Έκθεση Μνήμης Κατεχομένων «Κύπρος, πριν και μετά το 1974» του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα Στροβόλου


Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στο νησί μας, το Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα Στροβόλου, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Βιβλιοθήκης, πραγματοποιεί Έκθεση Μνήμης Κατεχομένων με θέμα «Κύπρος, πριν και μετά το 1974», από τις 9 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2024.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης τελέστηκαν τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024, από τον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Δρα Νικόλα Γιασουμή. Με μια σεμνή εκδήλωση, η οποία πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα, διανθισμένο από μουσική, ποιητικό λόγο με θεατρική έκφραση και χορογραφία,  ο Διευθυντής του Σχολείου, κύριος Μάριος Ιωάννου, παρουσίασε το σκεπτικό και το περιεχόμενο της Έκθεσης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, απευθύνοντας τον δικό τους χαιρετισμό, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ.κ. Γρηγόριος, οι Πρόεδροι των Ενώσεων Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας, καθώς και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Λαπήθου, Ακανθούς και Λευκονοίκου, επιθεωρητές του Υ.Π.Α.Ν. και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αλλά και εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες του Σχολείου. Σε όλους/ όλες τους/τις παρευρισκομένους/παρευρισκόμενες δόθηκε ευσύνοπτο σύγγραμμα με μαγειρικές συνταγές της κατεχόμενης Κύπρου, που επιμελήθηκε το Σχολείο.

Ακολούθησε δεντροφύτευση ενδημικών δενδρυλλίων και θάμνων στο «Πάρκο Μνήμης Κατεχομένων», το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης. Στα φυτά δόθηκαν ονόματα κατεχόμενων χωριών και δἠμων, τα οποία επιλέχθηκαν από μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου. Ας σημειωθεί, ότι το κάθε τμήμα είχε, ήδη, ονομάσει την αίθουσά του με ένα όνομα πόλης ή χωριού της κατεχόμενης Κύπρου και είχε διακοσμήσει τις πινακίδες της αίθουσάς του με υλικό, που αφορά στον συγκεκριμένο τόπο. 

Η Έκθεση αποτελείται από δύο ενότητες, που φωτίζουν τις δύο όψεις της κυπριακής πραγματικότητας: Τη ζωή στην Κύπρο πριν την εισβολή του 1974, με έμφαση στην προβολή των κατεχόμενων Δήμων, αλλά και πώς αυτή ανατράπηκε, μετά την εισβολή του 1974. Συγκεκριμένα, επιχειρεί να παρουσιάσει τη ζωή στα κατεχόμενα χωριά μας, γνωρίζοντας τα ήθη και τα έθιμά μας και να αγγίξει τις ψυχές των μαθητών/-τριών μας μέσα από την κατανόηση των επιπτώσεων της εισβολής στη δημογραφία του νησιού, με ιδιαίτερη αναφορά στους αιχμαλώτους, εγκλωβισμένους, πρόσφυγες και τα ασυνόδευτα παιδιά.  Η Έκθεση περιλαμβάνει:

  1. Οπτικοακουστικό υλικό (κείμενα, φωτογραφίες, εικόνες και βίντεο με τη xρήση QR codes), σχετικό με τις δύο ενότητες της Έκθεσης
  2. Έκθεση  αντικειμένων από τα κατεχόμενα χωριά μας
  3. Έκθεση βιβλίων και φωτογραφιών σχετικών με τους κατεχόμενους Δήμους, την Ιστορία, τον τρόπο ζωής, τα ήθη και έθιμά τους
  4. Διαδραστικές δραστηριότητες, όπως παρακολούθηση της κατασκευής της δαντέλας φερβολιτέ του Καραβά με σαΐτα, παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων και χάραξη πήλινων αγγείων με την τεχνοτροπία των λαπηθιώτικων αγγείων

Το Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα έθεσε ως στόχο την επαφή των μαθητών/-τριών του με την κατεχόμενη πατρίδα μας αλλά και τις επιπτώσεις της εισβολής, με έναν τρόπο σύγχρονο και συμβατό με την τεχνολογία, την εικόνα και τον ήχο.  Παράλληλα, υπηρέτησε τον διαχρονικό στόχο του Υ.Π.Α.Ν. «Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι», τόσο διά μέσου της ίδιας της Έκθεσης όσο και με την παρακολούθηση προγραμματισμένων διαλέξεων από την κυρία Χαρίτα Μάντολες, συζύγου αγνοουμένου και από την κυρία Νιόβη Κερκίδου, από την Ομάδα Πρωτοβουλίας των Ασυνόδευτων Παιδιών του 1974.

Για την πραγματοποίηση της Έκθεσης, το Σχολείο άνοιξε το βλέμμα του στην ευρύτερη κοινότητα. Συγκεκριμένα, απευθύνθηκε στους κατεχόμενους Δήμους και σε ιδιώτες, οι οποίοι ευγενικά παραχώρησαν βιβλία, αντικείμενα, φωτογραφίες, συνταγές και βίντεο, σχετικά με τα κατεχόμενά μας εδάφη. Στην προσπάθεια αυτή συνέδραμε και το ΡΙΚ, παραχωρώντας οπτικοακουστικό υλικό, καθώς επίσης και το Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας, παραχωρώντας σχετικό υλικό.

Η Διεύθυνση εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς όλους τους φορείς και όλα τα πρόσωπα, εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες, που συνέδραμαν με οποιονδήποτε τρόπο στην οργάνωση και την επιτυχία της Έκθεσης.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter