Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μαθητές/τριες του Παγκυπρίου Γυμνασίου συμμετείχαν στο Μαθητικό Συνέδριο για τα Μαθηματικά, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο του Cyprus STEAME Festival 2023 που διοργάνωσε η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία. Μετά την περσινή επιτυχία, (2ο βραβείο στον Παγκύπριο διαγωνισμό και 2ο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στην Κρακοβία τον Μάρτιο του 2023) με το θεατρικό στη Συνδυαστική «Το χαλασμένο τηλεκοντρόλ», οι μαθητές/τριές μας προετοίμασαν πρωτότυπα κείμενα και παρουσιάσεις και συμμετείχαν στις τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες του διαγωνιστικού μέρους του συνεδρίου, στο MathFactor,στο MathTheatre, στο ScienceFactor και στο ScienceTheatre όπου και διακρίθηκαν. Αναλυτικά τα αποτελέσματά τους ήταν:
1ο Βραβείο στο ScienceTheatre (Ηλικίες 14-18)
Τίτλος: «Science-Air» με τους Καλλιρόη Μιχαήλ, Κατερίνα Αγγελίδου, Αντρέα Δημοσθένους, Δημήτρη Δημητρίου, Μαρία Δέσποινα Μιχαηλίδου, Παναγιώτα Αναστασίου και Κυπριανό Ιακώβου (μαθητές της Γ’ Γυμνασίου).
Υπόθεση/Επιστημονικές έννοιες που παρουσιάζονται: Μια πτήση της «Science-Air» αναχωρεί από Ρώμη για Κύπρο και στο μέσο της διαδρομής οι επιβάτες πληροφορούνται ότι υπάρχει βόμβα στο αεροσκάφος. Ποιους νόμους της Φυσικής θα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν το αεροσκάφος να ταξιδέψει πιο γρήγορα; Θα τα καταφέρουν;
1ο Βραβείο στο MathTheatre 2023 (Ηλικίες 9-13) (εξ ημισείας με Γυμνάσιο Ανθούπολης)
Τίτλος: «Το Εντεκάγωνο του Σαβορνιάνο» με τους Ανδρέα Παναγιώτου, Μυριάνθη Χριστοφή, Στυλιάνα Παπουή, Νεφέλη Χριστοδούλου, Βασιλική Παπαδόπουλου, Ναταλία Χατζηιωάννου και Μελίνα Σπυρίδου (μαθητές της Β’ Γυμνασίου).
Υπόθεση/Μαθηματικές έννοιες που παρουσιάζονται: Όταν η Αικατερίνη Κορνάρο εκχώρησε την Κύπρο στη Βενετία το 1489 μ. Χ., ο Δόγης Πιέτρο Λορεντάνο μαζί με τον πολεμικό αρχιτέκτονα Τζιούλιο Σαβορνιάνο αποφασίζουν να κατασκευάσουν τα τείχη της Λευκωσίας σε σχήμα κανονικό εντεκάγωνο. Οι μαθητές, κατασκευάζουν επί σκηνής το (μη-κατασκευάσιμο με χάρακα και διαβήτη) κανονικό εντεκάγωνο, χρησιμοποιώντας μόνο σχοινί και κιμωλίες σύμφωνα με την προσεγγιστική μέθοδο του Drumont του 18ου αιώνα.
1ο Βραβείο στο ScienceFactor 2023 (Ηλικίες 9-13)
Τίτλος: «Το Λάμβδωμα και το Μονόχορδο του Πυθαγόρα» από τη μαθήτρια της Γ’ γυμνασίου Liudmyla Bakhtiiarian.
Υπόθεση/Επιστημονικές έννοιες που παρουσιάζονται: Η Liudmyla υποδύεται την Αμερικανίδα καλλιτέχνη Barbara Hero, η οποία μελετώντας τους ήχους από το Μονόχορδο του Πυθαγόρα κατασκεύασε το δικό της μουσικό Λάμβδωμα κτίζοντας σχέσεις μεταξύ της τέχνης, της μουσικής, της φυσικής, της βιολογίας και των μαθηματικών, κάτι που κάποιοι θα ανακαλύψουν ένα αιώνα μετά ως STEAM. Τι είναι το τόσο ενδιαφέρον λοιπόν με αυτό το τρισδιάστατο σχεδιάγραμμα, αυτό το έγχρωμο «πληκτρολόγιο», το «Lambdoma» εκτός από τα όμορφα χρώματά του; Και αν σας λέγαμε ότι αυτό συσχετίζει και περιγράφει ήχους, μουσική, φυσική, βιολογία και μαθηματικά θα το πιστεύατε?
3ο Βραβείο στο ScienceTheatre 2023 (Ηλικίες 14-18)
Τίτλος: «Το Γαϊτανάκι» με τους Αγρότη Αλεξάνδρα Γαλάτεια, Αγρότη Ευγένιο, Γεωργίου Γιώργο, Γεωργίου Ιωάννινο Μαρτίνο, Δαμασκηνού Ευαγγελία, Κοτζιάπασιη Κυριακή και Κοτζιήκα Άννα (μαθητές της Β’ Λυκείου)
Υπόθεση/Επιστημονικές έννοιες που παρουσιάζονται: Όταν το γαϊτανάκι ενέπνευσε τους μαθητές, να εξερευνήσουν νόμους της φυσικής, χορεύοντας σε κυκλική τροχιά γύρω του επί σκηνής.
3ο Βραβείο στο ScienceFactor 2023 (Ηλικίες 14-18)
Τίτλος: «Ριζότο RNA» από Άγγελο Μάριο Νικολάου (Γ’ Γυμνασίου)
Υπόθεση/Επιστημονικές έννοιες που παρουσιάζονται: Η τεχνολογία σίγασης των καρκινικών κυττάρων με τα RNAi και η συμβολή της στη θεραπεία του καρκίνου, μέσα από μια κουζίνα! Ένας διάσημος σεφ σε γνωστό εστιατόριο, «Το Ριβόσωμα», είναι αναστατωμένος καθώς καλείται να σταματήσει την παραγωγή της σπεσιαλιτέ του, το «Ριζότο RNA» και αντί αυτού να σερβίρει ανθυγιεινές τηγανιτές πατάτες.
3ο Βραβείο στο MathFactor 2023 (Ηλικίες 9-13)
Τίτλος: «Τα μυστικά του τριγώνου του Πασκάλ» από Χρίστο Παπανικολάου (Β’ Γυμνασίου)
Υπόθεση/Μαθηματικές έννοιες που παρουσιάζονται: Ο Χρίστος υποδύεται τον Γάλλο μαθηματικό Μπλεζ Πασκάλ και μας φανερώνει τα μυστικά που κρύβει το «τρίγωνο» που δημιούργησε, που δεν είναι μόνο μαθηματικά. Το τρίγωνο του Πασκάλ αποτελεί και ένα υπέροχο STEAM πολυεργαλείο αφού μας μιλά και για χημεία, βιολογία, τέχνη… ίσως και για τα Χριστούγεννα.
Καθηγητές/Καθοδηγητές των μαθητών/τριών μας στην προσπάθεια αυτή οι: Αναστασία Ονουφρίου, Κούλα Ευρυπίδου, Γιώργος Σοφοκλέους, Αναστασία Χατζηαυξέντη, Νίκη Χριστοδούλου, Φωτεινή Θεοδούλου και Γιάννης Λαζάρου.