα την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στο χωριό Καλοπαναγιώτης. Το μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους στην κοιλάδα της Μαραθάσας και είναι ένα από τα δέκα μνημεία που έχουν ανακηρυχθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Κληρονομιά, αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό και θρησκευτικό χώρο στην Κύπρο.

Η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2023, είχε ως στόχο να εκπαιδεύσει τους μαθητές σχετικά με τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της βιώσιμης ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στις αγιογραφημένες εκκλησίες στην περιοχή του Τροόδους και, ειδικότερα, στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή του 13ου αιώνα στον Καλοπαναγιώτη. Οι μαθητές έτυχαν θερμής υποδοχής από τον π. Γεώργιο Διακόνου, ο οποίος τους ξενάγησε στην εκκλησία και στο Εικονοφυλάκιο της μονής.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι μαθητές έμαθαν για την ιστορία του ναού, τις τοιχογραφίες του ναού, τις εικόνες που υπάρχουν στον ναό και τις εικόνες που φυλάσσονται στο εικονοφυλάκιο του μοναστηριού. Έμαθαν επίσης για τον συμβολισμό που υπάρχει στις τοιχογραφίες του ναού και ιδιαίτερα στις ιερές εικόνες. Η επίσκεψη αυτή ήταν μια πολύτιμη ευκαιρία για τους μαθητές να κατανοήσουν βαθύτερα την πολιτιστική και θρησκευτική εκκλησιαστική κληρονομιά της Κύπρου και να εκτιμήσουν τη σημασία της διατήρησης παλαιών εκκλησιών, μοναστηριών και έργων τέχνης.

Εξερευνώντας και αλληλεπιδρώντας με μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, οι μαθητές μπόρεσαν να αντιληφθούν ότι η διατήρηση αυτών των χώρων αποτελεί πρόκληση και έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινότητα. Έμαθαν επίσης για τον ρόλο της βυζαντινής τέχνης και θρησκείας στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της Κύπρου και γνώρισαν την ιστορία και τη σημασία της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, καθώς και τον συμβολισμό στις τοιχογραφίες και τις ιερές εικόνες.

Επιπλέον, η δραστηριότητα αυτή βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον ρόλο της στην αειφόρο ανάπτυξη. Βιώνοντας τις προκλήσεις που αποφέρει η διατήρηση των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς, οι μαθητές απέκτησαν εικόνα για το πώς μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στις κοινότητές τους. Συνειδητοποίησαν επίσης ότι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό, την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής στην περιοχή τους και την Κύπρο γενικότερα.

Στη δραστηριότητα αυτή συμμετείχαν μαθητές που εμπλέκονται άμεσα στο πρόγραμμα (ΔΡΑ.Σ.Ε.), καθώς και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην ανάπτυξη και υλοποίηση του έργου Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε.),  στο Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών.

Ευχαριστούμε την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου και τον π. Γεώργιο Διακόνου όπως επίσης και το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλοπαναγιώτη που μας έδωσαν την ευκαιρία να υλοποιήσουμε αυτή την εκπαιδευτική δραστηριότητα. Ευχαριστούμε επίσης το Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τη στήριξη και χρηματοδότηση του προγράμματος «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε)».

Β.Δ Αντώνης Αντωνίου
Ομάδα ΔΡΑ.Σ.Ε.
Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










804