Το Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ Δασούπολη στο πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρ. Κοινοβουλίου» 2022-23


Φέτος, μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης του Λυκείου Αρχ. Μακαρίου Γ΄ Δασούπολη είχαν τη μοναδική ευκαιρία, να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (ΣΠΕΚ) / «The European Parliament Ambassador School Programme (EPAS).

Η δράση που επιστέγασε τη συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα ΣΠΕΚ είναι η εκδήλωση που διοργανώσαμε στις 25 Απριλίου 2023, για να γιορτάσουμε την Ημέρα της Ευρώπης, μια μέρα κατά την οποία το σχολείο μας επέλεξε να καλωσορίσει ομάδα μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών από το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών, στο πλαίσιο προγράμματος Αδελφοποίησης μεταξύ των δυο Λυκείων.  Η 25η Απριλίου 2023 ήταν μια μέρα αφιερωμένη στην Ευρώπη και τις αξίες που μας ενώνουν.  Σε εορταστικό κλίμα και θετική διάθεση πραγματοποιήθηκε αρχικά, η τελετή έπαρσης της Σημαίας της ΕΕ και ακολούθως, καλλιτεχνική εκδήλωση με εκλεκτούς καλεσμένους - ανάμεσά τους και ο κ. Βαγγέλης Βασιλείου Λειτουργός Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.  Με πολλή χαρά και ενθουσιασμό, η ομάδα των δόκιμων πρεσβευτών παρουσίασε μια πλούσια εκδήλωση διανθισμένη με λόγο, χορό και τραγούδια σε συνεργασία με ομάδα μαθητών/μαθητριών του μουσικού και του χορευτικού σχήματος του σχολείου.  Το πρόγραμμα των εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης ολοκληρώθηκε με συναρπαστικές εφαρμογές τεχνολογίας από την κινητή μονάδα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Youth Mobile Makerspace που επισκέφθηκε το σχολείο μας. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του στόχου για ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων μιας και το έτος 2023 έχει ανακηρυχθεί ως Έτος Ψηφιακών Δεξιοτήτων.

«Το φετινό μας ταξίδι μας στο πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ενημερωθήκαμε για τους στόχους και τις θεματικές του ενότητες.  Ακολούθως, μέσω διαγωνισμού γνώσεων για την ΕΕ, επιλέγησαν οι έξι δόκιμοι πρεσβευτές αν και τελικά, όλοι και όλες αισθανόμαστε νικητές μιας και αποκομίσαμε σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες μέσα από αυτή τη διαδικασία επιλογής!» αναφέρει χαρακτηριστικά, η Γεωργία Ερωτοκρίτου, από την ομάδα των δόκιμων πρεσβευτών.  Το όμορφο ταξίδι γνώσεων, όμως, δεν σταμάτησε εκεί!  Τα διαλείμματα πραγματοποιούνταν ενημερωτικές συναντήσεις, διαγωνισμοί, εκπαιδευτικά παιχνίδια με ποικίλη θεματολογία όπως θέματα γνώσεων για την ΕΕ και τις προτεραιότητές της σήμερα, την κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τον Νοέμβρη του 2022, η ομάδα των δόκιμων και ενεργών πρεσβευτών είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη από τον Κύπριο Ευρωβουλευτή, κ. Δημήτρη Παπαδάκη και στις αρχές Δεκεμβρίου να επισκεφθεί το Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία. Ο κ. Νικολαΐδης κέρδισε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον και την προσοχή των μαθητών/μαθητριών με τη ζωντάνια του, αλλά και με την ποικιλία μεθόδων που αξιοποίησε!  Μέσα από διαδραστικό και παιγνιώδη τρόπο οι μαθητές/μαθήτριες διασκέδασαν, προβληματίστηκαν, συζήτησαν, εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις αξίες που πρεσβεύει, καθώς και για τον ρόλο που διαδραματίζει στη ζωή κάθε Ευρωπαίου πολίτη σήμερα.  Ακολούθως, αναλαμβάνοντας τον ρόλο των μαθητών-πυρήνων ενημέρωσαν τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας με ποικίλους τρόπους·μέσω της ετοιμασίας πινακίδων τύπου Info Point, με ενημερωτικό υλικό που ετοίμασαν και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του σχολείου, με τη δημιουργία σύντομης ταινίας, με τη δράση που στόχευσε στην εγγραφή συμμαθητών/συμμαθητριών τους, αλλά και εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα mazi.eu.

H χαρά όλων απερίγραπτη για τη διάκριση που πέτυχε η μαθήτριά μας Χριστίνα Χριστοφίδου εξασφαλίζοντας τη 2η θέση στον Β΄ Παγκύπριο Διαγωνισμό Ευρωγνωσίας για μαθητές Β΄ Λυκείου. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, στις 20 Φεβρουαρίου και στις 13 Μαρτίου 2023 και έλαβαν μέρος μαθητές/μαθήτριες από τριάντα τέσσερα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά. Αξίζει να σημειωθεί πως το Γραφείο Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο θα βραβεύσει τους/τις δώδεκα (12) μαθητές/μαθήτριες με συμμετοχή τους σε Σύνοδο της Ευρωβουλής των Νέων, γνωστής ως Euroscola, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024.

