Το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου στη Φλωρεντία και Λισαβόνα με το Erasmus+


Επίσης αντιπροσωπεία έξι μαθητών και μαθητριών από τη Γερμανία, με τη συνοδεία τεσσάρων καθηγητών τους, επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο μας 

Το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου, που βρίσκεται στην κοινότητα Φρενάρους της Επαρχίας Αμμοχώστου, είναι διαπιστευμένο Erasmus+ σχολείο από το 2023 μέχρι το 2027. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, η κ. Λουκία Μιχαήλ, καθηγήτρια Αγγλικών, επισκέφτηκε τη Φλωρεντία, όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει σεμινάριο με θέμα: «We Are All Special: Inclusion and Support for Students with Special Needs In and Out of the Classroom».

Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε από τις 19 μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2024. Τα εργαστήρια έλαβαν χώρα στο Europass Teacher Academy και σε αυτά συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από επτά χώρες: Ρουμανία, Ισπανία, Ελλάδα, Κροατία, Λιθουανία, Κύπρο και Τουρκία. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν σε βαθύτερο επίπεδο τη δυναμική που δημιουργείται σε μια τάξη, όπου υπάρχουν μαθητές ειδικής αγωγής, με την ευημερία και τη σχολική τους επιτυχία, καθώς και τον ρόλο της οικογένειας σε ένα σχολείο, όπου καλλιεργείται η συμπερίληψη. Το σύνθημα «Είμαστε Όλοι Ξεχωριστοί» αντικατοπτρίζει τη στάση που οφείλουν να τηρούν οι εκπαιδευτικοί σε τέτοιες τάξεις, ούτως ώστε να καλλιεργείται η αποδοχή των μαθητών Ειδικής Αγωγής από τους συμμαθητές τους και να αποφεύγονται φαινόμενα απόρριψης και σχολικού εκφοβισμού.

Οι εκπαιδευτικοί που έλαβαν μέρος είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού αλλά και τα παιδιά με διάσπαση προσοχής σε μια σχολική τάξη. Επίσης, ενημερώθηκαν για διάφορες στρατηγικές και μεθόδους που μπορούν οι ίδιοι να χρησιμοποιούν, για να βοηθήσουν τους μαθητές τους να εμπλακούν περισσότερο και πιο αποτελεσματικά στη μαθησιακή διαδικασία (TEACCH METHOD, Social Stories, Low Arousal Approach). Τα εργαστήρια περιλάμβαναν μελέτη περίπτωσης (case study) ποικίλων περιστατικών. Οι εκπαιδευτικοί εργάστηκαν ατομικά αλλά και σε ομάδες, στις οποίες συζήτησαν και πρότειναν τρόπους αντιμετώπισης του κάθε περιστατικού. Επίσης, δημιούργησαν υλικό, όπως μια κοινωνική ιστορία (social story), που είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο διδακτικό εργαλείο για μαθητές στο φάσμα του αυτισμού.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τις πολιτικές συμπερίληψης τόσο σε επίπεδο τάξης όσο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας, αλλά και για αποτελεσματικούς τρόπους ανατροφοδότησης των μαθητών. Τέλος, μέσα από τη συζήτηση, διαφάνηκε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί είναι κοινές σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στη διαχείριση των μαθητών της Ειδικής Αγωγής, οι πρακτικές, όμως, διαφέρουν (π.χ. δεύτερος εκπαιδευτικός στην τάξη, αίθουσες όπου οι μαθητές μπορούν να πάνε για λίγο να αποφορτιστούν κλπ.).

Την ίδια εβδομάδα, η καθηγήτρια Μαθηματικών, κ. Στάλω Πασιαλή, παρακολούθησε επίσης σεμινάριο στη Λισαβόνα με θέμα την «Εισαγωγή στη βιωσιμότητα μέσω παιχνιδοποίησης και εκμάθησης με βάση το παιχνίδι». Στο σεμινάριο συμμετείχαν ακόμη τρεις εκπαιδευτικοί από την Ισπανία, δύο από την Κροατία και τέσσερις από τη Ρουμανία. Αρχικά, οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να παρουσιάσουν τη χώρα, το σχολείο και τη δουλειά τους και να δεχθούν τυχόν ερωτήσεις. Ακολούθησε ομαδική εξωτερική εργασία με στόχο τη γνωριμία των συμμετεχόντων και την πρώτη επαφή τους με την πόλη.

