1ο Βραβείο του Λυκείου Κύκκου A΄ στον Διαγωνισμό «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες


Στην κατηγορία Project με θέμα «Το Λευκαρίτικο Κέντημα -Πηγή Έμπνευσης»

Το Λύκειο Κύκκου Α΄ συμμετείχε στον Διαγωνισμό του 9ου  Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες» όπου έλαβε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Project με θέμα «Το Λευκαρίτικο Κέντημα -Πηγή Έμπνευσης».

Η προσέγγιση του Project ήταν διαθεματική, καθώς συμμετείχαν στην υλοποίηση του project μαθητές/τριες του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας και των Εικαστικών Τεχνών. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν μαθητές/τριες της Ειδικής Μονάδας, με μεταναστευτική βιογραφία, καθώς και μαθητές/τριες της Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Οι μαθητές/τριες υλοποίησαν με επιτυχία τα βήματα του Project έχοντας ως στόχο τη δημιουργία σύγχρονων έργων τέχνης που να στοχεύουν στην προώθηση και τη διάδοση του Λευκαρίτικου κεντήματος με επαναχρησιμοποιημένα υλικά.

Στο πλαίσιο αρχικά της συμμετοχής των μαθητών/τριών στην έκθεση “λefkart V” του προγράμματος "Το Λευκαρίτικο Κέντημα-Πηγή Έμπνευσης" του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους μαζί με τα Αρχεία Λάρνακας – Φοίβος Σταυρίδης, ομάδες μαθητών/τριών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά σεμινάρια για την ιστορική εξέλιξη του λευκαρίτικου κεντήματος, την τεχνική κατασκευής και τη δυνατότητα χρήσης των στοιχείων του κεντήματος στις εφαρμοσμένες τέχνες. Οι μαθητές/τριες είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το χωριό Λεύκαρα στην εκπαιδευτική τους εκδρομή, να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική των σπιτιών, να γνωρίσουν από κοντά τα μοτίβα των λευκαρίτικων κεντημάτων που διατίθεντο στα καταστήματα του χωριού, αλλά και με χαρά να συνομιλήσουν με τους μόνιμους κατοίκους του χωριού. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι σε μια καρέκλα, μέχρι να πέσει ο ήλιος, με σκυμμένο το κεφάλι, οι κεντήτριες δημιούργησαν το Λευκαρίτικο κέντημα, το οποίο πέρασε από γενιά σε γενιά, από γιαγιά, σε μητέρα και κόρη, έγινε παγκοσμίως γνωστό και από το 2009 συμπεριλήφθηκε στον παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Μια όμορφη συνέντευξη με την κεντήτρια κα Μαρίνα Ραουνά ενίσχυσε την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών για τη διατήρηση και διάδοση αυτού του μοναδικού αυθεντικού κεντήματος. Άλλωστε είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις με τη βοήθεια και μόνο της Λαϊκής Τέχνης ενός έθνους, είναι δυνατό να προσδιοριστεί η έκταση και η ποιότητα του πολιτισμού που δημιουργήθηκε στην ιστορική διαδρομή του.

Μεταξύ άλλων η κα Ραουνά ανάφερε: «Αγαπάμε αυτή την τέχνη, μεγαλώσαμε με αυτή την τέχνη και θα πεθάνουμε με αυτή την τέχνη», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε συγκινημένη: «Νιώθω πολύ περήφανη που εντάχθηκε το λευκαρίτικο κέντημα στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO, το οποίο θα μείνει για πάντα γραμμένο στην ιστορία και δεν θα μπορεί κανείς να το καταστρέψει ή να το αμαυρώσει ούτε και να το μιμηθεί!».

