Στις 26 Σεπτεμβρίου γιορτάστηκε η Ημέρα Γλωσσών στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Το Σχολείο διαθέτει τεράστιο γλωσσικό πλούτο, καθώς φοιτούν σ’ αυτό μαθητές και μαθήτριες που δίπλα στην Ελληνική μιλούν και άλλες γλώσσες ως μητρικές (π.χ. Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ρουμανική, Σερβική, Βουλγαρική, Πολωνική, Ρωσική, Αραβική, Σριλαγκέζικη, Φιλιππινέζικη, Σομαλική κ.ά.). Όλες οι γλώσσες αποτελούν κώδικες επικοινωνίας, είναι όμως και φορείς πολιτισμού.
Οι καθηγήτριες των ξένων γλωσσών επιμελήθηκαν τα ακούσματα τραγουδιών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και την προσφορά γεύσεων από διάφορες κουλτούρες. Μαθητές και μαθήτριες με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους διακόσμησαν πινακίδες με εικόνες, χάρτες, αξιοθέατα, σημαίες και φράσεις από διάφορες χώρες.
Από τη Μέρα Γλωσσών δεν έλειπε η Λατινική, από την οποία κατάγονται οι ρομανικές γλώσσες. Η Λατινική αναδείχθηκε σε πινακίδα με λόγιες και άλλες φράσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα. Η μπάντα του Σχολείου παρέλασε κατά μήκος του παλαιού κτηρίου παίζοντας τη μελωδία από την Ενάτη Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, «Ωδή στη Χαρά». Η μελωδία αυτή, που έγινε ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1985, συμβολίζει την Ευρώπη και εκφράζει με την παγκόσμια γλώσσα της Μουσικής τα κοινά ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Τέλος, μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου, που διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά, παρουσίασαν δραμάτιον με θέμα «Ἡ τῶν Γλωσσῶν Ἡμέρα ψυχρά ἐστι (cool)».
Στόχος τους ήταν να δώσουν στην Ελληνική Γλώσσα τη θέση της οικοδέσποινας γλώσσας σ’ αυτή τη γιορτή, δείχνοντας με πρωτότυπο, ζωντανό και ευχάριστο τρόπο την αδιαμφισβήτητη από τους Γλωσσολόγους συμβολή της αρχαίας Ελληνικής στις ευρωπαϊκές γλώσσες και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Σύμφωνα με τον μεγάλο ελληνιστή Φρανσίσκο Αντράντος «η ελληνική είναι η πρώτη γλώσσα του κόσμου. Η άμεση ή έμμεση επίδραση του λεξιλογίου της, του συντακτικού της και της λογοτεχνίας της ήταν και είναι τεράστια. Από τη Λατινική και τους μεσαιωνικούς πολιτισμούς της Ευρώπης, οι ελληνικές λέξεις συνεχίζουν να φθάνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, στον πολιτισμό, στην επιστήμη, στη λογοτεχνία» (Ιστορία της Ελληνικής γλώσσας, εκδ. Παπαδήμας, 2010).
Στο χιουμοριστικό δραμάτιόν τους οι μαθητές και οι μαθήτριες παρέθεσαν «ἓν τῶν πολλῶν τεκμηρίων», που αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι «ἐν τῇ ἀρχαίᾳ Ἑλληνικῇ διαλέγονται». Συγκεκριμένα αστειεύτηκαν για τη θέση των αρχαίων φιλοσόφων στην εποχή μας και «κυνήγησαν» τη λέξη σχολεῖον που πέρασε σε πολλὲς γλώσσες ως school, école, escuela κ.ά.
Ταυτόχρονα απέδειξαν ότι τίποτα δεν εμποδίζει τους σημερινούς εφήβους να εκφραστούν στην αρχαία Ελληνική με έναυλο, φυσικό λόγο, με ρέουσα εκφορά και με την κατάλληλη έκφραση και συναίσθημα. Τα αρχαία Ελληνικά αποδεσμευμένα από το βιβλίο και τις γραμματικές ασκήσεις, συνδέθηκαν με την καθημερινότητα, με τα αστεία, τις αγωνίες, τα καβγαδάκια και τις συζητήσεις των μαθητών/τριών ως ζωντανή γλώσσα. Εξάλλου η Λατινική διασπάστηκε στις ρομανικές γλώσσες και υποχώρησε η ίδια, ενώ η Ελληνική εξακολουθεί να είναι μία, ενιαία και ζωντανή εδώ και 3000 χρόνια. Από αυτή την ενασχόληση οι μαθητές και οι μαθήτριες κέρδισαν γνώσεις για την άρθρωση, τον τονισμό και τον επιτονισμό, τη μορφολογία, τη σύνταξη και τη σημασιολογία της γλώσσας μας.
Σε προσωπικό επίπεδο εκτίμησαν με βιωματικό τρόπο την αξία της Ελληνικής και κατανόησαν ότι αυτή αποτελεί κοινή κληρονομιά της Ευρώπης, απέκτησαν αυτοπεποίθηση, υποκριτικές ικανότητες και δεξιότητες παρουσίασης. Η δράση αυτή έφερε τα Αρχαία και κατ’ επέκταση την Ελληνική Γλώσσα στο προσκήνιο της Ημέρας Γλωσσών και εντυπωσίασε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες περιοδεύοντας σε πάνω από δέκα τμήματα Γυμνασίου και Λυκείου και στη Διευθυντική Ομάδα. Από τον πρόλογο του δραματίου:
-Τέθλιμμαι σφόδρα!
- Διὰ τί τοσαύτη θλῖψις κατέχει σε; Μὴ Ζεὺς κεραυνῷ ἔπληξέ σε;
-Οὐχί. Ἀλλ’ ὄρα. Ἡμέραν γλωσσῶν ἑορτάζουσιν οὗτοι! Καὶ ἡμεῖς ποῦ ἐσμεν;
Από τον επίλογο του δραματίου:
-Πολλαὶ γὰρ γλῶτται ἐν ἑλληνικῷ σχολείῳ ἐφοίτησαν. Καὶ ἡμεῖς ἄρα τὴν ἡμέραν τῶν γλωττῶν ἑορτάζομεν!
-Γλῶτται πολλαὶ ἐν τῇ τραπέζῃ τῆς ἑλληνικῆς συνεστιῶνται. Ἄξιόν ἐστι τοίνυν τὸ πολύγλωσσον καὶ ἑτερόγλωσσον πάντας συνεορτάζειν.
Το δραμάτιον μαγνητοσκοπήθηκε για την ιστοσελίδα του Παγκυπρίου Γυμνασίου.