Το Γυμνάσιο Παραλιμνίου παρουσίασε τα αποτελέσματα των εργασιών του Ευρ. προγράμματος PAFSE


Σε ανοικτή εκδήλωση - Open Schooling Event 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024, στην Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης του Γυμνασίου Παραλιμνίου η ανοικτή εκδήλωση -open schooling event- παρουσίασης των αποτελεσμάτων των εργασιών του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος PartnershipsforScienceEducation (PAFSE), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (EU Horizon 2020 Research and Innovation Programme) και του οποίου τοπικός εταίρος στην Κύπρο είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου (UCY). Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται από την Επιθεώρηση της Βιολογίας του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ). Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί, γονείς, ειδικοί επιστήμονες για θέματα δημόσιας υγείας και άλλοι παράγοντες της τοπικής κοινωνίας.

Τα θέματα των δύο ερευνητικών εργασιών του εν λόγω προγράμματος, τα οποία διεξήχθηκαν στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου από δύο ομάδες εργασίας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, είναι:

- Υγιεινή διατροφή και παιδική παχυσαρκία: προκλήσεις και λύσεις

-Η διερεύνηση του κοινωνικο-επιστημονικού ζητήματος των εμβολίων και των εμβολιασμών, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο η επιστήμη απαντά στη διστακτικότητα για τα εμβόλια

Η επιλογή των θεμάτων των πιο πάνω ερευνητικών εργασιών αποσκοπούσε, μεταξύ άλλων, στην ευαισθητοποίηση και στην προετοιμασία, τόσο της μαθητικής κοινότητας, όσο και της ευρύτερης τοπικής κοινότητας Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών επιδημιών και άλλων προκλήσεων που αφορούν στη δημόσια υγεία, στην ανάπτυξη κριτικού γραμματισμού καθώς και ατομικής και κοινωνικής ευθύνης για θέματα δημόσιας υγείας.

Στην ανοικτή εκδήλωση -open schooling event- παρουσίασης των αποτελεσμάτων των εργασιών του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος PAFSE παρουσιάστηκαν οι δράσεις της κάθε μίας ομάδας εργασίας για τις πιο πάνω ερευνητικές εργασίες, καθώς και η ερευνητική διαδικασία που ακολούθησαν. Για τον σχεδιασμό και τη θεωρητική τεκμηρίωση των δράσεων, όσο και για τη διεξαγωγή της ερευνητικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε, η κάθε ομάδα εργασίας PAFSE του Γυμνασίου Παραλιμνίου έτυχε υποστήριξης από την Ερευνήτρια του Προγράμματος PAFSE Δρ Ανδρεανή Μπάιτελμαν, Επιστήμονα Έρευνας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε ότι αφορά στην πρώτη ερευνητική εργασία με θέμα «Υγιεινή διατροφή και παιδική παχυσαρκία: προκλήσεις και λύσεις», την οποία πραγματοποίησαν μαθητές/τριες της Β΄ Γυμνασίου, αρχικά αξιοποιήθηκαν οι σύγχρονες Τεχνολογίες Εκτεταμένης Πραγματικότητας – Εικονικής (VR) και Επαυξημένης (AR) – μετά από επιμόρφωση που έλαβαν οι εκπαιδευτικοί σε σχετικό σεμινάριο του Παιδαγωγικoύ Ινστιτούτου Κύπρου (ΠΙΚ) από τον Δρ Χρίστο Ρουσιά, σε συνεργασία με την Επιθεωρήτρια Βιολογίας Δρ Παναγιώτα Μυλωνά, ώστε να γίνουν καλύτερα κατανοητές έννοιες που σχετίζονται με τη δομή και λειτουργία του πεπτικού συστήματος στον άνθρωπο.

Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες οι οποίοι/ες έλαβαν μέρος στην έρευνα, παρακολούθησαν διάλεξη από την Κλινική Διαιτολόγο κ. Χριστίνα Μενοίκου, με θέμα «Παιδική παχυσαρκία». Ακολούθως, διοργανώθηκε βιωματικό εργαστήρι παρασκευής υγιεινών σνακ από τις κ. Κατερίνα και Γεωργία Φελλά (The Fella Twins), απόφοιτες του Τμήματος Βιοεπιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης. Παράλληλα, οι μαθητές/τριες κατασκεύασαν σχετικό ερωτηματολόγιο προκειμένου να γίνει συλλογή δεδομένων για τις αντιλήψεις και τις στάσεις της τοπικής κοινότητας σχετικά με την υγιεινή διατροφή και την παχυσαρκία. Το ερωτηματολόγιο χορηγήθηκε ηλεκτρονικά, ενώ τα συμπεράσματα και αποτελέσματα από την επεξεργασία των δεδομένων ανακοινώθηκαν από την ερευνητική μαθητική ομάδα PAFSE της Β΄ Τάξης του Γυμνασίου Παραλιμνίου, στην ανοικτή εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου.