Εμπνευσμένοι λοιπόν από τα πιο πάνω, οι ομάδες μαθητών/τριών του Λυκείου Κύκκου Α΄ οργάνωσαν και παρουσίασαν τις απαραίτητες πληροφορίες για την ιστορική εξέλιξη του Λευκαρίτικου Κεντήματος και ακολούθως με αγάπη και ενθουσιασμό άρχισαν να εφαρμόζουν τις προτεινόμενες τους ιδέες με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων έργων τέχνης έχοντας τα μοτίβα του λευκαρίτου κεντήματος ως πηγή έμπνευσης. Ετοίμασαν υπέροχες χριστουγεννιάτικες κατασκευές μεταξύ άλλων χριστουγεννιάτικα στολίδια, γούρια, καδράκια, πατάκια - coasters, χριστουγεννιάτικες κάρτες, κοσμήματα τα οποία απεικόνιζαν τα μοτίβα του λευκαρίτικου κεντήματος με όμορφα χρώματα. Επιπρόσθετα, αξιοποίησαν  την τεχνική Tie and Dye σε βαμβακερό ύφασμα και δημιούργησαν χρήσιμες τσάντες, καδράκια, πουγκιά σχεδιάζοντας με μαρκαδόρους υφασμάτων τα μοτίβα του λευκαρίτικου κεντήματος.

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκστρατείας του Σχολείου μας και των περιβαλλοντικών θεμάτων που περιλαμβάνονται στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας οι μαθητές/τριες επαναχρησιμοποίησαν, επίσης, δικά τους ρούχα αλλά και πλαστικά δοχεία αποτυπώνοντας τα μοτίβα του λευκαρίτικου κεντήματος με έμφαση στο σχέδιο της «μαργαρίτας». Στο Σχολείο μας επίσης θα τοποθετηθούν επαναχρησιμοποιημένα τύμπανα στα οποία οι μαθητές/τριες ζωγράφισαν τα μοτίβα με τον πυρογράφο, ώστε να τονίζεται το σχέδιο της μαργαρίτας. Η όμορφη εμπειρία από την εκπαιδευτική εκδρομή στα Λεύκαρα αποτέλεσε επίσης την αφορμή για ένα ταξίδι δημιουργίας 3 τρισδιάστατων κατασκευών. Τα μοτίβα, η τεχνική, η αρχιτεκτονική αλλά και το φως του χωριού αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους/τις μαθητές/τριες των εικαστικών τεχνών. Συγκεκριμένα, ασχολήθηκαν με τη σχεδιαστική μελέτη και τη γεωμετρική ανάλυση των σχημάτων, εντάσσοντας τη θεωρία του χρώματος, τεχνικών υλικών αλλά και την προσωπική τους βιωματική εμπειρία. Στην πορεία του πειραματισμού έφτιαξαν μεταξύ άλλων τρισδιάστατες φωτιζόμενες κατασκευές με ανακυκλώσιμα και μη υλικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της υλοποίησης αυτού του project πολλοί/ες μαθητές/τριες επέδειξαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στη δημιουργική αυτή εμπειρία είτε κατά τα διαλλείματα και τις αναπληρώσεις  είτε στο πλαίσιο άλλων μαθημάτων όπως έγινε για παράδειγμα η δημιουργία κοσμημάτων στο μάθημα της Βιολογίας.

Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν σε αυτή την πετυχημένη δράση είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους μαζί με τα Αρχεία Λάρνακας – Φοίβος Σταυρίδης και να θαυμάσουν τις δικές τους δημιουργίες αλλά και τα εκθέματα άλλων μαθητών/τριών από άλλα σχολεία αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημαντικότητα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Είναι γεγονός ότι η συνεχώς αυξανόμενη παρουσία βιομηχανικών προϊόντων έχει ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό των χειροποίητων ειδών από τη σύγχρονη καθημερινή ζωή. Η λαϊκή τέχνη, η οποία εκφράζει τον χαρακτήρα της Κύπρου, άρχισε σταδιακά να παραμερίζεται και να χάνεται. Καθήκον όλων, και ιδιαίτερα της εκπαίδευσης, είναι η προσπάθεια για συντήρηση και ένταξη της λαϊκής τέχνης και παράδοσης στη σύγχρονη ζωή. Θεωρούμε καθήκον της νέας γενιάς να περισώσουμε, να συντηρήσουμε και να εντάξουμε στη σύγχρονη ζωή την παραδοσιακή λαϊκή τέχνη. Απαραίτητη, επίσης, είναι η συμβολή όλων στη μελέτη, διατήρηση και εξέλιξη της λαϊκής τέχνης, καθώς και η μετάδοση της παράδοσης από γενιά σε γενιά συμβάλλοντας έτσι στη συνέχισή της.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες:

Βασιλική (Σύλια) Λουκαΐδου, Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας

Χριστίνα Σιακόλα, Καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών

Χριστίνα Μελιφρονίδου, Καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1050