Μαθητικό Συνέδριο στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας


Mε θέμα: Περιβάλλον-Κλιματική κρίση: Σήμερα δράση, αύριο ζωή …

Το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας υλοποιώντας τον ιδιαίτερο στόχο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για περιβαλλοντική εκπαίδευση με έμφαση στην κλιματική αλλαγή, διοργάνωσε  την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023 Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Περιβάλλον-Κλιματική κρίση: Σήμερα δράση, αύριο ζωή …».

Οι εργασίες του Συνεδρίου άρχισαν με το καλωσόρισμα της Διευθύντριας του Σχολείου κ. Χριστούλλας Συρίμη και χαιρετισμό από την Επίτροπο Περιβάλλοντος  κ. Μαρία Παναγιώτου. Ακολούθησε κεντρική ομιλία με θέμα «Κλιματική αλλαγή αίτια και αιτιατά. Κύπρος και κλιματική αλλαγή» από τον Δρα Κλεάνθη Νικολαῒδη, Διευθυντή Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου. Στη συνέχεια ακούστηκε το τραγούδι του Μ. Χατζηδάκη «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου από το μουσικό σχήμα του Σχολείου.

 Ακολούθως, μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας ανέδειξαν με ομαδικές παρουσιάσεις τα εξής θέματα:

«Κλιματική κρίση-Κρίση της υγείας», «Το Οικολογικό Αποτύπωμα της τροφής», «Μεσογειακή Διατροφή: Μια βιώσιμη επιλογή», «Το μικροκλίμα της περιοχής του σχολείου μας, μέσα από τη μελέτη μετεωρολογικών μετρήσεων (2006-2023) του προγράμματος Globe», «Η Οικολογία στη Μοναστική Κοινότητα», «Πράσινη Ενέργεια. Βιοαέριο - Φυσικό λίπασμα», «Χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού», «Ευρωπαϊκή Ένωση και Περιβάλλον: Δέσμευση και Δράση».

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σχολείου και τα Εγκαίνια της έκθεσης με θέμα Φύσης και ανθρώπου συνέργειες. Η έκθεση, με αντικείμενα από το αγροτικό παρελθόν της Κύπρου αλλά και έντυπα -σχολικά και μη-  που έδειχναν τη στενή συνάφεια της εκπαίδευσης με το περιβάλλον, είχε σκοπό να αναδείξει την ισόρροπη σχέση του κόσμου της Κύπρου με τον φυσικό κόσμο που τον περιέβαλλε και να λειτουργήσει ως αφόρμηση για αναστοχασμό της σχολικής κοινότητας γύρω από τη σημερινή σχέση ανθρώπου-περιβάλλοντος στην Κύπρο.

Τόσο το Συνέδριο όσο και η έκθεση στην οποία ξεναγήθηκαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου αποτέλεσαν μια σημαντική παιδαγωγική εμπειρία για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας, καθώς υπενθύμισαν την προσωπική ευθύνη κάθε ανθρώπου για την ποιότητα του μικροπεριβάλλοντος στο οποίο ζει και το οποίο είναι μέρος του παγκόσμιου οικοσυστήματος.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου διαβάστηκε και το ποίημα του  Κώστα Βασιλείου με τίτλο «Επειδή», ως υπόμνηση της Νέμεσης που συνεπάγεται η αλόγιστη συμπεριφορά του ανθρώπου επί του περιβάλλοντος λόγω αμφίδρομης σχέσης που έχουν μεταξύ τους:

Επειδή κάψατε τα δάση μου

Για να κόψετε τα οικόπεδά σας

Και μιλάτε για Δασούπολη

Εκεί που δεν υπάρχει ούτε ένα δέντρο

 ***********************

Επειδή ανασκάψατε τους κήπους μου

Για ν’ απλώσετε τα γήπεδά σας

Και μιλάτε για Ανθούπολη

Εκεί που δεν υπάρχει ούτε ένα άνθος

 **********************

Επειδή μωρανθήκατε

 ***********************

Επειδή σκοτώνετε τον ήλιο μου

Για να πλουτίσετε τα σκότη σας

Και μιλάτε για Λάμπουσα

Εκεί που δεν υπάρχει λάμψη

Και μιλάτε για Αλάμπρα

Εκεί που δεν υπάρχει φως

 *********************

Όμως υπάρχει ο Κεραυνός

Και θα σας κάψει.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










434