Στην πραγματικά κατάμεστη από μαθητές και μαθήτριες Σεβέρειο Βιβλιοθήκη του Παγκυπρίου Γυμνασίου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023, μία σημαντική εκδήλωση που τιμά την παιδεία του τόπου μας και δημιουργεί ελπιδοφόρες προοπτικές. Η εκδήλωση είχε διπλό σκοπό: αφενός τη γνωριμία του καταξιωμένου Έλληνα ποιητή Γιώργου Βέη -που επισκέφθηκε την Κύπρο την περασμένη εβδομάδα- με τους μαθητές/μαθήτριές μας, αφετέρου την παράδοση, στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη, από το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου των 15 τόμων της φιλολογικής έκδοσης των Απάντων του Κωστή Παλαμά, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά σε γενική φιλολογική εποπτεία Κ. Γ. Κασίνη.
Τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση καλωσόρισε η Διευθύντρια του Παγκυπρίου Γυμνασίου κ. Μαρία Μορφή, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε την πολυετή προσφορά του Σχολείου στην ελληνική παιδεία του τόπου μας και τον σημαντικό ρόλο που αυτό καλείται να διαδραματίσει σήμερα, μετά και την κτηριολογική του ανακαίνιση και την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων σε αυτό από το ΥΠΑΝ. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του ποιητή Γ. Βέη και κάλεσε τα παιδιά να αξιοποιήσουν την παρουσία του στο Σχολείο προσπαθώντας να μάθουν από αυτόν όσο περισσότερα μπορούν.
Στη συνέχεια, η κ. Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας και Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΑΝ, αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του κ. Γιώργου Βέη. Μίλησε στα παιδιά για τις σπουδές του και τη διπλωματική του ιδιότητα, λόγω της οποίας έζησε πολλά χρόνια σε πρωτεύουσες του εξωτερικού, κάτι που επέδρασε σημαντικά στο έργο του. Τέλος, αναφέρθηκε στο πολυσχιδές πνευματικό του έργο -ποίηση, πεζογραφία, κριτική, μεταφράσεις, χρονικό-μαρτυρίες- και στα βραβεία που απέσπασε, που τον κατατάσσουν ανάμεσα στους σημαντικότερους λογοτέχνες του σύγχρονου ελληνισμού.
Τον λόγο πήρε μετά ο κ. Γιώργος Βέης, ο οποίος μοιράστηκε με τους/τις μαθητές/μαθήτριες τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του όταν δημιουργεί, τους απήγγειλε ποίησή του και απάντησε στις ερωτήσεις που του υπέβαλαν. Μεγάλη ήταν η συγκίνηση του κ. Βέη, όταν μαθητές/μαθήτριες άρχισαν να διατυπώνουν απορίες πάνω σε έργα του που είχαν διαβάσει και, κυρίως, όταν ομάδα μαθητών/μαθητριών της Α΄ Λυκείου ερμήνευσε μελοποιημένο από συμμαθητή τους το ποίημά του Πρόθυρα δάσους.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου κ. Άρτεμις Σκούταρη παρέδωσε στην κ. Μορφή τα Άπαντα του Κωστή Παλαμά και εξήγγειλε παρόμοια δωρεά σε αρκετά άλλα σχολεία της Κύπρου. Το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου -του οποίου η ιδρύτρια φοίτησε στο Παγκύπριον Γυμνάσιον και επέλεξε ως έμβλημα του Ιδρύματός της το έμβλημα του Σχολείου της, την κουκουβάγια- δημιουργήθηκε το 2009 με σκοπό τη διαφύλαξη και διάδοση της ιστορικής και πολιτιστικής (έντυπης και χειρόγραφης) κληρονομιάς της Κύπρου, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, επιστημονικών εκδόσεων, διεθνών συνεδρίων και υποτροφιών. Η Διευθύντρια του Παγκυπρίου Γυμνασίου ευχαρίστησε το Ίδρυμα και την κ. Σ. Ιωάννου προσωπικώς για τη δωρεά και διαβεβαίωσε πως τα βιβλία θα αξιοποιηθούν με τον αρμόζοντα τρόπο.
Στη συνέχεια, η κ. Μορφή προσέφερε στον εξοχότατο κ. Πρέσβη, στον κ. Γ. Βέη και στην κ. Σ. Ιωάννου αναμνηστικά δώρα από το Σχολείο.
Η εκδήλωσε έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μαθητές/μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, εκ μέρους της Πρεσβείας της Ελλάδος ο κ. Κωνσταντίνος Σούλιος και η κ. Θεοδώρα Ραυτοπούλου, ο καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος και οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κυρίες Ειρήνη Ροδοσθένους (ΠΛΕ Μέσης Εκπαίδευσης), Μάρω Μελανίδου και Σοφία Ιωάννου (ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων).
Δανάη Γεωργιάδου Β.Δ.Α΄