Πιστοποίηση με Expert Level από την πρώτη χρονιά, για το STEAM του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας


  Με το πιο ψηλό επίπεδο, το «EXPERT Level», πιστοποιήθηκε το Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία, από την πρώτη κιόλας χρονιά που υπέβαλε το STEAM πρόγραμμά του στον Ευρωπαϊκό Φορέα “European Schoolnet” της SCIENTIX.

Το πολυδιάστατο πρόγραμμα που κτίστηκε φέτος στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, δεν περιορίστηκε μόνο στην ρομποτική, αλλά παρουσίασε πληθώρα άλλων εργασιών και δράσεων, με ιδιαίτερη έμφαση και στις τέχνες (Arts), όπως δηλώνει και το αρχικό «Α» του S.T.E.A.M. που προστέθηκε από τη φετινή σχολική χρονιά.

Κατασκευή έξυπνου θερμοκηπίου, μελέτη και σχεδιασμός γέφυρας, μαθηματικό θέατρο,  άρθρο στον ελληνικό και κυπριακό τύπο για STEAM προσέγγιση στην κατασκευή των Ενετικών Τειχών της Λευκωσίας, κατάθεση ερευνητικής πρότασης για τεχνογνωσία εικονικής πραγματικότητας (VR) με εφαρμογές στην ύλη του αναλυτικού προγράμματος των γυμνασίων σε συνεργασία με το κέντρο CYENS, υπογραφή τεσσάρων προγραμμάτων Erasmus+ για την επόμενη διετία με μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας, Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Κρακοβίας και τη Μαθηματική Εταιρεία, διακρίσεις σε Παγκύπριους και Πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς και συμμετοχή των μαθητών μας ως οι πρώτοι «STEAME Students» σε πανευρωπαϊκό συνέδριο στην Κρακοβία με μαθητές άλλων STEAM σχολείων της Ευρώπης, αποτελούν εν συντομία τις φετινές μας δράσεις.

Το διεπιστημονικό και διαθεματικό πρόγραμμα της STEAM κατεύθυνσης του Παγκυπρίου Γυμνασίου έχει κάνει, με αυτόν τον τρόπο, το πρώτο αλλά και σημαντικό βήμα για να κτιστεί ένα καινοτόμο αλλά και ανταγωνιστικό πανευρωπαϊκά, σύγχρονο δημόσιο σχολείο που να πρωτοπορεί σε πολλούς τομείς. Η συνεργασία μεταξύ μαθητών, καθηγητών, γονέων και διεύθυνσης του σχολείου ήταν εξαιρετική και δημιουργήθηκαν οι βάσεις για ένα ακόμη καλύτερο STEAM σχολικό έτος 2023-2024. Το σχολείο μας αποτελεί πλέον, ένα άξιο STEAM-πρεσβευτή της χώρας μας στην Ευρώπη για την Μέση Εκπαίδευση, αφού τόσο το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε φέτος, όσο και οι ποικίλες δράσεις του προβάλλονται αναλυτικά και δημοσιεύονται επίσημα στην πλατφόρμα του ευρωπαϊκού STEM School Label ως παράδειγμα καλής πρακτικής για STEAM σχολεία.

Σύνδεσμος σελίδας πλατφόρμας STEM School Label:

https://www.stemschoollabel.eu/news/detail?articleId=606646

Εκτός από την εκπόνηση του προγράμματος, έχει γίνει και αναλυτική καταγραφή όλων των πιο πάνω δράσεων, έχουν ορισθεί δείκτες και έτσι η φετινή σχολική δράση του Παγκυπρίου Γυμνασίου μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα δυναμικό ξεκίνημα για τα άλλα τέσσερα STEAM σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης που θα λειτουργούν από τη νέα σχολική χρονιά (ένα σε κάθε πόλη της Κύπρου).

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της STEAM Κατεύθυνσης του Παγκυπρίου Γυμνασίου στον Σύνδεσμο: https://www.facebook.com/steampagkyprio

Γιάννης Λαζάρου, Μαθηματικός STEAM Εκπαίδευσης Παγκυπρίου Γυμνασίου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1291