Περιφ. Γυμνάσιο Ξυλοφάγου: Εγκαίνια εικαστικής εγκατάστασης - «Αβάσταχτη προσμονή»


Στα πλαίσια του σχολικού μας στόχου «Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι- 50 χρόνια εισβολής» και με αφορμή τα 50 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή του 1974, μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Περιφερειακού Γυμνασίου Ξυλοφάγου σκάλισαν και σμίλεψαν 50 αγαλματίδια- ειδώλια με σκοπό να δημιουργηθεί μια εικαστική εγκατάσταση.  Τα 50 αγαλματίδια- ειδώλια συμβολίζουν τα 50 χρόνια κατοχής, ένα για κάθε χρόνο προσφυγιάς.  

Μέσα από τομάθημα της Τέχνης και μέσα από μια καινοτόμα βιωματική δραστηριότητα η οποία έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές/τριες να εμπνευστούν, να δημιουργήσουν, να αναπτύξουν δεξιότητες και παράλληλα να βιώσουν συναισθήματα για τις συνέπιες της Τουρκικής εισβολής. 

Η εικαστική εγκατάσταση κοσμεί την κεντρική αυλή του σχολείου.

Τα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης τελέστηκαν από την έντιμη Υπουργό Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο καλλιτεχνικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024.

Η ονομασία που δόθηκε στο μνημείο είναι «Αβάσταχτη προσμονή» με σκοπό να αναδείξει τον πόνο, την απώλεια, την νοσταλγία που έχει προκαλέσει η Τουρκική Εισβολή του 1974 στους κατοίκους της Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αγαλματίδια είναι στραμμένα προς την Αμμόχωστο, σε στάση αναμονής αμετακίνητα σε ένα χώρο που ρίζωσαν για τα καλά, προσμένοντας αβάσταχτα τη μέρα της επιστροφής στις πατρογονικές εστίες.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










395