ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ: Απολύσεις με άρωμα παιδαγωγικής αναδόμησης


«Παίξατε μαζί μας πολλά χρόνια. Η αξιοπρέπεια και η αγάπη μας για το λειτούργημά μας δε μας επιτρέπουν να σας αφήσουμε να συνεχίσετε να το κάνετε»

 Με ανακοίνωσή του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Προσοντούχων Εκπαιδευτικών Κ.Ι.Ε. αναφέρει:

1959: η χρονιά που αρχίζουν τη λειτουργία τους τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ). Έκτοτε προσφέρουν σειρά μαθημάτων σε μαθητές δημοτικού,  γυμνασίου, λυκείου αλλά και ενήλικες. Επομένως αποτελεί πρόγραμμα δια βίου εκπαίδευσης, το οποίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και όχι μόνο σε μαθητές της μέσης εκπαίδευσης. Πολύ σημαντικός είναι και ο κοινωνικός ρόλος που διαδραματίζουν αφού λόγω των χαμηλών διδάκτρων βοηθά τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, δίνοντας έτσι ίσες ευκαιρίες μάθησης σε όλα τα παιδιά. Μαθήματα που οδηγούν σε πιστοποίηση γνώσης γλωσσών, διπλώματα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ενισχυτικά μαθήματα. Μαθήματα που διδάσκονται από εκπαιδευτικούς με πτυχία, μεταπτυχιακά και σε κάποιες περιπτώσεις και διδακτορικά. Εκπαιδευτικοί που επιμορφώνονται με σεμινάρια, που αξιολογούνται, που θεματοθετούν τις τελικές εξετάσεις του προγράμματος στο οποίο εργάζονται. Χιλιάδες μαθητές πέρασαν και περνούν από τα θρανία των ΚΙΕ με επιτυχία.

2013: η χρονιά που αρχίζει μια κατάφορη αδικία με θύματα τους εκπαιδευτικούς των ΚΙΕ και άλλων προγραμμάτων του ΥΠΑΝ. Μια αδικία με ένα παράνομο καθεστώς εργοδότησης ( αυτό της αγοράς υπηρεσιών), η οποία θα διαρκέσει για δέκα ολόκληρα χρόνια. Ένα παράνομο καθεστώς, το οποίο κρίθηκε ως τέτοιο από το διοικητικό δικαστήριο του κράτους τον Οκτώβριο του 2020 αν και οι εκπαιδευτικοί ήξεραν από την αρχή της ετσιθελικής επιβολής του ότι ήταν παράνομο αλλά το κράτος κώφευε και αγόραζε ψυχές για δέκα χρόνια.

Μόνο που σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ψυχές ανθρώπων που κουρελιάστηκαν για δέκα χρόνια και μαζί με αυτούς και οι οικογένειές τους. Άνθρωποι που έζησαν στο πετσί τους έναν εργασιακό μεσαίωνα όμως έμεναν και επέμεναν να φυλάνε Θερμοπύλες γιατί αγαπούν το λειτούργημα τους και τους μαθητές τους.

Και φτάσαμε στο 2023 για να αλλάξει επιτέλους το καθεστώς εργοδότησης και να γίνει το αυτονόητο. Μια αλλαγή που κερδήθηκε από τους εκπαιδευτικούς που δεν έπαψαν  ποτέ να αγωνίζονται και να παλεύουν για την κατάργηση του. Δεν τους χάρισε ΚΑΝΕΝΑΣ τη μετατροπή τους σε μισθωτούς όσο και να θέλουν κάποιοι να την καρπωθούν. Οι αγώνες τους, η επιμονή τους και η τροποποίηση στον περί κοινωνικών ασφαλίσεων νόμο τους οδήγησε στη διευθύντρια των κοινωνικών ασφαλίσεων η οποία ως άμεσα υπεύθυνη αποφάνθηκε για το αυτονόητο: ότι δηλαδή τόσα χρόνια υπήρχε σχέση εργοδότη-εργοδοτουμενου και όχι αυτοεργοδοτηση όπως η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλε.

Λίγους μήνες μετά και πριν προλάβουν καλά - καλά να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν και αυτοί σαν εκπαιδευτικοί δικαιώματα, όπως το να ασθενήσουν, κάτι που δε δικαιούνταν τα προηγούμενα χρόνια αφού αν έχαναν μαθήματα θα έμεναν απλήρωτοι, έρχεται μια ακόμα πιο άδικη διεκδίκηση από την ΟΕΛΜΕΚ να τους ρίξει ξανά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Η ΟΕΛΜΕΚ η οποία τόσα χρόνια αγνοούσε την ύπαρξη τους και το έργο τους ξαφνικά ενδιαφέρεται για το αξιόλογο έργο που επιτελούν.

Οι εξαγγελίες του ΥΠΑΝ για παιδαγωγική αναβάθμιση και αναδόμηση προσβάλλουν τους εκπαιδευτικούς. Μειώνουν την ικανότητα τους για διδασκαλία και τις επιτυχίες που έχουν καταγράψει τόσα χρόνια που βρίσκονται μάχιμοι στις αίθουσες διδασκαλίας και μόνο απαρατήρητες δεν μπορούν να περάσουν. Τόσα χρόνια δηλαδή, κυρία Υπουργέ ποιοι διδάσκουν; Τα πτυχία μας και την κατάρτιση μας δεν τα διαπραγματευόμαστε και δε δεχόμαστε να μας προσβάλλει κανένας με οποιονδήποτε τρόπο. Μπορεί να μη φανήκαμε τυχεροί να διοριστούμε στα δημόσια σχολεία της χώρας αφού έτυχε να γεννηθούμε κάποια χρόνια μετά αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε μας  κατατάσσει σε άλλη κατηγορία εκπαιδευτικών. 

Παίξατε μαζί μας πολλά χρόνια. Η αξιοπρέπεια και η αγάπη μας για το λειτούργημά μας δε μας επιτρέπουν να σας αφήσουμε να συνεχίσετε να το κάνετε. Είμαστε και εμείς εκπαιδευτικοί και όχι δεύτερης κατηγορίας. Καιρός να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να κλείσετε την πόρτα στις ορέξεις του οποιαδήποτε. Η απόφαση είναι αποκλειστικά δική σας!!!»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1863