Διαπολιτισμική Ημερίδα στο Θέκλειο Γυμνάσιο


Στις 11 Φεβρουαρίου 2025, το Θέκλειο Γυμνάσιο διοργάνωσε ημερίδα στο πλαίσιο του Διαπολιτισμικού Μήνα με τίτλο "Διαπολιτισμικό Αγκάλιασμα: Είμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Ο δικός μου πολιτισμός, ψηφίδα του πολιτισμού του κόσμου".

Η ημερίδα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη  συντονίστρια του προγράμματος Μεταναστευτικής Βιογραφίας κ. Έρμα Παπαπέτρου, Β.Δ., τις υπεύθυνες καθηγήτριες  κ. Μαρία Παναγή, κ. Ιωάννα Τυμπιώτου και ομάδα εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενίσχυση της αποδοχής και του σεβασμού μεταξύ των μαθητών, προωθώντας την ένταξη των παιδιών με Μεταναστευτική Βιογραφία. Η εκδήλωση περιλάμβανε δράσεις που έφεραν πιο κοντά ολόκληρη τη σχολική κοινότητα.

Η ημερίδα ξεκίνησε με παρουσιάσεις για τις χώρες προέλευσης των μαθητών, οι οποίες ανέδειξαν ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, η μαθήτρια Γρηγοριάδου Έβελυν έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Κύπρου, ενώ η Ζήνωνος Ιωάννα μας παρουσίασε την αιθιοπική κουλτούρα μέσα από το ψωμί Ambasha και το παραδοσιακό ένδυμα Habesha Kemis.

Ο Πακ Μαξίμ μας ταξίδεψε στη Ρωσία, για μια περιήγηση στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ ο Σίκοτα Ιβάν μας παρουσίασε την Ουκρανία, με εικόνες από το μοναστήρι Κίεβο-Πετσέρσκα Λαύρα, την πόλη Λβιβ, τα Καρπάθια όρη και τον ποταμό Δνείπερο.

Ο Αλριφάι Ταλάλ  μας μίλησε για τις φυσικές ομορφιές της Συρίας, ενώ η Αμπουχαλίλ Τζοάν  μας ξενάγησε στην Ιερουσαλήμ. Οι μαθήτριες Μάλις Ελάιζα και Μαυρομιχάλη Νικόλ μας παρουσίασαν  τις ομορφιές των Φιλιππίνων.  Τέλος, η Ντεγκεράτου Τζένιφερ αφηγήθηκε έναν μύθο από τις Φιλιππίνες γεμάτο σοφία και αγάπη για τη φύση.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, οι μαθητές απάντησαν σε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, το οποίο επιμελήθηκε η κ. Μαριάννα Μιχαήλ. Την τεχνολογική υποστήριξη ανέλαβαν ο κ. Μαρίνος Σοφοκλέους, με ανάθεση καθηκόντων Β.Δ. και ο κ. Πέτρος Πετρίδη.

Στο διάλειμμα προσφέρθηκε σε όλους τους μαθητές και τους προσκεκλημένους,  πρόγευμα και φρέσκος χυμός μανταρινιού. Πολύτιμη ήταν η συνεισφορά του Προέδρου και μελών του Συνδέσμου Γονέων, οι οποίοι εργάστηκαν από νωρίς το πρωί για την προετοιμασία.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, μαθητές, εκπαιδευτικοί και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους σταθμούς που είχαν στηθεί στην αυλή του σχολείου και να συμμετάσχουν στις διάφορες δραστηριότητες. Μέσα από αυτή τη δημιουργική αλληλεπίδραση, αποτύπωσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε διάφορα υλικά, μετατρέποντας την ημέρα σε μια μοναδική εμπειρία έκφρασης και συνεργασίας.

Οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να εκφράσουν την αγάπη και την αποδοχή μέσα από την τέχνη. Σε χάρτινες καρδίες που δημιούργησαν στο εργαστήρι κατασκευής χειροποίητου χαρτιού στο σχολείο μας, οι μαθητές απεικόνισαν σύμβολα ενότητας. Άλλοι διακόσμησαν με την τεχνική του ντεκουπάζ, μπολ φτιαγμένα με χαρτοπολτό,  ενώ σε λευκές πέτρες έγραψαν μηνύματα αποδοχής προς όλους τους πολιτισμούς.

