Λύκειο Ακροπόλεως: Το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης και εμείς


Μαθητική Ημερίδα οργάνωσε η ομάδα των Νεαρών Πρεσβευτών και Πρεσβειρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Λυκείου Ακροπόλεως

Με επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες της Μαθητικής Ημερίδας, που οργάνωσε η ομάδα των Νεαρών Πρεσβευτών και Πρεσβειρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Λυκείου Ακροπόλεως (EU Ambassadors), στις 28 Απριλίου 2023. Στόχος της υπήρξε η ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου τόσο μεταξύ των μαθητών/τριών του σχολείου όσο και των μελών της ευρύτερης κοινωνίας για τους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα οδηγηθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, σεβόμενη πάντοτε τον Άνθρωπο.

Κατά την τελετή έναρξης, μετά το καλωσόρισμα της Διευθύντριας, κ. Θ. Ερωτοκρίτου, απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Ανδρέας Φιλίππου, ΠΛΕ και Προϊστάμενος του Γραφείου Προγραμματισμού στο ΥΠΑΝ, εκ μέρους του κ. Κυπριανού Λούη, Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης. Ο κ. Μάριος Ανδρέου, Δημοτικός Σύμβουλος, Μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Στροβόλου κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας, εκ μέρους του Δημάρχου Στροβόλου. Μετά το σύντομο δρώμενο που παρουσίασαν μαθητές και μαθήτριες, με την καθοδήγηση της κ. Τέρψης Ψωμά, Θεατρολόγου, ο λόγος δόθηκε στον ευρωβουλευτή, κ. Λουκά Φουρλά, ο οποίος παρουσίασε τους στόχους και τις προτεραιότητες της Ε.Ε. στα θέματα της ψηφιακής μετάβασης. Ακολούθως, στην εισήγησή της η κ. Μυρτώ Ζαμπάρτα, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, παρουσίασε συγκεκριμένες δράσεις που προωθούνται από το Γραφείο της για την υλοποίηση των στόχων του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων στο νησί μας.

Στο δεύτερο μέρος των εργασιών της Ημερίδας λειτούργησαν τρία βιωματικά εργαστήρια με τις ακόλουθες θεματικές: (α) «Εκπαιδεύοντας τη νεότερη και την ωριμότερη γενιά σε ουσιώδεις ψηφιακές δεξιότητες» (β) «Η κριτική σκέψη ανάχωμα στην παραπληροφόρηση» (γ) «Φραγμός στον διαδικτυακό εκφοβισμό». Στα εργαστήρια συμμετείχαν μαθητές/τριες του Λυκείου Ακροπόλεως όπως και μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας, του Λυκείου Λευκάρων, του Λυκείου Κύκκου Β΄ και της Α΄ και Γ΄ Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας, σχολείων που μετέχουν στο Πρόγραμμα EU Ambassadors. Στο πρώτο εργαστήριο συγκινητική υπήρξε η συμμετοχή παππούδων και γιαγιάδων των μαθητών/τριών μας που διδάχθηκαν βασικές δεξιότητες στη χρήση του διαδικτύου από τα εγγόνια τους, ενώ ιδιαίτερα γόνιμη ήταν η παρουσία γονέων μαθητών/τριών μας στο τρίτο εργαστήρι. Πολύτιμη υπήρξε η αρωγή των επιστημονικών συνεργατριών του Λυκείου μας, της κ. Χάρις Ξιναρή, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, της κ. Χριστιάνας Πιπερίδου, Λειτουργού στο Γραφείο Επιτρόπου Επικοινωνιών και της δημοσιογράφου, κ. Ελένης Νικολάου, οι οποίες συνέβαλαν στην καλύτερη κατάρτιση εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών μας.

Τα πορίσματα των εργαστηρίων παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια, όπου πραγματοποιήθηκε και σύντομη παρέμβαση του κ. Βαγγέλη Βασιλείου, Λειτουργού Δημόσιων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, με θέμα «Ψηφιακά μέσα στην υπηρεσία της συμμετοχικής δημοκρατίας». Ο κ. Βασιλείου παρουσίασε στους/στις συνέδρους ψηφιακούς τόπους που δημιουργήθηκαν με στόχο την ενημέρωση των ευρωπαίων πολιτών για την Ε.Ε. και παράλληλα τους παρέχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν διαδικτυακά τις απόψεις τους και να μετέχουν έτσι στην εκδημοκρατικοποίηση της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Τέλος, οι εκπαιδευτικοί, κ. Ανδρέας Γεωργιάδης και κ. Ελισάβετ Φλουρέντζου, οι οποίο συντόνισαν τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Σχολείο μας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Σχολείο – Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», τόνισαν τον καταλυτικό ρόλο του συγκεκριμένου προγράμματος στη δραστηριοποίηση ολόκληρης της μαθητικής κοινότητας, μέσω της διερεύνησης και της συζήτησης των προτεραιοτήτων της Ε.Ε. σε θέματα ψηφιακής μετάβασης αλλά και περιβάλλοντος και εθελοντισμού. Η Ημερίδα έληξε με τον ύμνο της Ευρώπης και το ιταλικό τραγούδι «Insieme», που αναφέρεται στο όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης. Το μουσικό πρόγραμμα επιμελήθηκε η κ. Σταύρια Κοτσώνη, Καθηγήτρια Μουσικής.

Η Ημερίδα υπήρξε η κορωνίδα των δράσεων που αναπτύχθηκαν από το Λύκειο μας στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολείο – Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, που είναι ο εμπνευστής του προγράμματος, που μας έδωσε την ευκαιρία να μετέχουμε σε αυτό τη φετινή σχολική χρονιά. Ως σχολική μονάδα αδράξαμε την ευκαιρία, για να οργανώσουμε ένα πλαίσιο βιωματικής μάθησης με τη σύνδεση των στόχων του Ευρωπαϊκού αυτού Προγράμματος με πτυχές του Αναλυτικού Προγράμματος των Νέων Ελληνικών και των Γλωσσών, ενώ παράλληλα οι μαθητές/τριες μας ενεπλάκηκαν ενεργά σε δράσεις των Επιτροπών Πρόνοιας και Περιβαλλοντικής Αγωγής και συνεργάστηκαν πιο στενά με τις καθηγήτριες της Τέχνης και της Μουσικής.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1074