Εδώ θα κολλήσουμε;


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

«O εντοπισμός των προβλημάτων είναι εύκολος. Το δύσκολο είναι να καταλήξουμε στις ορθές αποφάσεις», δήλωσε η κα Μιχαηλίδου, πολύ πιθανόν αναφερόμενη στις επισημάνσεις Προδρόμου. Πόσο εύκολο είναι να καταλήξουμε στις σωστές αποφάσεις σε ένα μήνα και να τις εφαρμόσουμε τον Σεπτέμβρη θα το δούμε!

Μπορεί ο εντοπισμός των προβλημάτων να είναι εύκολος αλλά εύκολο είναι και το σπρώξιμο κάτω από το χαλί. Λέτε να ανακάλυψε ο κ. Προδρόμου ξαφνικά πως γύρω στο 30% των μαθητών μας βρίσκονται σε λάθος σχολείο ή σε λάθος κλάδο; Ας ψηλώσει το χέρι όποιος δεν ξέρει πως ο προφορικός βαθμός, σε αρκετά μαθήματα και σε αρκετούς μαθητές, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά είναι εντελώς ψεύτικος;

Εδώ θα κολλήσουμε όταν μαθητές, που κοιμούνται ξέγνοιαστα στο θρανίο και το μόνο που κουβαλούν στην τάξη είναι τον φραπέ τους, ένα δεκαράκι θα το πάρουν;

Είναι γεγονός πως σε κάποιες περιπτώσεις ο βαθμός της εξέτασης έχει τεράστια διαφορά από τον προφορικό βαθμό που δίνει ο καθηγητής. Εδώ είναι που γίνονται και οι πολύ λάθος συγκρίσεις  που οδηγούν σε οδυρμούς και αυθαίρετα συμπεράσματα για την αποτυχία των εξετάσεων. Τουλάχιστον ας οδύρονται όσοι δεν γνωρίζουν. Η σύγκριση θα έπρεπε να γίνεται μεταξύ του βαθμού της εξέτασης με αυτόν του διαγωνίσματος,  όχι με τον προφορικό βαθμό.  Για να μην είναι εμφανής η διαφορά κάποιοι επιμένουν στην κατάθεση ενός βαθμού σε σημείο που κάποιοι εκπαιδευτικοί έκαναν επαναστάσεις επειδή τους ζητήθηκε να καταθέσουν ξεχωριστά τον βαθμό του διαγωνίσματος και τον βαθμό που βάζουν επειδή ο μαθητής ψηλώνει χέρι και έχει τετράδιο (;).

Αν συγκρίναμε επομένως για το Α’ τετράμηνο τον βαθμό διαγωνίσματος με τον βαθμό της εξέτασης θα ανακαλύπταμε πως οι εξετάσεις δεν ήταν τραγικές. Ένα σεβαστό ποσοστό, της τάξης του 35%, έγραψε στην εξέταση τετραμήνου ψηλότερα από ότι στο διαγώνισμα. Η σύγκριση ισχύει και για τους αντίστοιχους βαθμούς της περσινής εξέτασης τετραμήνου. Τι σημαίνει αυτό;  Θα μπορούσε να γίνει μια μελέτη σε παγκύπρια βάση και να βγουν κάποια ασφαλή συμπεράσματα αν  τα σχολεία κρατούσαν ξεχωριστά τους δύο βαθμούς. Δεν υπάρχουν όμως γιατί η οδηγία ήταν να μην υπάρχουν. Φαίνεται όμως πως ο βαθμός ενός σωστού διαγωνίσματος αποτελεί μια καλή πρόβλεψη για τον βαθμό στην εξέταση.

Σε ότι αφορά στον προφορικό βαθμό, αυτόν που προκύπτει από τους παρεξηγημένους  εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης, χρειάζεται πολλή δουλειά, σοβαρή επιμόρφωση και κάποιος έλεγχος για την εγκυρότητα της βαθμολογικής αποτίμησης της αξιολόγησης. Με την υφιστάμενη νομοθεσία περίπου το 30-40% του βαθμού του μαθητή προκύπτει από την κατ’ οίκον  εργασία και τη συμμετοχή στην τάξη, με το μεγάλο ερώτημα να παραμένει κατά πόσο ο εκπαιδευτικός μπορεί να ελέγξει συστηματικά την εργασία του μαθητή και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Σε ότι δε αφορά τις δημιουργικές εργασίες το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει κοινή αντίληψη στο τι αποτελεί, από τι αποτελείται και πως αξιολογείται μια τέτοια εργασία.

*Διευθυντής Λυκείου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1065