Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά ταξίδια στην Πορτογαλία, τη Βαρκελώνη, τη Γερμανία και την Κροατία.
Από τις 17 μέχρι τις 23 Μαρτίου 2024, εννέα μαθητές/τριες και τρεις καθηγητές, η Αντζέλικα Μελή Β.Δ., ο Θεράπων Θεράποντος και ο Θεοφάνης Πετρούδης, ταξίδεψαν στη Λισαβόνα μαζί με τους εταίρους από Γερμανία και Κροατία. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με δραστηριότητες γνωριμίας και παρουσιάσεις των σχολείων, δίνοντας έτσι την απαραίτητη ώθηση για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος και δημιουργώντας ένα περιβάλλον αλληλεγγύης και μάθησης. Μετά το αρχικό ξεμούδιασμα, η επίσκεψη στο OCEANÁRIO γέμισε όλους με θαυμασμό, καθώς εξερεύνησαν τα θαύματα της θαλάσσιας ζωής.
Η δεύτερη μέρα πήρε έναν πιο προοδευτικό και δημιουργικό χαρακτήρα, αφού η ομάδα του Erasmus+ ανακάλυψε απορρίμματα στην αυλή του σχολείου Agrupamento de Escolas do Forte da Casa, γεγονός που προκάλεσε συζητήσεις για την περιβαλλοντική ευθύνη και για την ανάγκη εξεύρεσης καινοτόμων λύσεων όσον αφορά στην επαναχρησιμοποίηση αυτών των υλικών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η επίσκεψη στο Μουσείο Νερού παρείχε εισαγωγικές γνώσεις σχετικά με τη διανομή του νερού στη Λισαβόνα στο πέρασμα των αιώνων.
Η τρίτη μέρα αφιερώθηκε στην πολιτιστική εμβάθυνση της κουλτούρας και του πολιτισμού της Πορτογαλίας, με επισκέψεις σε εμβληματικά μνημεία όπως είναι το Μπέλεμ, η όμορφη παραλία του Γκίντσο, το Κάμπο ντα Ρόκα και η γοητευτική πόλη της Σίντρας.
Την τέταρτη μέρα, οι μαθητές εξερεύνησαν την τέχνη της κεραμικής και κατέληξαν στη δημιουργία ενός πίνακα, πάνω στον οποίο αποτύπωσαν με λόγια και ζωγραφιές την ουσία της εβδομάδας τους.
Την τελευταία μέρα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας πήγαν σε σημαντικά μνημεία και περιοχές που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της Λισαβώνας. Αρχικά, επισκέφθηκαν το μεγαλύτερο μνημείο της Λισαβόνας, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της περιοχής της Αλφάμα. Στη συνέχεια, κατηφόρισαν τα στενά ελικοειδή δρομάκια, που κατεβαίνουν απότομα προς το ποτάμι και είναι γεμάτα από εστιατόρια και μικρές πλατείες. Ακολούθως, επισκέφθηκαν τον επιβλητικό καθεδρικό ναό της Λισαβόνας με τα γοτθικά στοιχεία, Sé de Lisboa, που χρονολογείται από το 1147. Στο σημείο εδώ, τα παλιά κίτρινα τραμ της Λισαβόνας πλέκονται στα πολύ στενά δρομάκια κι έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να τα δουν και να τα φωτογραφίσουν. Κατεβαίνοντας, κατέληξαν στην πλατεία Rossio και από εκεί, περπατώντας προς την προκυμαία, θαύμασαν τους όμορφους δρόμους με τα χαρακτηριστικά πλακάκια και τον συναρπαστικό ανελκυστήρα («Elevador de Santa Justa»). Το βράδυ, όλες οι αποστολές βρέθηκαν σε εστιατόριο της περιοχής, όπου πέρασαν όμορφα τις τελευταίες τους στιγμές και αποχαιρετίστηκαν.
