Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ οι καθηγήτριες Γεωργία Κουκουμά και Κυριακή Παντελή ταξίδεψαν στην Τενερίφη της Ισπανίας από τις 20 μέχρι τις 25 Απριλίου 2025 και παρακολούθησαν επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Creative teaching techniques to promote social inclusion», στο Centro Insular de Entidades de Voluntariado και τον οργανισμό EDU PLUS, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας Άνκας Ντουντάου. Ο στόχος αυτής της κινητικότητας ήταν να εξοπλίσει τους συμμετέχοντες με πρακτικά εργαλεία και στρατηγικές για την υποστήριξη ευάλωτων μαθητών, όπως παιδιά με ειδικές ικανότητες, αυτισμό, μεταναστευτική βιογραφία και πρόσφυγες μέσω ενεργητικής μάθησης και δημιουργικών τεχνικών.
Η πρώτη μέρα του σεμιναρίου ήταν αφιερωμένη στη γνωριμία των συμμετεχόντων μεταξύ τους και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών διδασκαλίας. Οι συμμετέχοντες από τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και φυσικά, την Κύπρο μέσα από την εφαρμογή διαφόρων εκπαιδευτικών τεχνικών δημιούργησαν ένα μαθησιακό περιβάλλον που βασιζόταν στην εμπιστοσύνη, καταφέρνοντας να αποβάλουν τους φόβους τους και βγαίνοντας έξω από τη ζώνη άνεσής τους (Comfort Zone).
Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε υπαίθρια εκπαίδευση στο αρχαίο δάσος Ανάγα. Οι εκπαιδευόμενοι μέσα από υπαίθρια εκπαιδευτικά παιχνίδια, όπως το κυνήγι θησαυρού, έμαθαν πώς να προωθούν την κοινωνική ένταξη. Στη συνέχεια, περιπλανήθηκαν και ξεναγήθηκαν στους δρόμους της γραφικής πόλης Σαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα, η οποία έχει ανακηρυχθεί από την Unesco Mνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκέφθηκαν την παραλία Τερεσίτα με τη χρυσή άμμο.
Την τρίτη μέρα του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι είχαν μια καταπληκτική ομαδική εργασία. Έμαθαν και εξασκήθηκαν σε δημιουργικές τεχνικές που προωθούν την ανοχή στην ποικιλομορφία και την ενσυναίσθηση για τους μαθητές με ευάλωτα υπόβαθρα. Βελτιώσαν την ικανότητα αντιμετώπισης της αβεβαιότητας και της πολυπλοκότητας, αυξάνοντας το κίνητρο, την αποφασιστικότητα και την προσαρμοστικότητα στις αλλαγές. Μετά τη λήξη των ημερήσιων εργασιών του σεμιναρίου, πραγματοποίησαν ένα πολιτιστικό ταξίδι στο βουνό Τέιδε, το τρίτο υψηλότερο ηφαίστειο του κόσμου, μαθαίνοντας τα οφέλη της υπαίθριας εκπαίδευσης και τους θρύλους που συνοδεύουν το όρος. Κατά τη διάρκεια της ανάβασης, όλοι εντυπωσιάζονταν από τη συνεχώς μεταβαλλόμενη όψη του τοπίου, ώσπου φτάνοντας στην κορυφή παρακολούθησαν με δέος ένα θαύμα να ξετυλίγεται μπροστά τους, ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα πάνω από τα σύννεφα. Όταν έπεσε η νύχτα, κάναμε αστροπαρατήρηση, παίρνοντας πολλές πληροφορίες για τους αστερισμούς και αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες.
Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη σε παιχνίδια υπόδυσης ρόλων, ενίσχυσης της ενσυναίσθησης των συμμετεχόντων και σε διαδραστικό μάθημα για τον ρατσισμό.
Επιπλέον, την τελευταία μέρα του εποικοδομητικού σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα εμπειρικό εργαστήρι για καλύτερη επικοινωνία, καθορισμό του αισθήματος του ανήκειν στην ομάδα και κοινωνική ένταξη. Χρησιμοποίησαν μη λεκτικές μεθόδους με στόχο την ενθάρρυνση της αυτοέκφρασης των συναισθημάτων και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες προωθήθηκε η σύνδεση, η εγγύτητα και η αποδοχή του ενός από τον άλλο και, κατ’ επέκταση, των μαθητών/εκπαιδευομένων από ευάλωτα υπόβαθρα στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην κοινωνία.
Το ταξίδι στην Τενερίφη αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία ζωής γεμάτη εικόνες και συναισθήματα. Η φιλοξενία στο νησί ήταν εξαιρετική, όπως και η άρτια οργάνωση του σεμιναρίου. Οι καθηγήτριες με τη συμμετοχή τους στο σεμινάριο απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για τη λειτουργία ενός σχολείου όπως το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο, που χαρακτηρίζεται από πολιτισμική πολυμορφία και μαθητές προερχόμενους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εμπειρία μας στον πιο κάτω σύνδεσμο:
https://youtu.be/eM5LVmx4YrA?si=qf7ptRypvz9i7chu
Από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ευρυβιάδειου Γυμνασίου Λάρνακας