Μαθητικό Συνέδριο Λυκείου Κοκκινοχωρίων «Δώστε μας πίσω την ψυχή μας»


Την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024, το Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα πραγματοποίησε Ενδοσχολικό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: «Δώστε μας πίσω την ψυχή μας» Κύπρος 1974 – 2024, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνάς Μιχαηλίδου. Εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Γιαννάκης Χατζηκωστής, ΕΜΕ, Φυσικής. Ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Αντώνης Σταύρου εξήρε τον σημαντικό ρόλο της πραγματοποίησης ενός τέτοιου Συνεδρίου, που στόχο έχει οι μαθητές και οι μαθήτριες να ζήσουν στιγμές από τα γεγονότα του 1974, ώστε να μην ξεχάσουν, να αγωνίζονται για μια ελεύθερη πατρίδα. 

Στην έναρξη του Συνεδρίου οι μαθητές του Μουσικού Λυκείου Κοκκινοχωρίων τραγούδησαν το τραγούδι «O mea patria», υπό τη διεύθυνση της Μουσικού κ. Έλενας Παπαευριπίδου.

Λειτούργησαν τέσσερα βιωματικά εργαστήρια. Στα τέσσερα βιωματικά εργαστήρια  πήραν μέρος μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Λυκείου.  Τα βιωματικά εργαστήρια λειτούργησαν ως εξής:

1ο Βιωματικό Εργαστήριο: Ποιητικό, με συντονιστή – εισηγητή τον ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Γεωργίου (ένα παιδί από τα 2000 ασυνόδευτα παιδιά του 1974, που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα) και τον κ. Κοσμά Οικονόμου, λαϊκό ποιητή.

2ο Βιωματικό Εργαστήριο: Θεατρικό, με συντονιστή  - εισηγητή τον Βουλευτή  κ. Νίκο Κέττηρο, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων.

3ο Βιωματικό Εργαστήριο: Εικαστικό, με συντονίστρια - εισηγήτρια την κ. Βασούλα Φραντζέσκου, Ζωγράφο.

4ο Βιωματικό Εργαστήριο: Μουσικό, με συντονιστές – εισηγητές τους κ. Γιώργο Καλογήρου, Σπύρο Σπύρου, Μουσικοσυνθέτες και τον πατέρα Τρύφωνα Παπαγιάννη, πρώην Β.Δ. Θεολόγο.

Αφού οι συντονιστές – εισηγητές αναφέρθηκαν στα δικά τους προσωπικά βιώματα από την εισβολή του 1974, οι μαθητές και οι μαθήτριες από το κάθε βιωματικό εργαστήριο με τη βοήθεια των συντονιστών εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τα δικά τους ποιήματα, το δικό τους θεατρικό δρώμενο, τα δικά τους έργα τέχνης και φυσικά το δικό τους τραγούδι. Όλα όσα δημιούργησαν ήταν μοναδικά, αφού άγγιξαν τις ψυχές όλων όσων ήταν παρόντες στο Συνέδριο. Κάποιοι βούρκωσαν, γιατί έφεραν στη μνήμη τους τα σκληρά εκείνα γεγονότα, που βίωσαν οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους το 1974, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν με τη βία και πήραν τη μισή μας πατρίδα με έναν άνανδρο τρόπο.

Όπως είπαν και οι μαθητές του Θεατρικού Εργαστηρίου:

«Έτσι αναγκαστήκαμε να φύγουμε βιαστικά. Μαζέψαμε τους εαυτούς μας, τυλίξαμε τις ψυχές μας σε μπόγους, βγήκαμε στη στράτα. Μόλις που προλάβαμε να καρφώσουμε ένα κομμάτι πένθος στο αμπαρωμένο ξωπόρτι»

Όλες οι δημιουργίες των μαθητών και μαθητριών των τεσσάρων βιωματικών εργαστηρίων παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια, κατά την τελετή λήξης του Συνεδρίου. Μαθητές, καθηγητές, εισηγητές χειροκρότησαν την εξαιρετική προσπάθεια των μαθητών και μαθητριών που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι τόσο μεγάλο μέσα από την ψυχή τους.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων κ. Νίκος Κέττηρος προσκάλεσε τους μαθητές, τις  μαθήτριες και τους καθηγητές, που είχαν την όλη εποπτεία του Συνεδρίου, την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, για να παρουσιάσουν όλα όσα είχαν δημιουργήσει κατά τη διάρκεια του Μαθητικού Συνεδρίου. Στην παρουσίαση των δημιουργιών των μαθητών και μαθητριών παρούσα θα είναι και η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











1079