Από την 1η μέχρι τις 6 Απριλίου 2024, ο Βοηθός Διευθυντής του Γυμνασίου μας, Παναγιώτης Παπέττας, παρακολούθησε σεμινάριο στη Βαρκελώνη με θέμα: «AEuropeanSchoolForAllChildren»(«Ένα Ευρωπαϊκό Σχολείο Για Όλα Τα Παιδιά»). Στο σεμινάριο συμμετείχαν επίσης τρεις εκπαιδευτικοί από τη Λιθουανία, δύο από την Ελλάδα, μια από το Βέλγιο και μια από την Ουγγαρία. Ακόμη, υπήρχαν δύο παρόμοια σε αριθμό εκπαιδευτικών τμήματα (ίδιας σειράς μαθήματος) που έτρεχαν είτε ταυτόχρονα είτε σε διαφορετικές ώρες. Τα μαθήματα άρχιζαν από τις 09:30 το πρωί και τελείωναν το απόγευμα στις 02:30 με ένα διάλειμμα μισής ώρας.
Αρχικά, έγινε μια εισαγωγή στο περιεχόμενο του σεμιναρίου, μια γνωριμία με τη σχολή και δραστηριότητες γνωριμίας μεταξύ των εκπαιδευτικών για το καθιερωμένο σπάσιμο του πάγου. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να παρουσιάσουν τη χώρα, το σχολείο και τη δουλειά τους και να δεχθούν τυχόν απορίες ή ερωτήσεις. Οι εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν ως επί το πλείστον σε ομάδες με βασική γλώσσα τα αγγλικά.
Η πρώτη μέρα άρχισε με μια διάλεξη που είχε ως θέμα την «Εισαγωγή στο Συμπεριληπτικό Σχολείο και Εκπαίδευση με τις διαφορές που υπάρχουν σε μια τάξη». Αναφέρθηκαν επίσης οι εξωτερικές δραστηριότητες της εβδομάδας. Τις επόμενες μέρες παρουσιάστηκαν οι εξής πτυχές: «Ποικιλία και Πολυπολιτισμικότητα σε μια τάξη», «Ίσες ευκαιρίες - σεβασμός και διερεύνηση των αναγκών και δυνατοτήτων των μαθητών», «Χρήση των ΤΠΕ και η εφαρμογή τέτοιων εργαλείων σε αυτού του είδους την εκπαίδευση», «Σκέψεις για το Μέλλον - Πώς συνεργάζονται τα παιδιά σε διεθνείς ομαδικές εργασίες μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού σχολείου».
Τη δεύτερη μέρα, μετά τη λήξη των μαθημάτων, έγινε περιήγηση στην περιοχή «Passeig de Gracia» («Πέρασμα στη Γκράσια»), όπου η διδάσκουσα ξενάγησε τα μέλη της ομάδας στα δημοφιλή σπίτια, έργα του διάσημου Καταλανού αρχιτέκτονα Άντονι Γκαουντί (Casa Batló, Casa Milá, «La Pedrera», Casa Vicens) και στο μικρό προάστειο της Γκράσιας, όπου η ζωή κυλάει σε πιο ανθρώπινους ρυθμούς, θυμίζοντας παλιό χωριό, παρότι είναι κολλημένο σε μια μεγαλούπολη.
Την τρίτη μέρα, το μισό του μαθήματος έγινε στο Μουσείο Εθνικών Τεχνών της Καταλονίας. Μπροστά από έναν πίνακα, προσπαθούσε ο καθένας να μαντέψει τι έγινε εκείνη τη στιγμή που συνέλαβε καλλιτεχνικά ο ζωγράφος. Ακολούθησε περιήγηση στο μουσείο και όλοι θαύμασαν τα διάσημα έργα που εκτίθενται εκεί, μεταξύ των οποίων και ένα του Πικάσο. Από την οροφή του Μουσείου απολαυστική ήταν η θέα όλης της Βαρκελώνης από τη μια και του λόφου του Montjuic από την άλλη.