Επιπρόσθετα, τον περασμένο Φεβρουάριο, οι μαθητές/μαθήτριες του σχολείου μας μαζί με μαθητές/μαθήτριες από άλλα σχολεία της Λευκωσίας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κυπριακή Βουλή, να μάθουν τη λειτουργία, τις αρμοδιότητές της, αλλά και να αντιληφθούν τον πολύ σημαντικό ρόλο που επιτελεί σε μια δημοκρατική χώρα, όπως είναι η Κύπρος. Παράλληλα, έζησαν μια μοναδική εμπειρία, αφού τους δόθηκε η δυνατότητα να βιώσουν μια προσομοίωση συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής. Μια δραστηριότητα που κίνησε το ενδιαφέρον και κατέκλυσε με συναισθήματα χαράς τους δόκιμους και ενεργούς πρεσβευτές όλων των σχολείων που παρευρίσκονταν στο Κοινοβούλιο.

Αναμφίβολα, αξίζει να αναφερθεί ακόμα, μια δράση της ομάδας των δόκιμων και ενεργών πρεσβευτών. Με αφορμή την έγκριση και καταχώριση της ονομασίας Χαλλούμι, στο μητρώο προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), στις 29 Μαρτίου 2023, η ομάδα οργάνωσε μια πολύ διαφορετική δράση στο πλαίσιο της οποίας πρόσφεραν στους μαθητές/μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας χαλλούμι και άλλα εκλεκτά παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα.  Η δράση αυτή είχε ως στόχο την ενημέρωσή τους για τα δικαιώματά τους σχετικά με τα οφέλη που έχουν τα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής ένδειξης, εστιάζοντας παράλληλα, στη σημασία που έχουν για την Οικονομία της χώρας, αλλά και στην αξία της πλούσιας γαστρονομικής μας κουλτούρας και παράδοσης.

Επιπλέον, οι δόκιμοι και ενεργοί πρεσβευτές κατανοώντας ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά μια απειλή, επείγουσα για τον πλανήτη μας, η οποία απαιτεί την ενεργοποίηση του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη, ασχολήθηκαν με το θέμα και έλαβαν μέρος σε διάφορες δράσεις που στόχευαν στην προστασία του περιβάλλοντός. Συγκεκριμένα, πραγματοποίησαν συναντήσεις για τον καθαρισμό πάρκων, όπως του Πάρκου «Σπύρος Κυπριανού» στην Αγλαντζιά, καθώς και δεντροφύτεση μαζί με το Λύκειο της Ακρόπολης στο ίδιο πάρκο με τη στήριξη του Δημάρχου Αγλαντζιάς.  

Ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα, που επέλεξαν οι δόκιμοι και ενεργοί πρεβευτές να εντρυφήσουν είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι, υλοποίησαν δράσεις που αφορούσαν στην καλλιέργεια ενός κλίματος σεβασμού, αποδοχής και αλληλοκατανόησης. Αρχικά, έλαβαν μέρος σε βιωματικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε από την κ. Ελένη Κοτζιαμάνη, Λειτουργό στο Γραφείο της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.  Περαιτέρω, σε μια άλλη συνάντηση, εκπρόσωποι του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου ενημέρωσαν την ομάδα για τα προγράμματα και τις δυνατότητες που προσφέρει ο Οργανισμός στους νέους της Κύπρου.  Άλλη μια σημαντική δράση της ομάδας αποτελεί και η πρόσφατη επίσκεψη φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο ίδρυμα «Χρίστος Στέλιου Ιωάννου» στα Λατσιά. Η επίσκεψη είχε ως στόχο να γνωρίσουν οι νέοι μας άτομα της κοινωνίας, που παρόλες τις ιδιαιτερότητές τους αγωνίζονται και κυρίως, δημιουργούν και προσφέρουν στην κυπριακή κοινωνία.  Μονάχα χαρά, συγκίνηση, βαθιά εκτίμηση και σεβασμό νιώθουμε για όλη αυτή την υπέροχη ομάδα των εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων που μας δίδαξε πως η ζωή είναι πιο όμορφη, όταν προσφέρεις!

Εν κατακλείδι, μια πλούσια, γεμάτη αξέχαστες στιγμές σχολική χρονιά φτάνει αισίως στο τέλος της.  Στα πρόσωπα όλης της ομάδας τα αισθήματα είναι ανάμεικτα, χαρά και συγκίνηση κυρίως, γιατί μετά από τα δύσκολα χρόνια της Πανδημίας Covid-19, δημιούργησαν, ανέπτυξαν δεξιότητες και στάσεις και κυρίως αντιλήφθησαν την αξία της ενεργού πολιτότητας, σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται. Αναμφίβολα, τα αγαθά κόποις κτώνται! Τέτοια προγράμματα αποτελούν μοναδικές εμπειρίες και πραγματικά μόνο ευγνωμοσύνη νιώθουμε για τη συμμετοχή μας σ’ αυτό!




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1207