Στην πρόσοψη του σχολείου, ομάδα μαθητριών, υπό την καθοδήγηση της κ. Ιωάννας Τυμπιώτου, δημιούργησε ένα εντυπωσιακό πανό. Στο κέντρο του αναγραφόταν ο τίτλος της ημερίδας, πλαισιωμένος από πολύχρωμα λουλούδια, πουλιά και πεταλούδες, συμβολίζοντας τη διαφορετικότητα και την ομορφιά της συνύπαρξης.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία επίσης  να δοκιμάσουν την ξιφασκία μέσα από μια εντυπωσιακή επίδειξη από τον τελειόφοιτο μαθητή Πακ Μαξίμ και την προπονήτριά του κ. Μαρίνα Πακ. Με τον απαραίτητο εξοπλισμό που έφερε μαζί της η κ.  Πακ, πολλοί μαθητές, καθώς και παιδιά της ΣΤ’ τάξης του Β' Δημοτικού Σχολείου, γνώρισαν το άθλημα από κοντά.

Μια ομάδα μαθητών φύτεψε σπόρους καρότων και κρεμμυδιών σε παρτέρι που είχαν κατασκευάσει τις προηγούμενες μέρες με ξύλινα παλέτα, υπό την καθοδήγηση της κ. Ροδούλας Αβραάμ, Β.Δ. Η δημιουργία του λαχανόκηπου, πέρα από την αγάπη για τη φύση, δίδαξε στα παιδιά να στηρίζουν και να σέβονται ο ένας τον άλλον.

Στην αυλή υπήρχε ένας παγκόσμιος χάρτης, όπου οι μαθητές εντόπιζαν και σημείωναν τον τόπο καταγωγής τους. Παράλληλα, μια ζωγραφισμένη φιγούρα κοριτσιού που έπαιζε με φυσαλίδες αποτέλεσε έναν δημιουργικό καμβά για συνθήματα σχετικά με τη διαπολιτισμικότητα, τον σεβασμό και τη διαφορετικότητα.

Η παράδοση είχε επίσης τη δική της θέση στην ημερίδα, με την αναβίωση ενός αρχαίου εθίμου των Βαλκανίων και συγκεκριμένα της Βουλγαρίας, το οποίο γιορτάζεται την 1η Μαρτίου. Η κ. Μαργαρίτα Κρούσιεβα έδειξε σε μαθητές και καθηγητές πως να φτιάξουν τις παραδοσιακές κούκλες Pizho και Penda με κόκκινο και άσπρο νήμα. Οι κούκλες θεωρούνται σύμβολα προστασίας από το κακό.

Παράλληλα, ομάδα μαθητών συγκέντρωσε παραδοσιακές συνταγές από τις χώρες καταγωγής τους και τις μετέτρεψε σε πρωτότυπους σελιδοδείκτες, τους οποίους μοίρασε δωρεάν. Άλλη ομάδα πωλούσε γλυκό κιτρόμηλο και κιτρομηλάδα, που ετοίμασαν υπό την επίβλεψη της κ. Ροδούλας Αβραάμ, Β.Δ. ενώ ιδιαίτερη έκπληξη αποτέλεσε το φρεσκοψημένο αιθιοπικό ψωμί, που μας πρόσφερε με πολλή αγάπη μητέρα μαθήτριας μας.

Το μουσικό σχήμα του σχολείου, υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας Χατζησοφόκλη, παρουσίασε τραγούδια σε διάφορες γλώσσες. Μαθητές, καθηγητές και γονείς τραγούδησαν και χόρεψαν σε παραδοσιακούς ρυθμούς, αποδεικνύοντας ότι η μουσική αποτελεί παγκόσμια γλώσσα που ενώνει τους ανθρώπους.

Η εκδήλωση έκλεισε με το παραδοσιακό γαϊτανάκι, έναν συμβολικό χορό που αντιπροσωπεύει την αγάπη, την ομόνοια και τη συνεργασία.

Η ημέρα ήταν ξεχωριστή, γεμάτη στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στις καρδιές όλων, θυμίζοντας πως η πολυπολιτισμικότητα είναι δύναμη και πλούτος.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ζωή Πολυδώρου, Επαρχιακή Επιθεωρήτρια Λεμεσού, τον κ. Δημήτρη Κυπριανού Διευθυντή του Β Δημοτικού, τον κ. Νίκο Στυλιανίδη  πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού και την κ. Μαρία Τζιαούρη, από τον Τομέα Μεταναστευτικής Βιογραφίας του ΥΠΑΝ,  οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










733