Αφού τελείωσε το μάθημα, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κατευθύνθηκαν προς τη διάσημη Plaça d’ Espanya (Πλατεία Ισπανίας), απέναντι από την οποία υπάρχει μια πρώην αρένα ταυρομαχιών, που έχει μετατραπεί πλέον σε εμπορικό κέντρο. Από εκεί ακολούθησε ξενάγηση σε όλη την πόλη με ανοικτό διώροφο τουριστικό λεωφορείο, βλέποντας αρχαία και νεότερα σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα όπως τον λόφο του Montjuic με το κάστρο της Βαρκελώνης, το Ολυμπιακό Στάδιο, άλλα κλειστά στάδια και τον πύργο τηλεπικοινωνιών που έφτιαξε ο διάσημος αρχιτέκτονας Καλατράβα. Ακολούθως, η ομάδα των εκπαιδευτικών κατέβηκε στο λιμάνι και προχώρησε προς το μνημείο του Κολόμπου, το παραλιακό μέτωπο, το πρώην ολυμπιακό χωριό, τους παλιούς και σύγχρονους πύργους, τα διάσημα αρχιτεκτονικά κτίρια, τα πρώην καλοκαιρινά βασιλικά ανάκτορα που έφτιαξε ο Καουντί και κατέβηκαν στο μεγαλύτερό του εγχείρημα που δεν κατάφερε να τελειώσει ποτέ, τον ναό της «La Sagrada Familia» («Αγία Οικογένεια»). Πρόκειται για έναν ναό ουρανοξύστη, που προκαλεί εντύπωση με τα γλυπτά, σκαλίσματα και τα αγάλματα. Μετά, πήραν το ίδιο λεωφορείο και πήγαν σε άλλα μνημεία, καθώς επίσης και στα στάδια της Μπαρτσελόνα (κατεδαφισμένο Camp Nou, κλειστό γήπεδο καλαθόσφαιρας και μουσείο). Το λεωφορείο τερμάτισε στην κεντρική πλατεία, τη διάσημη «Rambla de Catalunya», όπου λίγο πιο πάνω ήταν το κτήριο, όπου γίνονταν τα σεμινάρια και κάτω ξετυλίγεται η διάσημη οδός της «La Rambla», όπου συναντά κανείς το μεγαλύτερο κύμα τουριστών, όλων των ειδών καταστήματα, αξιοθέατα, ναούς, τη Γοτθική συνοικία, τη διάσημη κλειστή αγορά της «La Boqueria», μουσεία, θέατρα και πλατείες. Εκεί, παρακολούθησαν σε ειδικό κλειστό χώρο που έμοιαζε με σπηλιά ένα υπερπλήρες πρόγραμμα με χορούς φλαμένγκο που έκοβαν την ανάσα.
Μοναδική εμπειρία ήταν και η παρακολούθηση ενός ζωντανού αγώνα της Μπαρτσελόνα με πενήντα χιλιάδες φιλάθλους. Την τελευταία πινελιά στο ταξίδι έβαλε η πανδαισία τοπικών γεύσεων όπως των παέγια, των τάπας, των πίντζος, της σαγκρίας και των διάσημων τσιούρος.
Από τις 8 μέχρι τις 11 Απριλίου 2024, η καθηγήτρια Τέχνης του Σχολείου μας, Ελένη Παναγίδου φιλοξενήθηκε από το Γυμνάσιο Έλσενφελντ της Γερμανίας. Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής της είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά σε μια σειρά από δραστηριότητες που αναδεικνύουν την πολυδιάστατη προσέγγιση της γερμανικής εκπαίδευσης. Παρακολούθησε μαθήματα τέχνης, αγγλικών και πληροφορικής, τα οποία υποστηρίζουν ένα δημιουργικό και συνεργατικό περιβάλλον. Μέσα από αυτά, παρατήρησε διαφορετικές μεθόδους διδασκαλίας. Επιπλέον, συμμετείχε σε δραστηριότητες αειφορίας και ανακύκλωσης, οι οποίες υπογραμμίζουν τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών. Αυτά τα έργα, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών όπως οι πρωτοβουλίες ανακύκλωσης και η παραγωγή μελιού, προσέφεραν την ευκαιρία στην εκπαιδευτικό να αποκτήσει μια βαθύτερη εκτίμηση για τη φύση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρακτική εφαρμογή αυτών των εννοιών στις καθημερινές σχολικές δραστηριότητες είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ακόμα μία σημαντική δράση ήταν οι συναντήσεις με εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό, που παρείχαν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις οργανωτικές και παιδαγωγικές στρατηγικές που εφαρμόζονται στο σχολείο. Αυτές οι συζητήσεις κατέδειξαν τη σημαντικότητα που έχουν οι συνεργασίες και η συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη στην κοινωνία μάθησης. Επιπλέον, η εκπαιδευτικός απέκτησε μια βαθύτερη κατανόηση της σημασίας της προώθησης ενός περιεκτικού αλλά συνάμα ποικίλου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, είχε επίσης τη χαρά να ζήσει την υπέροχη φιλοξενία των εκπαιδευτικών και των μαθητών του σχολείου «Staatliche Realschule Elsenfeld». Η φιλοξενία περιλάμβανε ξεναγήσεις της περιοχής από εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου σε γειτονικές πόλεις και στην εξοχή.