Ένας από τους βασικούς στόχους του σεμιναρίου ήταν η ανάλυση και η εξοικείωση με τους τρεις πυλώνες και τους δεκαεπτά στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορες εφαρμογές και παιχνίδια, που είχαν ως σκοπό την κατανόηση των στόχων, την αλληλεπίδραση και τη διασύνδεσή τους με την καθημερινή ζωή. Επιπλέον, παρουσιάστηκε η ένταξη των ποικίλων παιχνιδιών-εφαρμογών σε διαφορετικά μαθήματα και έγινε κατανοητή η σημαντικότητα της χρήσης της παιχνιδοποίησης κατά της διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν ως επί το πλείστον σε ομάδες με βασική γλώσσα τα αγγλικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του συγκεκριμένου σεμιναρίου επιτεύχθηκε στο έπακρον η συνεργασία ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς από διάφορες χώρες, οι οποίοι, αφού εργάστηκαν μαζί και αντάλλαξαν ιδέες, επέστρεψαν στη βάση τους με περισσότερες γνώσεις.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, αντιπροσωπεία έξι μαθητών και μαθητριών από τη Γερμανία, με τη συνοδεία τεσσάρων καθηγητών τους, επισκέφθηκαν το σχολείο μας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις 25 Φεβρουαρίου 2024, ημέρα άφιξης στην Κύπρο των φιλοξενούμενων μαθητών και καθηγητών από τη Γερμανία και ολοκληρώθηκε στις 2 Μαρτίου 2024, ημέρα αποχώρησής τους από το νησί. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, έγιναν από κοινού πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις, που αποσκοπούσαν στην ανάδειξη διάφορων δεξιοτήτων, στη συνεργασία μεταξύ των μαθητών και μαθητριών, καθώς και στην επίτευξη του γενικότερου στόχου του προγράμματος, που είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για περιβαλλοντικά θέματα και συγχρόνως η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και ήθους στους νέους μας, που θα είναι αυριανοί πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας, Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, οι μαθητές και οι καθηγητές τους από τη Γερμανία επισκέφθηκαν το σχολείο μας το πρωί σε εργάσιμο χρόνο. Αφού δέχθηκαν το θερμό καλωσόρισμα από τον Διευθυντή του σχολείου, οι εταίροι παρακολούθησαν μια σύντομη παρουσίαση, που εστίαζε σε σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας του πολύπαθου νησιού μας και έπειτα ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Επίσης, η παρουσίαση επικεντρώθηκε και σε δράσεις σχετικές με τα διάφορα περιβαλλοντικά προγράμματα, στα οποία εμπλέκονται καθηγητές και μαθητές του σχολείου μας.  

Οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στις αίθουσες διδασκαλίας, στα εργαστήρια και στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου. Για την εξοικείωση των μαθητών μεταξύ τους, παρακολούθησαν αρχικά ένα φιλμάκι για τους 17 Βιώσιμους στόχους των Ηνωμένων Εθνών και έπαιξαν ένα παιχνίδι. Μετά, ακολούθησε ένα βιώσιμο εργαστήρι, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές μετέτρεψαν τις συσκευασίες τέτραπακ (tetrapak) σε τσαντούλες. Το απόγευμα, οι φιλοξενούμενοι μαζί με μαθητές του σχολείου επισκέφθηκαν τα γήπεδα «beach volley» στην παραλία «Λάντα» στην Αγία Νάπα, όπου, εκτός από πετόσφαιρα, έπαιξαν και άλλα παιχνίδια. Εκεί, μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα και να διασκεδάσουν.

Την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, έγινε επίσκεψη στην παραλία «Άμμος του Καμπούρη» στην Αγία Νάπα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες. Αρχικά, μάζεψαν διάφορα αντικείμενα που βρήκαν στην παραλία, όπως φυτά, κοχύλια και απόβλητα και τα παρατήρησαν με τη βοήθεια μικρού φορητού μικροσκοπίου. Στη συνέχεια, έψαξαν για μικροπλαστικά στην άμμο και, αφού τα μέτρησαν, τα διαχώρισαν σε κατηγορίες. Τα αποτελέσματα της κάθε ομάδας επεξεργάστηκαν και αναλύθηκαν μέσω γραφήματος, για να εξαχθούν στο τέλος τα συμπεράσματα.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πήγαν και στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Κάβο Γκρέκο. Στον χώρο αυτό παρακολούθησαν ένα ενημερωτικό βίντεο για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής του Κάβο Γκρέκο και επισκέφθηκαν επίσης την αίθουσα εκθεμάτων και τα ενυδρεία. Στην αίθουσα εκθεμάτων υπήρχαν διοράματα με είδη χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, συλλογές κοχυλιών, απολιθωμάτων και πετρωμάτων, διαδραστικά παιχνίδια γνώσεων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές με οθόνες αφής και πολλά άλλα. Ακολούθως, επισκέφθηκαν τη Γέφυρα του Κόρακα, που είναι μία από τις πιο καταπληκτικές φυσικές γέφυρες και αποτελεί σήμα κατατεθέν για ολόκληρη την χερσόνησο του Κάβο Γκρέκο και του εθνικού δασικού πάρκου της περιοχής. Τέλος, περπάτησαν μέχρι το γραφικό εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων.

Την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, οι μαθητές ολοκλήρωσαν τις τσαντούλες, αφού τις γάζωσαν. Έπειτα, οι δέκα ομάδες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό Mind Reset παρουσίασαν τα προϊόντα που κατασκεύασαν, όπως σκουλαρίκια από πλαστικό, σουβέρ για ποτήρια, γλάστρες, βραχιολάκια, ντοσιέ κ.ά.

