Συμπερίληψη και εθελοντισμός για την Αφρική


Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας Αθηνάς Μιχαηλίδου στο Λανίτειο Λύκειο.

Μια διαφορετική επίσκεψη είχαν την Πέμπτη, 6/02/2025 οι μαθητές της Ειδικής Μονάδας του Λανιτείου Λυκείου καθώς η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου επισκέφτηκε τα παιδιά στην Ειδική αίθουσα τους στο Λανίτειο Λύκειο. Η κα Υπουργός ξεναγήθηκε από τους μαθητές της Ειδικής Μονάδας στην τάξη τους μίλησε μαζί τους και άκουσε τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους. Στη συνέχεια παρακολούθησε μέρος του βιωματικού εργαστηρίου, το οποίο παρουσίαζε η συγγραφέας Αγγελική Λάλου με το βιβλίο της «Η Σίσσυ των εφτά θαλασσών», μια δράση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τον «Μικρό Οδυσσέα» και την ειδική εκπαιδευτικό κ. Αγγελική Χαλκιοπούλου. 

Αφορμή για την επίσκεψη στάθηκε η δημιουργία ενός ψηφιδωτού πίνακα με το κάστρο του Βουφαβέντο, το οποίο τα παιδιά της Μονάδας θέλησαν να χαρίσουν στην κα Υπουργό. Πρόκειται για μέρος ενός δημιουργικού Προγράμματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη σχολική χρονιά, από ομάδα μαθητών της Ειδικής Μονάδας και μαθητών του περσινού Β34, με τον καθηγητή θρησκευτικών τους κ. Γεώργιο Πεσίνη και τον καθηγητή τέχνης, Βοηθό Διευθυντή Γαβριήλ Θεοχάρους για τις «Μαθητικές περιηγήσεις στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου», μια δράση που διοργανώθηκε από την Επιθεώρηση του μαθήματος των θρησκευτικών.

Ακολούθησε τελετή στη βιβλιοθήκη του Λανιτείου Λυκείου κατά την οποία η Υπουργός ενημερώθηκε για τις δράσεις της Ειδικής Μονάδας, που βρίσκονται σε εξέλιξη και κυρίως το εθελοντικό και ακτιβιστικό πρόγραμμα, στο οποίο οι μαθητές της Μονάδας αποτελούν τους πρεσβευτές, το “Africa book Project”. Για τους σκοπούς  του Προγράμματος πραγματοποιούνται επισκέψεις σε δίκτυο σχολείων για την ενημέρωση και συμμετοχή τους στη στήριξη του Σχολείου του Αγίου Ιακώβου στο Waterloo της Σιέρρα Λεόνε, με γραφική ύλη και βιβλία. Ένα σχολείο, που έχει συστήσει και λειτουργεί η Ορθόδοξη Μητρόπολη Γουινέας, στη μικρή αυτή χώρα της δυτικής Αφρικής. 

Έμφαση δόθηκε στη συνεργασία των μαθητών της Ειδικής Μονάδας με μαθητές των τυπικών τάξεων όλου του σχολείου για διάφορες δράσεις εθελοντισμού, τη συμμετοχή των μαθητών σε μαθήματα διαφόρων ειδικοτήτων με τις υπόλοιπες τάξεις, τη συμμετοχή των μαθητών σε ευρωπαϊκές δράσεις σε περιπτώσεις υποδοχής εταίρων μας από το εξωτερικό, σε δράσεις e-Twinning και ακόμα σε εξωσχολικές  δράσεις στις οποίες οι μαθητές μας συμμετέχουν με τη συνοδεία των γονιών τους. Η κυρία Αθηνά Μιχαηλίδου τόνισε τη σημασία της συμπερίληψης, κάτι που για το Λανίτειο Λύκειο είναι διαχρονικός στόχος τόσο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Διαπίστευσης καθώς αποτελεί έναν από τους έξι πυλώνες της Διαπίστευσης Erasmus+ του σχολείου.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι μαθητές της Ειδικής Μονάδας, πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα και μπλουζάκια με το λογότυπο που δημιούργησαν τα ίδια σε συνεργασία με άλλους μαθητές ειδικά για τη δράση Afrika Project. Η κ Υπουργός Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου ευχαρίστησε τη Διευθύντρια του Λανιτείου Λυκείου κυρία Μυρτώ Πουαγκαρέ και τους εκπαιδευτικούς της Μονάδας, Χριστόδουλο Σταμάτη και Γιώργο Πεσίνη, καθώς και τις συνοδούς που είναι δίπλα στα παιδιά σε κάθε στιγμή και ανανέωσε το ραντεβού της για την επόμενη φορά σε μελλοντική δράση! 

Την κυρία Υπουργό συνόδευσαν η Επαρχιακή Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Λεμεσού κα. Ζωή Πολυδώρου, οι Επιθεωρητές Μέσης Εκπαίδευσης του μαθήματος των θρησκευτικών  Δρ. Ελιάνα Χατζηιωάνου και κ. Ανδρέας Βίττης, ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Λεμεσού κ. Νίκος Στυλιανίδης, η πρόεδρος του Julia & Dashin’s Foundation Nataliya Ryaba και ο πρόεδρος του Συνδέσμου γονέων του Λανιτείου Λυκείου κ. Τζιαμπάζης Χρήστος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











797