Συμμετοχή Λυκείου Ακροπόλεως στο 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στην Κωνσταντινούπολη


    Ομάδα μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών του Λυκείου Ακροπόλεως συμμετείχε στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο, με θέμα «Γιάννης Ρίτσος: Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης», που διοργανώθηκε από τις 17 μέχρι και τις 20 Απριλίου 2024, με την πρωτοβουλία του Ζωγράφειου Λυκείου Κωνσταντινούπολης και των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

   Η διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ Φιλολογίας, κ. Ασπα Χασιώτη, προσδιορίζοντας τους ευρύτερους στόχους του Συνεδρίου, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «είναι ένα γεγονός πρωτότυπο, ένα συνέδριο ευφάνταστο και ξεχωριστό. Ενα συνέδριο για τη λογοτεχνία». Επισήμανε ότι, «μαθητές/τριες από τέσσερις ηπείρους συναντώνται με πανεπιστημιακούς δασκάλους μαζί με συγγραφείς, μαζί με καλλιτέχνες και συζητούν, προβληματίζονται, αντιδρούν, διαφωνούν. Είναι ένα βήμα για τα παιδιά, που δείχνει για άλλη μια φορά πώς ο πολιτισμός και η τέχνη είναι ο πιο σίγουρος δρόμος, για να μιλήσουμε για όλα, για ν’ αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τα πάντα».

   Επιπρόσθετα, ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου, κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, τονίζοντας τη σημασία του Συνεδρίου για τους Έλληνες της Πόλης, δήλωσε στο ΑΠΕ: «Μετά το πρώτο διεθνές μαθητικό συνέδριο, αφιερωμένο στον Παπαδιαμάντη, συνεχίσαμε με Καβάφη, Σεφέρη, Βιζυηνό, Ελύτη, Θεοτοκά, Σαμαράκη και έπειτα από πέντε χρόνια, έπειτα από πολλές δυσκολίες και αγωνίες, το ότι πραγματοποιήθηκε και πάλι το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο «Γιάννης Ρίτσος» είναι ένα θαύμα. Ενα θαύμα που το περιμέναμε εδώ και πέντε χρόνια. Ξανασμίξαμε με αδέλφια από όλη την Υφήλιο. Ακούσαμε τις ωραίες σκέψεις, εμπειρίες της επιστημονικής επιτροπής, αλλά και των μαθητών/τριών μας, διδαχθήκαμε από τους μαθητές μας».

   Στο πλαίσιο του Συνεδρίου το Λύκειο Ακροπόλης παρουσίασε δρώμενο, με θέμα «Γιάννης Ρίτσος: ο ποιητής της Ρωμιοσύνης» και έλαβε μέρος στις συζητήσεις που οργανώθηκαν με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, συγγραφέων, ποιητών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και μαθητών/τριών από δεκαοκτώ δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Πόλης (Ζάππειο Λύκειο, Ζωγράφειο Λύκειο, Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή), της Ελλάδας, της Λευκωσίας (Παγκύπριο Γυμνάσιο και Λύκειο Ακροπόλεως), της Ιμβρου, του Γιοχάνεσμπουργκ με τα ακόλουθα θέματα:

– Ο Γιάννης Ρίτσος συνομιλητής μου
– Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης
– Μύθοι και ιστορία στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου
– Τα ερωτικά – Η ποιητική της εξορίας στο έργο του Γιάννη Ρίτσου
– Πώς το βίωμα μετουσιώνεται σε τέχνη που υπερβαίνει εαυτόν;

   Οι μαθητές/τριες μας είχαν τη δυνατότητα, επίσης, να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά δρώμενα: στην τελετή έναρξης, η ηθοποιός Ρένη Πιττακή παρουσίασε θεατρικό αναλόγιο με το έργο του Ρίτσου «Σονάτα του Σεληνόφωτος», ενώ το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο έκλεισε με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο θέατρο Grand Pera, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, με θέμα «Γιάννης Ρίτσος: Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης». Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ήταν αφιερωμένο σε γνωστά παλιά και νέα τραγούδια από το ρεπερτόριο του ίδιου του Γιώργου Νταλάρα. Ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς υπήρξε η παρουσία του τούρκου συνθέτη Ζουλφού Λιβανελί, ο οποίος έστειλε μήνυμα φιλίας των λαών, τραγουδώντας μαζί με τον Νταλάρα στα ελληνικά και τουρκικά το τραγούδι του «Σαν τον μετανάστη».

   Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου οι μαθητές/τριες μας ξεναγήθηκαν στον εμβληματικό ναό της Αγίας Σοφίας και επισκέφθηκαν τη Κινστέρνα, τη μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή που κτίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, στην εποχή του Ιουστινιανού. Επισκέφθηκαν, επίσης, μαζί με τους/τις υπόλοιπους/ες συνέδρους δύο από τα νησιά των Πριγκηποννήσων, αρχικά τη Χάλκη όπου ανηφόρισαν στη Θεολογική Σχολή – και τη μονή της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται εντός της σχολής – και ενημερώθηκαν για την ιστορία της και στη συνέχεια μετέβησαν στο γειτονικό νησί της Πριγκήπου. Με κατάνυξη, επίσης, έψαλαν τους τελευταίους χαιρετισμούς, το βράδυ της Παρασκευής, μαζί με Έλληνες της Πόλης, τους συνέδρους και επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου.

   Ως μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του Λυκείου Ακροπόλεως οφείλουμε να συγχαρούμε τους διοργανωτές του Συνεδρίου, τον κ. Δεμιρτζόγλου και την κ. Άσπα Χασιώτη, για την άρτια οργάνωση, τη φιλοξενία και τη δυνατότητα που μας έδωσαν να γνωρίσουμε βαθύτερα τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, αλλά και την Πόλη της ιστορίας, των θρύλων και των ονείρων μας. Ευχαριστούμε θερμά και τη Διευθύντρια του Παγκυπρίου Γυμνασίου, κ. Μαρία Μορφή, για την άψογη συνεργασία σε όλα τα πρακτικά ζητήματα διεξαγωγής αυτού του εκπαιδευτικού ταξιδιού. Ιδιαίτερα θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και προς τον Β.Δ.Α΄, π. Γεώργιο Χριστοδούλου, βαθύ γνώστη της ιστορίας και του πολιτισμού της Βασιλεύουσας, που με ζήλο και ενθουσιασμό μας αποκάλυψε τη βυζαντινή Πόλη της βαθιάς χριστιανικής πίστης, των μνημείων των ανεξίτηλων στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και τον πόθο των εναπομείναντων Ελλήνων να επιβιώσουν στην αγαπημένη τους πόλη




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1199