Το πρόγραμμα Zero Waste to Landfill αφορά σε θέματα που άπτονται των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, του φαινομένου του θερμοκηπίου κ.λπ. και κατ’ επέκταση στην καλλιέργεια και ανάπτυξη θετικών στάσεων και κουλτούρας στο προσωπικό, στους μαθητές και στην ευρύτερη κοινότητα για την αντιμετώπιση και πρόληψη των φαινομένων, καθώς επίσης και για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.
Στις 18 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Προγράμματος Zero Waste to Landfill στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα από τον κ. Θεόδουλο Μακρυγιάννη, Διευθυντή του Γραφείου της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Ο κ. Μακρυγιάννης κατάφερε να εφαρμόσει σε διάφορους οργανισμούς στην Κύπρο το Πρόγραμμα Zero Waste to Landfill, με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων. Το όλο εγχείρημα του κ. Μακρυγιάννη παίρνει σάρκα και οστά, αφού κατάφερε να υιοθετηθεί και να ενσωματωθεί και μέσα στους κόλπους της εκπαίδευσης ευαισθητοποιώντας έτσι τους νέους και αυριανούς πολίτες σε θέματα περιβάλλοντος και προστασίας του, όπως η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, και η ορθή χρήση και ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων.
Την όλη εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία χαιρέτισε την όλη προσπάθεια που γίνεται για μηδενικά απορρίμματα στις χωματερές μέσα και από την εκπαίδευση. Επίσης, η Υπουργός αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων στα οποία θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην Αειφόρο Ανάπτυξη που θα αρχίζει από το Νηπιαγωγείο και θα φτάνει μέχρι και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στόχος μας όπως είπε και η Υπουργός είναι η προστασία του περιβάλλοντος ξεκινώντας μέσα από την εκπαίδευση και τους νέους ανθρώπους, όπως είναι οι μαθητές μας.
Στην εκδήλωση παρέστη επίσης και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κα Αντωνία Θεοδοσίου, η οποία χαιρέτισε το Πρόγραμμα Zero Waste to Landfill, το οποίο όπως είπε έχει στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, δηλαδή η ποσότητα των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών, όπως είναι η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση και η ορθολογιστική χρήση των απορριμμάτων. Παράλληλα, χαιρέτισε την πρωτοβουλία που άρχισε να μεταφέρεται και στα σχολεία. Το Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα όπως ανέφερε είναι το πρώτο Λύκειο Παγκύπρια που ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Η σημασία της συμμετοχής των σχολείων στο πρόγραμμα Zero Waste to Landfill είναι τεράστια τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε και ο διευθυντής του σχολείου κ. Αντώνης Σταύρου, ο οποίος στην ομιλία του είπε:
Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζω στο σχολείο μας, στην παρουσίαση του προγράμματος ZEROWASTEToLANDFILL (μηδενικά απορρίμματα στις χωματερές).
Το 2008 όταν αναθεωρούσαμε τα αναλυτικά προγράμματα του μαθήματος σχεδιασμός και τεχνολογία, είχαμε αποφασίσει να εντάξουμε ένα διαδραστικό ψηφιακό δίσκο σχετικό με την κλιματική αλλαγή. Είχαμε προβληματιστεί μέρες αν θα το κάναμε, γιατί ανησυχούσαμε μήπως ήταν περιττό, ή μήπως κάποιοι θα το θεωρούσαν υπερβολικό και αχρείαστο. Λοιπόν, σήμερα 15 χρόνια μετά διαπιστώνεται ότι η κλιματική αλλαγή, μας έχει προσπεράσει παγκόσμια και όχι μόνο δεν ήταν νωρίς, αλλά ήταν και ήδη αργά!
Και δεν ήταν πολυτέλεια αλλά επιτακτική ανάγκη.
Τα θέματα οικολογίας και πράσινης ανάπτυξης, στην Κύπρο δεν κατέχουν ακόμη τη θέση που θα έπρεπε. Όταν η προστασία του περιβάλλοντος συγκρούεται με συμφέροντα ή παγιωμένες αντιλήψεις, έρχεται δεύτερη.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat), και των αντίστοιχων περιβαλλοντικών υπηρεσιών των κρατών μελών, η Κύπρος βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις στην κατάταξη της αξιολόγησης μιας σειράς περιβαλλοντικών δεικτών και παραμέτρων, όπως οι εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οικιακά απόβλητα, η κατανάλωση φυσικών πόρων, η προστασία του εδάφους κ.ά..
Ναι, σε ορισμένους τομείς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια, αλλά η πρόοδος αυτή φαίνεται ότι δεν είναι αρκετή, καθώς Τα δεδομένα αρχίζουν μεν να αλλάζουν προς το καλύτερο!! Όμως δυσκολευόμαστε να προλάβουμε και να ακολουθήσουμε τις προδιαγραφές και τους στόχους που τίθενται ραγδαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πολύ θετικό είναι το ότι ο μέσος Κύπριος πολίτης παρουσιάζεται να έχει ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση και να είναι έτοιμος να δεχθεί ακόμη και οικονομική επιβάρυνση για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο Ειδικό Ευρωβαρόμετρο του 2017 για τη στάση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο περιβάλλον, το 87% των Κυπρίων δήλωσαν ότι ανησυχούν για την περιβαλλοντική κρίση, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, είναι μόνο 56%.
Η Κύπρος λοιπόν, αποτελεί μια από τις κορυφαίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον βαθμό αποδοχής της ιδέας για μεγαλύτερη συμμετοχή σε περιβαλλοντικά θέματα.
Επίσης, στατιστικά, σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, ο Κύπριος πολίτης ήδη φορολογείται κατά μέσον όρο περισσότερο από ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες.
Ένα κινέζικο ρητό λέει: «Αν θέλεις να διανύσεις 3 χιλιάδες χιλιόμετρα ξεκίνα να περπατάς».
Σήμερα λοιπόν, είμαστε εδώ για να κάνουμε εκείνα τα πρώτα βήματα. Εδώ!! στο σχολείο μας! γιατί εσείς οι μαθητές αποτελείτε τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας πάνω στην οποία θα στηριχθούμε όλοι, για να οδηγήσουμε τον τόπο μας σε ένα πιο πράσινο βιώσιμο μέλλον.
Τέλος, τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Λάρνακας - Αμμοχώστου κ. Μιχάλης Τορτούρης, Μέλη του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα, η τοπική αυτοδιοίκηση και άλλοι τοπικοί φορείς.
Την παρουσία του Προγράμματος Zero Waste to Landfill παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου, αλλά και το διδακτικό, γραμματειακό και βοηθητικό προσωπικό του σχολείου.
Στο τέλος της παρουσίασης του προγράμματος δόθηκαν αναμνηστικά δώρα από τον Διευθυντή του σχολείου κ. Αντώνη Σταύρου προς την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, την Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Αντωνία Θεοδοσίου και τον Διευθυντή του Γραφείου της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Θεόδουλο Μακρυγιάννη, ο οποίος παρουσίασε με πολύ παραστατικό τρόπο το πρόγραμμα και τους στόχους του προγράμματος.
Από τη Διεύθυνση του Λυκείου Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα