Τι και αν είμαι στην ΟΜΠ4 ή στην κατεύθυνση 5 (στο Εμπορικό)


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Όταν είδα την κλήρωση των τμημάτων για το Δέκαθλο Φυσικής και μη γνωρίζοντας περί τίνος επρόκειτο επεσήμανα στους Φυσικούς του Σχολείου πως ίσως θα έπρεπε να χωρίσουν τα τμήματα σε ομάδες ανάλογα με την κατεύθυνση.  Παρακολουθώντας  τον πρώτο διαγωνισμό μεταξύ πρακτικού Γ λυκείου και εμπορικού Β λυκείου κατάλαβα πόσο λάθος γίνονται αρκετά πράγματα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ίσως να έχετε ήδη καταλάβει πως νικητής στον πρώτο διαγωνισμό ήταν το Β41, το οποίο εκπροσωπήθηκε από ένα μαθητή μόνο. Κανένας άλλος δεν ενδιαφέρθηκε αφού περί Φυσικής επρόκειτο. Στον τελικό, μερικούς μήνες αργότερα, νικητής και πάλι ήταν το Β41, αλλά πλέον με αρκετούς μαθητές να ενδιαφέρονται και να λαμβάνουν μέρος ως ομάδα.

Ένα τμήμα εμπορικό, το Β41, να αναδεικνύεται νικητής ανάμεσα στα 27 τμήματα του σχολείου στο Δέκαθλο Φυσικής-Ουάου!

Συμπέρασμα; Οι μαθητές μπορούν και ενδιαφέρονται όταν ανακαλύψουν πως αυτό που τους ζητούμε να κάνουν είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους. Στο Δέκαθλο Φυσικής είχαν δοκιμασίες βασισμένες σε αρχές της Φυσικής επιστήμης που όμως δεν ήταν ανάγκη να τις κατανοούν ή να τις γνωρίζουν για να διαγωνιστούν. Χρησιμοποίησαν άλλες δεξιότητες και κέρδισαν και χάρηκαν και έδειξαν ενδιαφέρον.

Σκεφτόμουν λοιπόν, καθ΄ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, πόσο ωραίο θα ήταν αν υπήρχε ο χρόνος για να γίνεται πριν και μετά από κάθε δοκιμασία μια θεωρητική ανάλυση της δοκιμασίας. Να σημειωθεί πως το Δέκαθλο Φυσικής γινόταν τα διαλείμματα και το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν πολύ μεγάλο.

Για να λυθούν προβλήματα πρέπει να δεχτούμε την αλήθεια τους και η αλήθεια είναι πως, ιδιαίτερα στα τμήματα του εμπορικού, η ανάγκη δεν είναι να μάθουν να αναλύουν κείμενα που εγώ ο ίδιος όταν παρακολουθώ μάθημα διερωτώμαι ποιος τα επέλεξε και γιατί. Γιατί υπάρχει αυτός ο κατακερματισμός σε μονόωρα μη εξεταζόμενα μαθήματα που στο τέλος ούτε ο μαθητής ούτε ο διδάσκων δίνει σημασία; Γιατί να πρέπει να γίνει διαγώνισμα σε αυτά τα μαθήματα; Αυτό το θέμα, όπως και πολλά άλλα δεν αντιμετωπίζονται αν δεν αντιμετωπίσεις τις αλήθειες τους.

Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τον συνάδελφο Γιώργο Τσαλακό, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τους Φυσικούς του Σχολείου για την ωραία εμπειρία που χάρισαν στους μαθητές μας.
*Διευθυντής Λυκείου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.




Newsletter










2939