Γυμνάσιο Αρχ. Λακατάμειας: Ενσωμάτωση των τεχνολογιών Virtual και Augmented Reality στη διδασκαλία


Σε μάθημα της Βιολογίας

 Ένα μάθημα διαφορετικό υλοποιήθηκε  την Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 σε τμήμα της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Λακατάμειας.  Ήταν το τέταρτο σε μια σειρά δοκιμαστικών/πιλοτικών μαθημάτων με τη χρήση τεχνολογιών Εκτεταμένης Πραγματικότητας, τα οποία διεξάγει ο κλάδος της Βιολογίας μετά από εξειδικευμένα σεμινάρια που διοργανώθηκαν από τον Δρα Χρίστο Ρουσιά, Καθηγητή στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με λογισμικά και εφαρμογές επαυξημένης (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR), στα οποία περιλαμβανόταν υλικό σχετικό με τη δομή και τη λειτουργία των οργάνων του αναπνευστικού συστήματος, όπως Virtuali-Tee (AR), Anatomy 4D (AR), Mozaik 3d (AR), Merge Object Viewer (AR) , Expeditions Pro VR Tours και 360ο VR βίντεο. Επιπλέον, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα αυτόνομα συστήματα εικονικής πραγματικότητας QuestVR τα οποία διαθέτει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να εστιάσουν, να αποσαφηνίσουν και να κατανοήσουν ευκολότερα έννοιες Βιολογίας μέσω οπτικοποίησης του εσωτερικού του ανθρώπινου σώματος και να επιλύσουν προβλήματα και προβληματισμούς περνώντας από τη θεωρία στην πράξη.

Για την υλοποίηση του μαθήματος εργάστηκαν η Βιολόγος του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Μαρία Κυριακίδου Β.Δ. και η Αργυρώ Κουτούφαρη, καθηγήτρια Πληροφορικής , υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δρ. Χρίστου Ρουσιά, της Επιθεωρήτριας Βιολογίας Δρ. Παναγιώτας Μυλωνά και της υποστηρικτικής ομάδας Βιολόγων που αποτελείται από τους Παύλο Καζάκο Β.Δ., Γιώργο Λάζο και Μαρία Ευθυμίου.

Πέραν των πιο πάνω, το δοκιμαστικό μάθημα παρακολούθησαν η Διευθύντρια του σχολείου  κ. Χρυστάλλα Παπαστυλιανού, καθηγητές του σχολείου, μέλη του Συνδέσμου Γονέων,  καθώς και ομάδα καθηγητών/τριών Βιολογίας από  διάφορα σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας.

Στόχος της ενσωμάτωσης των εν λόγω προηγμένων τεχνολογιών είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του μαθήματος, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και η ενίσχυση και απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων από τους/τις μαθητές/τριες, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

(Από τη Διεύθυνση)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











1158