Από τις 14 μέχρι τις 19 Απριλίου 2024, το σχολείο μας επισκέφτηκε το Čakovec στη Βορειοανατολική Κροατία στο πλαίσιο του προγράμματος «PlasticisnotFantastic». Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από δέκα μαθητές και δύο συνοδούς καθηγητές, την Ελένη Κατσαρή και τον Στάθη Ευσταθίου. Στην κινητικότητα συμμετείχαν επίσης εννέα μαθητές από σχολείο του Betzdorf-Kirchen της Γερμανίας, καθώς και Κροάτες μαθητές από το σχολείο φιλοξενίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, το Γυμνάσιο του Čakovec ετοίμασε διάφορες ενδοσχολικές δραστηριότητες σχετικές με τη χρήση των πλαστικών, τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτά, αλλά και μαθήματα μουσικής ανθρωπολογίας και γλώσσας. Επίσης, διοργάνωσε επισκέψεις σε διάφορες τοποθεσίες περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος αλλά και για ψυχαγωγία των μαθητών.
Το πρωί της Δευτέρας, τις ομάδες Κυπρίων και Γερμανών μαθητών υποδέχθηκε το προσωπικό του σχολείου και αμέσως μετά έγινε η πρώτη ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τις δράσεις του προγράμματος. Ακολούθως, οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο με θέμα την επαναχρησιμοποίηση ιατρικών πλαστικών αποβλήτων και κατασκεύασαν παιχνίδια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της άνοιας. Το μεσημέρι γευμάτισαν στο εστιατόριο του σχολείου, ενώ λίγο αργότερα επισκέφτηκαν το μουσείο της πόλης, Međimurja Čakovec, το οποίο βρίσκεται εντός του κάστρου Zrinski και περιλαμβάνει σημαντικά ιστορικά εκθέματα σχετικά με την περιοχή Međimurja και την οικογένεια Zrinski.
Την Τρίτη, η μέρα ξεκίνησε με ένα πολύ ευχάριστο εργαστήριο μουσικής, στη διάρκεια του οποίου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την παραδοσιακή μουσική της Međimurja, αλλά και να παίξουν μουσικά όργανα και να τραγουδήσουν ένα δημοτικό τραγούδι. Στη συνέχεια, συμμετείχαν σε εργαστήριο με τίτλο: «Πράσινα καλλυντικά και αειφορία», όπου έμαθαν για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τα συμβατικά καλλυντικά στο περιβάλλον και παρασκευάσαν καλλυντικά με τη χρήση βιολογικών πρώτων υλών. Ακολούθως, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες για να παρακολουθήσουν ένα μάθημα στα Αγγλικά/Γερμανικά με θέμα: «Απόβλητα και αειφορία» και το εργαστήριο STEM με τίτλο: «Ανθρώπινη εξέλιξη και προσδιορισμός ηλικίας με ραδιοχρονολόγηση». Μετά το μεσημέρι, η ομάδα ταξίδεψε με τρένο στην πόλη Varaždin, την πρώτη πρωτεύουσα της Κροατίας, όπου έγινε ξενάγηση από μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου φιλοξενίας. Οι μαθητές δείπνησαν σε εστιατόριο της πόλης πριν την επιστροφή με το τρένο.
