Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων: Μαθητικό Συνέδριο για τα 70 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ


Με ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια πραγματοποιήθηκε στα Λεύκαρα, την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025, Μαθητικό Συνέδριο, αφιερωμένο στη συμπλήρωση Εβδομήντα χρόνων από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959). Στο συνέδριο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι τίμησαν εμπράκτως τους ήρωες της κυπριακής ελευθερίας. Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Λευκάρων, κ. Σοφοκλής Σοφοκλέους, και η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης και Επαρχιακή Επιθεωρήτρια Λάρνακας-Αμμοχώστου, κ. Γεωργία Νεοφύτου, οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμό.

Το πρώτο μέρος του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο σε επιστημονικές παρουσιάσεις. Ο Ανδρέας Χριστοφή, Υποψήφιος Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, φώτισε άγνωστες πτυχές από τη συμβολή της κυπριακής νεολαίας στο ενωτικό κίνημα, μέσα από τις προεπαναστατικές διεργασίες και τη συμμετοχή της στον Αγώνα της ΕΟΚΑ. Ο Αλέξανδρος Μπαζούκης, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Β.Δ. στο Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων, παρουσίασε κείμενα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, με επίκεντρο τον αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου για ελευθερία και αυτοδιάθεση, αναδεικνύοντας την παγκόσμια απήχηση του Κυπριακού Αγώνα.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρουσία των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, της Μαρούλας Βιολάρη-Ιακωβίδου, δημοσιογράφου-συγγραφέα, και του Κίκη Κυριακίδη, πρώην Προέδρου του Συνδέσμου μη συλληφθέντων Αγωνιστών ΕΟΚΑ πόλης και επαρχίας Λάρνακας, οι οποίοι μοιράστηκαν προσωπικές αφηγήσεις και άγνωστα περιστατικά από την περίοδο του Αγώνα. Οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους, στο πλαίσιο ενός ζωντανού και γόνιμου διαλόγου με τους προσκεκλημένους. Οι απαντήσεις που τους δόθηκαν ανέδειξαν την προσωπική διάσταση του Αγώνα, συντελώντας στη βαθύτερη κατανόηση πτυχών της ιστορικής αυτής περιόδου. Η συγκίνηση όλων ήταν έκδηλη.

Το συνέδριο έκλεισε με την παρουσίαση από τους μαθητές του σχολείου ενός δρώμενου, στηριγμένου στις τελευταίες επιστολές των μελλοθάνατων αγωνιστών της ΕΟΚΑ προς τις οικογένειές τους. Ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή της χορωδίας και της χορευτικής ομάδας του Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ρόλο της νέας γενιάς στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στην ενίσχυση της σύνδεσης των νέων με την ιστορία του τόπου τους, με τρόπο ουσιαστικό και σύγχρονο. Το μέλλον χτίζεται με γνώση και ενσυναίσθηση - και η νέα γενιά απέδειξε πως θέλει να τις καλλιεργήσει.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1745