Την επόμενη μέρα, Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο των Cyprus Millers, όπου εκεί έγινε ενημέρωση για τον τρόπο παρασκευής αλευριού μέσω των αιώνων. Επιπλέον, τα παιδιά, αφού πήραν κάποιες πληροφορίες για την υφαντική, έφτιαξαν το δικό τους υφαντό με επαναχρησιμοποιημένα ρούχα.

Την τελευταία μέρα λειτουργίας του προγράμματος, Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, οι μαθητές από τη Γερμανία και την Κύπρο παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους στους μαθητές του σχολείου, τους καθηγητές τους, στις τοπικές αρχές και σε εκπρόσωπο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο σχολείο. Έπειτα, υλοποιήθηκε επίσκεψη στον φούρνο «Θυμωνιά» στην κοινότητα Φρενάρους, όπου οι μαθητές πώλησαν τις τσαντούλες που κατασκεύασαν και ταυτόχρονα ενημέρωσαν τους περαστικούς για τις δραστηριότητες του προγράμματος που έγιναν μέσα στην εβδομάδα. Ακολούθως, έγινε σύντομη ενημέρωση του Κοινοτάρχη Φρενάρους σχετικά με τις δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια παραμονής των Γερμανών στην Κύπρο.

Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες μετέβηκαν στον εκδρομικό χώρο της παραλίας «Λάντα». Εκεί, το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων προσέφερε γεύμα στους εταίρους αλλά και σε παιδιά του ίδιου του σχολείου. Όλοι μαζί έψησαν τα παραδοσιακά σουβλάκια και σεφταλιές, συνοδευόμενα από κυπριακό χαλούμι, λουκάνικο και σαλάτα μέσα στην παραδοσιακή κυπριακή πίττα. Μαθητές και καθηγητές διασκέδασαν μέχρι αργά, χορεύοντας, τραγουδώντας και παίζοντας πολλά παραδοσιακά παιχνίδια. Στο τέλος, οι εταίροι αποχαιρετίστηκαν με δάκρυα στα μάτια και «έδωσαν ραντεβού» στη Γερμανία, τον Δεκέμβρη του 2024.

Από τις 11 του Μάρτη 2024 μέχρι τις 15 Μαρτίου 2024, δύο καθηγήτριες Τέχνης από τη Γερμανία επισκέφτηκαν το σχολείο μας για παρακολούθηση μαθημάτων Τέχνης, Θεάτρου, Γεωγραφίας και Αγγλικών. Την πρώτη μέρα, μετά το ζεστό καλωσόρισμα από τον Διευθυντή του Γυμνασίου, οι φιλοξενούμενοι ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και για το σχολείο μας ειδικότερα. Οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στις αίθουσες διδασκαλίας, στα εργαστήρια και στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου. Την Τρίτη παρακολούθησαν μαθήματα Αγγλικών και Τέχνης. Επίσης, οι καθηγήτριες παρευρέθηκαν στην ετοιμασία των μαθητών που θα λάμβαναν μέρος στο θέατρο, οι οποίοι χρειάζονταν ειδικό βάψιμο-μακιγιάρισμα και ακολούθως, παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση. Ακόμη, λήφθηκε η τελική απόφαση για το θέμα της τοιχογραφίας που θα κοσμήσει τοίχο του σχολείου. Στον τοίχο θα ζωγραφιστεί από μαθητές του σχολείου ο χάρτης της Ευρώπης με QR-code. Με το διάβασμα του κωδικού αυτού θα προβάλλονται πληροφορίες για τα σχολεία όλων των εμπλεκόμενων χωρών, Κύπρου, Γερμανίας, Κροατίας, Δανίας και Πορτογαλίας. Το απόγευμα, ξεναγήθηκαν στην Παλιά Λευκωσία, στη Λήδρας, Ονασαγόρου και στην Πλατεία Ελευθερίας, κάνοντας μια πρώτη γνωριμία με τη μοναδική μοιρασμένη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Έπειτα, απόλαυσαν την κυπριακή κουζίνα σε μια ταβέρνα με γραφική αυλή. Την Τετάρτη, οι καθηγήτριες μαζί με κάποιους επιλεγμένους μαθητές ξεκίνησαν να υλοποιούν την τοιχογραφία που απεικονίζει τον χάρτη της Ευρώπης. Για την ολοκλήρωση του έργου, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν μέχρι και την Παρασκευή. Την Παρασκευή, παρακολούθησαν μαθήματα Τέχνης. Το απόγευμα, ξεναγήθηκαν στην πόλη της Λάρνακας, στο παραλιακό μέτωπο, στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου και στο κάστρο. Ακολούθως, απόλαυσαν το φαγητό τους σε εστιατόριο της πόλης.

Όλες οι δράσεις της εβδομάδας αναρτήθηκαν μαζί με φωτογραφίες και βίντεο στην ιστοσελίδα του σχολείου.   

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1147