Στέλιος Αροδίτης 1990 …


ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Ο Γερμανο-ελβετο-αμερικανο-εβραίος, θεωρητικός - φυσικός Albert Einstein, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος άνοιξε νέους δρόμους για την αντίληψη του κόσμου με τη διατύπωση της Ειδικής και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας και τιμήθηκε με το Νόμπελ το 1921 για την ανακάλυψη του φωτοηλεκτρικού φαινομένου. Υπήρξε ο μεγαλύτερος επιστήμονας του περασμένου αιώνα και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές όλων των εποχών. Ήταν αυτός που ανακηρύχθηκε από το περιοδικό ΤΙΜΕ ως ο «άνθρωπος του εικοστού αιώνα». Ο εξαίρετος αυτός επιστήμονας, με το τεράστιο πνευματικό ανάστημα, δήλωσε για τη μουσική τα εξής:

«Αν δεν ήμουν φυσικομαθηματικός, κατά πάσα πιθανότητα θα ήμουν μουσικός.

Συχνά σκέφτομαι με μουσική υπόκρουση.

Ζω της οραματισμούς μου μέσα στη μουσική.

Βλέπω τη ζωή μου μέσα από ένα μουσικό πρίσμα.

Αντλώ της μεγαλύτερες χαρές της ζωής μέσα από τη μουσική»

Δεν ήταν όμως μόνο ο Albert Einstein που ζούσε την ομορφιά της ζωής μέσα από τις ηχητικές αρμονίες των μουσικών θαυμάτων.

Ο Στέλιος Αροδίτης, ο μουσικός, ο δάσκαλος, ο άνθρωπος που σκόρπισε στο νησί μας και όχι μόνο, γλυκόηχες μελωδίες μέσα από το αγαπημένο του μουσικό όργανο, το σαξόφωνο, στις 28 Απριλίου του 2020 άφησε τις πέντε επίγειες μουσικές γραμμές και ταξίδεψε στον ουρανό για να χαρίζει στο Θεό και τους Αγγέλους νότες γραμμένες στο αιώνιο πεντάγραμμο.

Ο Στέλιος Αροδίτης, σκόρπισε με τη φυγή του από τα εγκόσμια, απέραντη θλίψη σε όλους που αγάπησε και τον αγάπησαν. Παρόλο που ακόμα είναι  πολύ νωπές οι μνήμες και αβάσταχτος ο πόνος από το θάνατό του, τα πιο στενά και αγαπημένα του πρόσωπα, άνθρωποι που εκτίμησαν το έργο και την προσφορά του νεότατου αυτού εκπαιδευτικού-καλλιτέχνη, διοργάνωσαν ένα μουσικό αφιέρωμα εις μνήμη του Στέλιου στις 28 Απριλίου του 2023, τρία χρόνια ακριβώς μετά από τη μέρα του αιώνιου ταξιδιού του.

Το Λύκειο Λατσιών, φιλοξένησε την εκδήλωση αυτή στην οποία συμμετείχαν καλλιτέχνες, μικροί και μεγάλοι, καθηγητές και μαθητές, οι οποίοι έπαιξαν λατρεμένα μουσικά κομμάτια του Στέλιου που ξεχώριζε και αγαπούσε.

Συγκινητικό ήταν το ξεκίνημα του αφιερώματός αυτού, αφού η κόρη του Στέλιου Χριστίνα Ελένη, έπαιξε στο πιάνο κάτι για τον πατέρα της.

Εντύπωση έκανε η ομιλία του φιλόλογου Σταύρου Αροδίτη, θείου του Στέλιου, ο οποίος με γλαφυρό και αισθαντικό τρόπο, μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους, καρδιο-γραφημένα λόγια, με τα οποία εξήρε το πρόσωπο και το έργο του ανιψιού του. Ο κύριος Σταύρος Αροδίτης, εξήγγειλε δημόσια μια υποτροφία 4000 ευρώ από το ίδρυμα Στέλιου Αροδίτη, που θα δίνεται σε παιδιά που θέλουν ν’ ασχοληθούν με μουσικές σπουδές.

Επίσης στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κόσμος έμαθε για το πάρκο με τις 29 τριανταφυλλιές (ΠΑΡΚΟ ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΡΟΔΙΤΗΣ- ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΤΣΙΩΝ), όσα και τα χρόνια του Στέλιου, το οποίο επιμελήθηκε ο Κυριάκος Αροδίτης, πατέρας του Στέλιου και φιλόλογος στο Λύκειο Λατσιών.

Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχε ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, αρκετοί επιθεωρητές, διευθυντές, εκπαιδευτικοί και φίλοι του Στέλιου.

Προσωπικά, μεγάλη εντύπωση μου έκανε μια φωτογραφία που προβλήθηκε, που έδειχνε τον Στέλιο να παίζει με πάθος το σαξόφωνό του και δίπλα να γράφει, ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΡΟΔΙΤΗΣ 1990…

Στην αρχή πίστεψα πως κάποιος έκανε λάθος και δεν έβαλε την χρονολογία του θανάτου. Μετά θυμήθηκα τα λόγια του Γουίλιαμ Σαίξπηρ:

 «Αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης, παίξε κι άλλο…»

Ο Στέλιος Αροδίτης, συνεχίζει να τρέφει τις ψυχές με αγάπη.

Ακόμα παίζει.

Και θα παίζει κι άλλο…

*Θεολόγος - Εκπαιδευτικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2072