Λύκειο Αγίας Φυλάξεως. Erasmus+ Return to Roots. 4η κινητικότητα εκπαιδευτικών - μαθητών/τριών στη Λετονία


 To Λύκειο Αγίας Φυλάξεως συμμετείχε μαζί με το Katolícka spojená škola sv. Vincenta de Paul της Σλοβακίας, το Daugavpils Technologiju vidusskola licejs της Λετονίας και το St. Paul Gymnas της Νορβηγίας στο διετές πρόγραμμα Erasmus+ με το θέμα Return to Roots. Η τέταρτη και τελευταία κινητικότητα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην πόλη Daugavpils της Λετονίας από τις 5/04/2024 – 12/04/2024.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τις δραστηριότητές του την Κυριακή 7/04/2024 με επίσκεψη στη Σχολή Καλών Τεχνών έξω από την πόλη, όπου εκεί οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το παραδοσιακό μουσικό όργανο kokle, ν’ ακούσουν μουσική από μαθητές και να συμμετέχουν σε εργαστήριο καλαθοπλεκτικής. Στη συνέχεια επισκεφτήκαν με λεωφορείο το Μουσείο Ψωμιού Aglona, έλαβαν μέρος σε εργαστήρια παρασκευής ψωμιού κι έφαγαν το παραδοσιακό γεύμα της Λετονίας. Έπειτα έγινε ξενάγηση στην Καθολική Εκκλησία Basilikca of Aglona και η μέρα έκλεισε με επίσκεψη στο ανοικτό Μουσείο ξύλινων αγαλμάτων Mount of the Christ the King.

Την Δευτέρα 8/4/2024 επισκεφθήκαμε το σχολείο των εταίρων Λετονών Daugavpils Technologiju vidusskola licejs όπου μας υποδέχτηκε η διευθύντρια του σχολείου Μr Irina Paura και ακολούθησαν ρωσικά παραδοσιακά τραγούδια και παιγχνίδια, κέρασμα και ξενάγηση στους χώρους διδασκαλίας. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο Pωσικό Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης και στην Ορθόδοξη εκκλησία St. Boris and Gleb Οrthodox Cathedral.

Την Τρίτη 9/4/2024 όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες των χωρών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα δούλεψαν σε ομάδες ώστε να ετοιμαστεί το βιβλίο μαγειρικής και οι παρουσιάσεις των γραφικών περιοχών της χώρας που εκπροσωπούσαν. Ακολούθως ξεναγηθήκαμε στη εκκλησία Martin Luther Cathedral και στο Κέντρο Πολιτισμού της Λευκορωσίας στο Daugavpils. Εκεί μας υποδέχτηκαν κυρίες με παραδοσιακές στολές κα παραδοσιακά τραγούδια της χώρας τους, και μας παρουσίασαν τον τρόπο που γιορτάζουν το Πάσχα. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τη Συναγωγή Kadish the Jewish of Daugavpils and Latgale Museum.

Την Τετάρτη 10/4/2024 έγινε η παρουσίαση των εργασιών όλων των μαθητών/τριων του Προγράμματος με θέμα τη μουσική, γαστρονομία, έθιμα και παραδόσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά. Έπειτα μεταβήκαμε στην περιοχή Fortress, στην οποία βρίσκονται πολλά μουσεία. Αρχικά ξεναγηθήκαμε στο μουσείο “Martinsons House”  με πήλινα αγγεία και αγάλματα του γνωστού Λετονού σύγχρονου καλλιτέχνη Pēteris Martinsons και στη συνέχεια στο μουσείο Mark Rothko με έργα του ιδίου και άλλων σύχρονων εικαστικών καλλιτεχνών της χώρας.

Το βράδυ της τελευταίας μέρας της κινητικότητας πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης των εργασιών στο σχολείο με μουσική, χορό και παιχνίδια. Επίσης, απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής του προγράμματος σε όλους τους εταίρους.

 Το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως εκπροσώπησαν οι μαθητές/μαθήτριες Ίλια Λαδόμματου, Δήμητρα Σεργίου, Ανδρέας Κοζάκος, Γεράσιμος Στυλιανίδης και Χρίστος Χριστοφίδης Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν η Γεωργία Πέτρου Ευριπίδου και η Μαρία Τζιαούρη Χίλμερ.

Συντονίστρια ΒΔ: Δρ Δήμητρα Χατζηχαμπή.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










333