Στο μάθημα της Βιολογίας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, στο Λύκειο Ιδαλίου το δοκιμαστικό/πιλοτικό μάθημα Βιολογίας με τη χρήση Τεχνολογιών Εκτεταμένης Πραγματικότητας: Εικονικής – Virtual Reality (VR) και Eπαυξημένης – Augmented Reality (AR). Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζονται οι τεχνολογίες αυτές σε επίπεδο Λυκείου, αφού οι προηγούμενες τέσσερις διδακτικές παρεμβάσεις αφορούσαν ύλη Γυμνασίου.
Η διεξαγωγή του μαθήματος έγινε σε τμήμα Β΄ Λυκείου και είχε ως θέμα τα όρια της στοματικής κοιλότητας, τα όργανα που την αποτελούν και τη λειτουργία του κάθε οργάνου. Τέλος, οι μαθητές/τριες μελέτησαν παθήσεις των δοντιών και μέτρα πρόληψης των συγκεκριμένων παθήσεων. Για τη διοργάνωση και υλοποίησή του εργάστηκαν η Βιολόγος εκπαιδευτικός του Λυκείου Ιδαλίου Βάσω Παπασωζομένου, υπό την καθοδήγηση και υποστήριξη του Καθηγητή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δρ. Χρίστου Ρουσιά, της Επιθεωρήτριας Βιολογίας Δρ. Παναγιώτας Μυλωνά και της Υποστηρικτικής Ομάδας Βιολόγων που αποτελείται από τους Γιώργο Λάζο, Μαρία Ευθυμίου και Παύλο Καζάκο Β.Δ..
Κεντρική επιδίωξη των εκπαιδευτικών κατά τη μαθησιακή διαδικασία ήταν η υλοποίηση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας, αξιοποιώντας παράλληλα ψηφιακά εργαλεία. Η ενσωμάτωση ψηφιακών εφαρμογών λειτούργησε ενισχυτικά προς την κατανόηση των εννοιών, με διαδραστικό τρόπο, ενώ στόχευε στην καλλιέργεια δεξιοτήτων στους/στις μαθητές/τριες και στη διαμόρφωση ενός μαθησιακού περιβάλλοντος που θα ευνοούσε την επίτευξη των προαναφερθέντων δεικτών.Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με λογισμικά και εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, στα οποία περιλαμβάνονταν δραστηριότητες και υλικό σχετικό με το Πεπτικό Σύστημα, όπως τα MagicT-ShirtEvo, Anatomy 4D, HumanBody, YouTube 360oVR βίντεο, Mozaik3D και Merge Object Viewer. Επιπλέον, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα αυτόνομα συστήματα εικονικής πραγματικότητας QuestVR, που διαθέτει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου μέσω των οποίων αξιοποίησαν εφαρμογές VR σχετικές με το μάθημα της Βιολογίας. Παράλληλα, το μάθημα παρακολούθησαν μέλη της Διεύθυνσης του Λυκείου Ιδαλίου καθώς και ομάδα καθηγητών/τριών Βιολογίας και άλλων ειδικοτήτων από διάφορα σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας. Να σημειώσουμε ότι αριθμός μαθητών/τριών της Γ’ Λυκείου είχαν επίσης την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις εν λόγω τεχνολογίες, με το πέρας του πιο πάνω μαθήματος.
Το Λύκειο Ιδαλίου, στο οποίο με την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς εφαρμόζεται το Πρόγραμμα STE(A)M Learning Ecologies (SLEs), θα επιδιώξει τη συνέχιση της ενσωμάτωσης των Τεχνολογιών Εκτεταμένης (Εικονικής και Επαυξημένης) Πραγματικότητας τόσο στο μάθημα της Βιολογίας, όσο και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα. Η εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών στο μάθημα της Βιολογίας, σύμφωνα και με το πιλοτικό πρόγραμμα, φέρνει πολλαπλά οφέλη τόσο στους/στις μαθητές/τριες όσο και στο σύστημα εκπαίδευσης γενικότερα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας διδασκαλίας, η οποία προσαρμόζεται στις ατομικές ανάγκες και μαθησιακά στυλ των μαθητών/τριών.
Η ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών στο μάθημα της Βιολογίας απέδειξε την αξία της, καθώς ώθησε τους/τις μαθητές/τριες σε ενεργή συμμετοχή και βελτίωσε την κατανόηση βασικών εννοιών του πεπτικού συστήματος. Η θετική ανταπόκριση των μαθητών/τριών, με χαρακτηρισμούς όπως "φανταστικό", “μοναδικό”, “πάρα πολύ χρήσιμο” και "ξεχωριστή εμπειρία", καθώς και η ανατροφοδότησή τους στο ερωτηματολόγιο που απάντησαν, υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου και καλεί για υιοθέτησή της και σε άλλα μαθήματα.
Συμπερασματικά, η χρήση αυτών των τεχνολογιών οδηγεί σε βελτιωμένα μαθησιακά αποτελέσματα, καθώς οι μαθητές/τριες κατανοούν ευκολότερα τις έννοιες και αναπτύσσουν δεξιότητες κριτικής σκέψης και ψηφιακού γραμματισμού. Παράλληλα, καλλιεργούνται νέες δεξιότητες απαραίτητες για την αγορά εργασίας, όπως η εξοικείωση με ψηφιακά εργαλεία και η ικανότητα ψηφιακής επικοινωνίας. Τέλος, η ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στο μάθημα της Βιολογίας αποτελεί ένα βήμα προς ένα πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και ωφέλιμο εκπαιδευτικό σύστημα.
Διοργάνωση και υλοποίηση μαθήματος:
Βάσω Παπασωζομένου, Βιολόγος
Διευθυντής Λυκείου Ιδαλίου:
Γιαννάκης Ιωαννίδης