Σε ότι αφορά στη δεύτερη ερευνητική εργασία με θέμα «Η διερεύνηση του κοινωνικο-επιστημονικού ζητήματος των εμβολίων και των εμβολιασμών, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο η επιστήμη απαντά στη διστακτικότητα για τα εμβόλια», την οποία πραγματοποίησαν μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου, αρχικά συλλέχθηκαν πληροφορίες για τα είδη των εμβολίων και τον τρόπο δράσης τους, καθώς και για τη σημασία των εμβολιασμών. Η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, των διαλέξεων που πραγματοποιήθηκαν από τις Επισκέπτριες Υγείας, κ. Εύα Ζάρτηλα και Λουκία Ζουβανά, καθώς και της συνέντευξης που παραχωρήθηκε από τον Καθηγητή Μικροβιολογίας / Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρο Καραγιάννη. Παράλληλα, αξιοποιήθηκαν οι Τεχνολογίες Εκτεταμένης Πραγματικότητας – (AR και VR) – μετά από σχετική επιμόρφωση που έλαβαν οι εκπαιδευτικοί σε σεμινάριο του ΠΙΚ από τον Δρ Χρίστο Ρουσιά, σε συνεργασία με την Επιθεωρήτρια Βιολογίας Δρ Παναγιώτα Μυλωνά, ώστε να γίνουν καλύτερα κατανοητές έννοιες που σχετίζονται με τη δομή και λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, καθώς και έννοιες σχετικές με τη δομή και τρόπο δράσης των ιών.

Έπειτα, οι μαθητές/τριες κατασκεύασαν ερωτηματολόγιο το οποίο είχε ως στόχο τη διερεύνηση των αντιλήψεων και των γνώσεων των μελών της τοπικής κοινωνίας για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς. Το ερωτηματολόγιο χορηγήθηκε ηλεκτρονικά, ενώ τα συμπεράσματα και αποτελέσματα από την ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν, ανακοινώθηκαν από την ερευνητική μαθητική ομάδα PAFSE της Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου Παραλιμνίου, στην ανοικτή εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου. Τέλος, διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε διαλογική συζήτηση (debate) στην τάξη για το αμφιλεγόμενο κοινωνικο-επιστημονικό ζήτημα των εμβολίων και των εμβολιασμών. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες συζήτησαν το ερώτημα αν θα έπρεπε να κυκλοφορήσει στην κοινότητα ένα εμβόλιο χαμηλής αποτελεσματικότητας, σε ένα υποθετικό σενάριο για έναν νέο ιό ο οποίος εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο και για τον οποίο οι φαρμακευτικές εταιρείες ανέπτυξαν ένα εμβόλιο χαμηλής αποτελεσματικότητας (μόνο 50% προστασία από τον ιό).

Οι μαθητές/τριες, μετά από μελέτη πολλαπλών πηγών πληροφόρησης, τις οποίες αξιολόγησαν για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία τους, είχαν την ευκαιρία να οικοδομήσουν επιχειρήματα, αντεπιχειρήματα και αντικρούσεις αντεπιχειρημάτων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τα αποτελέσματα της διαλογικής συζήτησης (debate) παρουσιάστηκαν στην ανοικτή εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου.

Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων των ερευνητικών εργασιών των μαθητών/τριών στην ανοικτή εκδήλωση, ειδικοί επιστήμονες για θέματα δημόσιας υγείας της τοπικής κοινωνίας της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου σχολίασαν τα αποτελέσματα των μαθητών/τριών και τη σημασία τέτοιων εργασιών στην προαγωγή της δημόσιας υγείας. Επίσης, οι μαθητές/τριες διένειμαν στους προσκεκλημένους τους ειδικά τρίπτυχα που ετοίμασαν για περαιτέρω ενημέρωσή τους σχετικά με τα θέματα τα οποία διερεύνησαν και τους προσέφεραν υγιεινά σνακς.

Ομάδα «PAFSE» Γυμνασίου Παραλιμνίου:

Ομάδα μαθητών/τριών: Οι μαθητές/τριες των Τμημάτων Β01, Β02, Γ06 και Γ09

Εκπαιδευτικοί / Βιολόγοι: Θεώνη Λοΐζου, Σαλώμη Χατζηκωνσταντίνου, Μαρί Κωνσταντή

Ερευνήτρια «PAFSE»: Δρ Ανδρεανή Μπάιτελμαν, Επιστήμονας Έρευνας Πανεπιστημίου Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











1544