Το Λύκειο Ιδαλίου κατέκτησε το Ά Βραβείο στον 5ο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας


Στις 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης για τον 5ο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας στο Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, όπου   οι μαθητές του Λυκείου Ιδαλίου Παρασκευή Γκιτέρσου, Ευρυδίκη Κωνσταντίνου,  Τερέζα Καρνασσάλε και Άντρεα Μακρυνικόλα, κατέκτησαν το πρώτο βραβείο. Τους μαθητές καθοδήγησαν οι καθηγητές Χημείας Φραγκέσκα Φράγκου και Σπύρος Θεοχάρους. 

Η ερευνητική εργασία είχε τίτλο «Εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων», ένα πολύ επίκαιρο θέμα αφού η νομοθεσία ψηφίστηκε μόλις, τον Φεβρουάριο του 2023. Παράλληλα η κακή διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία καθώς και στο φυσικό περιβάλλον. Οι μαθητές προσπάθησαν να διερευνήσουν:

  • Τις απόψεις των μαθητών του Λυκείου μας και των φαρμακείων της περιοχής για τον σωστό τρόπο καταστροφής των ληγμένων φαρμάκων.
  • Τις απόψεις των μαθητών για τις επιπτώσεις που προκαλούν τα ληγμένα φάρμακα στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγειά.
  • Κατά ποσόν υπάρχει νομοθεσία καταστροφής των ληγμένων φαρμάκων στην Κύπρο και αν αυτή εφαρμόζεται.

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν δυο ερωτηματολόγια ένα για τους μαθητές και ένα για τους φαρμακοποιούς.  Επίσης οι μαθητές έλαβαν συνέντευξη από τον βουλευτή Χαράλαμπο Θεοπέμπτου (πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος). Ακολούθως, χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της τριγωνοποίησης, για αύξηση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων.

Από την έρευνα διαφάνηκε ότι λόγω της άγνοιας που υπάρχει για τον σωστό τρόπο διαχείρισης και καταστροφής των ληγμένων φαρμάκων είναι αναγκαία η ενημέρωση τόσο των μαθητών στα σχολεία όσο και των υπόλοιπων καταναλωτών, από τους αρμόδιους φορείς. Ενημέρωση όμως που να αφορά όχι μόνο την διαχείριση τους αλλά και  τις καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στη ανθρώπινη υγεία.

Το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να δράσουν άμεσα και να ξεκινήσουν ενημέρωση τόσο των μαθητών μέσα από το σχολείο όσο και του ευρύτερου κοινού για τις καταστροφικές συνέπειες από την ανεξέλεγκτη απόρριψη των φαρμάκων τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο το περιβάλλον αλλά και την δημόσια υγεία.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σίγουρα μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει τόσο για εμάς όσο και για τις μελλοντικές γενιές.

Σπύρος Θεοχάρους και Φραγκέσκα Φράγκου

Καθηγητές Χημείας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3005