Την Τετάρτη, η αποστολή επισκέφτηκε το πάρκο Zrinski στο κέντρο της πόλης με τη συνοδεία ειδικών και ενημερώθηκε για τη βιοποικιλότητα της περιοχής και για την κορώνη (είδος κορακιού) που ζει εκεί. Έπειτα, οι μαθητές ταξίδεψαν στο Križovec, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Σλοβενία, για να επισκεφτούν το περιβαλλοντικό κέντρο «Med dvemi vodami» και τον ποταμό Mura. Αργότερα, έφτασαν σε μια φάρμα της περιοχής, όπου γευμάτισαν και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά φαγητά.
Η Πέμπτη ήταν ίσως η πιο ενδιαφέρουσα μέρα, αφού η αποστολή ταξίδεψε μέχρι την πρωτεύουσα Zagreb, για να επισκεφτεί το εντυπωσιακό τεχνολογικό μουσείο Nikola Tesla, στο οποίο οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε ένα από τα πιο παλιά πλανητάρια, σε εκθεσιακό χώρο με τεχνολογικά επιτεύγματα, σε ορυχείο και στο τέλος παρακολούθησαν επίδειξη με διάφορα πειράματα σχετικά με τις εφευρέσεις του Νίκολα Τέσλα. Στη συνέχεια, πήγαν στον ζωολογικό κήπο της πόλης, ο οποίος φιλοξενεί πολλά είδη ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και ενημερώθηκαν για τους διάφορους λόγους που απειλούν την ύπαρξή τους Επίσης, έγινε περιήγηση και ξενάγηση στην πόλη από μαθητές του σχολείου φιλοξενίας. Το απόγευμα δείπνησαν όλοι μαζί σε παραδοσιακή ταβέρνα της πόλης.
Την τελευταία μέρα της κινητικότητας, οι μαθητές παρακολούθησαν σε ομάδες τα εργαστήρια που δεν παρακολούθησαν την Τρίτη. Ύστερα, κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης και εκεί ενημέρωσαν το κοινό για τα αποτελέσματα της κινητικότητας και ακολούθως έπαιξαν ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι αναζήτησης σε όλη την πόλη (scavenger hunt). Τέλος, οι Κροάτες συνάδελφοι μας αποχαιρέτησαν με ένα πάρτι barbeque.
Το ταξίδι της κυπριακής αποστολής δεν τελείωσε εδώ, καθώς ταξίδεψε με λεωφορείο μέχρι τη Βουδαπέστη, όπου διανυκτέρευσε. Εκεί, οι μαθητές είχαν μια μοναδική ευκαιρία να περιηγηθούν και να απολαύσουν την πανέμορφη πόλη. Την επόμενη μέρα, Σάββατο, πήραν την πτήση για επιστροφή.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσω αυτών των κινητικοτήτων που προσφέρει το πρόγραμμα Erasmus+, αναπτύσσονται ανθρώπινες σχέσεις που έχουν ως βάση τους την ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργατικότητα, στοιχεία που λειτουργούν ως προϋποθέσεις για την περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και σχολεία. Συνάμα, δημιουργούνται μνήμες, σφυρηλατούνται φιλίες και αποκτώνται γνώσεις, που καθιστούν αυτά τα ταξίδια αξέχαστες εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους. Επιπλέον, μέσα από το σεμινάριο, επιτεύχθηκε στο έπακρον η συνεργασία ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς από διάφορες χώρες, οι οποίοι αντάλλαξαν ιδέες και επέστρεψαν στη χώρα τους με περισσότερες γνώσεις.
Συνοψίζοντας, όλες οι κινητικότητες του έτους ήταν απόλυτα επιτυχείς και πολύτιμες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν, αφού τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν μέσα από διαφορετικό φακό τα περιβαλλοντικά προβλήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη, να ευαισθητοποιηθούν και να αντιληφθούν την ανάγκη υιοθέτησης περιβαλλοντικής συνείδησης και κουλτούρας, ώστε να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Erasmus+, αποτέλεσαν πυρήνες μετάδοσης της αποκτηθείσας γνώσης στους υπόλοιπους μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου, συμβάλλοντας έτσι στην εμπλοκή όλων σε δράσεις και ενέργειες φιλικές προς το περιβάλλον.
Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου