ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ΄ και Λύκειο Αρχαγγέλου Απ. Μάρκος στο Επιστ. Συνέδριο «Κωστής Παλαμάς και Κύπρος»


Οι μαθητές της ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ΄, σε συνεργασία με το Λύκειο Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος», συμμετείχαν στο Επιστημονικό Συνέδριο «Κωστής Παλαμάς και Κύπρος», που διεξήχθη την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, στο Μουσείο Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, στον Στρόβολο, στη Λευκωσία.

Οι μαθητές των δύο σχολείων παρουσίασαν το θεατρικό δρώμενο «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου: Γνωστοί κι αγνώριστοι, τωρινοί και αυριανοί, όσοι και όποιοι, που κάπως θα προσέχετε στον στίχο μου και κάτι θα ξανοίγεται μέσα του»!

Γιατί η ποίηση του Κωστή Παλαμά μπορεί να γίνει τόσο δυνατή, ώστε να σπάσει το φράγμα του χρόνου και να επαναφέρει το Σύμπαν στην απόλυτη σιωπή, πριν τη Δημιουργία! Ο ίδιος ο Ποιητής-Προφήτης διαλέγει τον Γύφτο, γιατί μοιάζει με την ψυχή του. Αδέσμευτος, ελεύθερος, ανυπότακτος, δεν έχει πατρίδα, αναζητεί πάντα κάτι, ζητά να δημιοργήσει, αποτυγχάνει, γίνεται αρνητής και μετά δημιουργός αξιών. Στο πνευματικό του ταξίδι θα γκρεμίσει και θα ξαναχτίσει τον κόσμον όλον!!!

«Σ’ αυτή τη μικρή γωνιά του κόσμου, στην Κύπρο μας, με την τόσο μεγάλη Ιστορία μας, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια κάποιοι χάσαμε τον προσανατολισμό μας, ΓΙΝΑΜΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ, μικροί και άβουλοι αντάμα. Τώρα είναι καιρός να ξαναγράψουμε τις σελίδες μας, να βρούμε καινούργιο μελάνι, να βρούμε αλλιώτικα φτερά για να πετάμε σε ένα κόσμο Αξιών!!! Όλα γκρέμισμα κι όλα από την αρχή ξανά!!!»Ένα ηχηρό μήνυμα από τους υπέροχους μαθητές μας!!!

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου για την πρόσκλησή τους να συμμετάσχουμε στο Συνέδριο, παρουσιάζοντας ένα τόσο υπέροχο απόσπασμα της θαυμάσιας δουλειάς του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ΄: Ελένη Σιαμέλη, Δέσπω Πολυδώρου

                                         Λύκειο Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος»: Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










771