Μαθητές ερευνητές, δημοσιογράφοι, συγγραφείς – σεναριογράφοι, κινηματογραφιστές και μοντέρ…


Ντοκιμαντέρ του Ολοήμερου Σχολείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου για την ανακύκλωση

Παιδιά της Α΄ Γυμνασίου, είχαν την ευκαιρία στο πλαίσιο της κατεύθυνσης Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός του Ολοήμερου Σχολείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου να αναλάβουν όλους αυτούς τους ρόλους.

Δηλώσαμε συμμετοχή στο πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου «Καταγράφουμε τη Μνήμη», για παραγωγή Ντοκιμαντέρ, για να  έχουν τα παιδιά την ευκαιρία να βιώσουν κοινωνικά τοποθετημένα γεγονότα γραμματισμού που εξυπηρετούν κοινωνικούς στόχους και έχουν νόημα για τα ίδια. Θέλοντας να καταγράψουμε τη μνήμη στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης και του περιβάλλοντος αποφασίσαμε να αναζητήσουμε πληροφορίες από τους παππούδες-γιαγιάδες  των παιδιών για τον οικολογικό τρόπο ζωής τους και για τους φυσικούς τρόπους επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και μειωμένης κατανάλωσης.

Στo πλαίσιo της έρευνάς μας επισκεφθήκαμε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου κάναμε την αρχική μας διερεύνηση, αναζητήσαμε σχετικά άρθρα από τοδιαδίκτυο και καταρτίσαμε, προκαταρτικούς καταλόγους ερωτήσεων. Έπειτα, τα παιδιά κατέληξαν στο τελικό ερωτηματολόγιο και αποφάσισαν ποια άτομα είναι πιο κατάλληλα για να μας δώσουν συνέντευξη. Τα παιδιά ανέλαβαν ρόλο κινηματογραφιστή, παίρνοντας συνεντεύξεις από μέλη των οικογενειών τους και από λειτουργό του Τμήματος Περιβάλλοντος.  Στη συνέχεια χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να γίνει η απομαγνητοφώνηση των συνεντεύξεων.

Μάθαμε από τους «παλιούς», μέσα από μια παρουσίαση από ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Αγλαντζιάς, για τον τρόπο εργασίας στα δικά τους ντοκιμαντέρ. Παρακολουθήσαμε  αποσπάσματα και από άλλα ντοκιμαντέρ και αφού συζητήσαμε τα χαρακτηριστικά του είδους  κρατήσαμε ιδέες για το δικό μας και εντοπίσαμε τα αποσπάσματα που θα αξιοποιούσαμε από τις μακροσκελείς συνεντεύξεις. Αναζητήσαμε συνοδευτικό οπτικό υλικό στον Ψηφιακό Ηρόδοτο, στο αρχείο εφημερίδων του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και στο μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Ακολούθησε συνάντηση με τον κ. Ευαγόρα Καραγιώργη για παραχώρηση της μουσικής, η οποία επενδύει το ντοκιμαντέρ.

Αφού ολοκληρώσαμε την έρευνά μας και συλλέξαμε όλο το υλικό έγινε η πρώτη γνωριμία με το επαγγελματικό πρόγραμμα σύνθεσης οπτικού υλικού Da Vinci Resolve, το οποίο μας παρείχε πάρα πολλές δυνατότητες. Η επιλογή και το «κόψιμο» – μοντάζ των αποσπασμάτων γινόταν σε ομάδες σε διαφορετικούς υπολογιστές. Το σενάριο του ντοκιμαντέρ στηριζόταν στις συνεντεύξεις, αλλά και σε αφηγηματικά κείμενα που συνέθεσαν, ανέγνωσαν και ηχογράφησαν τα παιδιά. Παρακολουθήσαμε το υπάρχον ντοκιμαντέρ και προχωρήσαμε σε διορθώσεις. Ακολούθησε διαδικτυακή συνάντηση με την κ. Άννα Τσιάρτα, λειτουργό του ΠΙ Κύπρου, για εισηγήσεις και συμβουλές. Υποβάλαμε το ντοκιμαντέρ στον 13ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema …διάβασες». Μέσω του Da Vinci Resolve τα παιδιά έφτιαξαν το trailer του ντοκιμαντέρ και συνέθεσαν  ένα φιλμάκι με τα παραλειπόμενα, αστείες στιγμές και όλες τις δράσεις που έγιναν.

Τον Μάιο τα παιδιά διοργάνωσαν και προετοίμασαν την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ. Συνέθεσαν την  πρόσκληση και την αφίσα για την εκδήλωση και ολοκλήρωσαν  την καταγραφή του σεναρίου το οποίο αποστείλαμε στο ΠΙ Kύπρου. Κατά το τελευταίο μας μάθημα, στις 12 Μαΐου, φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας τις οικογένειες και παππούδες των παιδιών, έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ και παρουσιάστηκαν οι εργασίες μας για το Β’  τετράμηνο. Το ντοκιμαντέρ και το trailer έχουν αναρτηθεί στο κανάλι του Παγκυπρίου Γυμνασίου στο youtube.

Στο πλαίσια του προγράμματος τα παιδιά ερεύνησαν και διεύρυναν τις  γνώσεις τους για την αειφόρο - βιώσιμη ανάπτυξη και τη σημασία της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης,  ανακύκλωσης αγαθών και συμμετείχαν βιωματικά στις μνήμες των προγόνων τους για την κυκλική οικονομία και τις κατεξοχήν οικολογικές τους πρακτικές. Παράλληλα, καλλιέργησαν δεξιότητες επικοινωνίας καθώς αξιοποίησαν τη γλώσσα σε αυθεντικές περιστάσεις επικοινωνίας  για παραγωγή προφορικών, γραπτών  και ψηφιακών κειμένων (ερωτηματολόγιο, συνέντευξη, σενάριο,  αφήγηση, διαφήμιση, αφίσα,  παρουσίαση ενώπιον κοινού, ντοκιμαντέρ) και ανέπτυξαν δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού, την ομαδικότητα, τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα.

Είχαμε μια ξεχωριστή εμπειρία και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους συνέβαλαν στην προσπάθειά μας αυτή, τον διευθυντή κ. Λοῒζο Σέπο, για την αμέριστη υποστήριξη του στην υλοποίηση του ντοκιμαντέρ, τις λειτουργούς του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, κ. Άννα Τσιάρτα και κ. Μαριάννα Ιωάννου για την καθοδήγησή τους, τον κ. Ευαγόρα Καραγιώργη για τη μουσική, την κ. Έλενα Χριστοδουλίδου, Ανώτερη Τεχνικό του Τμήματος Περιβάλλοντος, και τους παππούδες – γιαγιάδες για την παραχώρηση των συνεντεύξεων και το οπτικό υλικό.

Μεσημέρη Σκεύη

Φιλόλογος




Comments (1)

  1. Ναντια Διονυσιου:
    May 24, 2023 at 01:11 PM

    Μπράβο στα παιδιά που συμμετείχαν και στην καθηγήτρια τους!!!


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










696