ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία: Προτάσεις ενόψει της επανόδου στις σχολικές μονάδες


Το ΥΠΠΑΝ και όλοι οι εμπλεκόμενοι, να επικεντρωθούν στην επαναλειτουργία των σχολείων με ασφάλεια, λειτουργικότητα και ξεκάθαρες ρυθμίσεις για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς

Με ανακοίνωσή της η Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία αναφέρει:  

«Η επάνοδος μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία αποτελεί ένα σοβαρό εγχείρημα μετά από μια περίοδο δύο και πλέον μηνών υπό αυστηρά μέτρα περιορισμού, λόγω κορωνοϊού. Η διαπίστωση των ζητημάτων που θα πρέπει να διευθετηθούν ή/και να διευκρινιστούν είναι το πρώτο βήμα. Άμεσα θα πρέπει να προχωρήσουμε σε υποβολή προτάσεων, καθώς η επάνοδος στα σχολεία δεν αφορά ούτε επηρεάζει μόνο μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αγώνα που έδωσε όλο αυτό το διάστημα η κοινωνία μας για έξοδο από την εποχή του κορονοϊού.

Μετά και την ανακοίνωση από πλευράς της κυβέρνησης του πλάνου για επαναλειτουργία των σχολείων, έχει αναπτυχθεί μια έντονη συζήτηση μέσα στην κοινωνία ευρύτερα για το εγχείρημα αυτό. Δυστυχώς, στην πορεία της όλης συζήτησης, δηλώσεις αλλά και ερμηνείες δηλώσεων, όχι μόνο δεν έχουν ξεκαθαρίσει ερωτήματα που υπάρχουν, αλλά αντιθέτως έχουν αυξήσει τη σύγχυση και κατ’ επέκταση την ανησυχία ανάμεσα σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ταυτόχρονα, δημιουργείται, δικαιολογημένα, η εντύπωση ότι αντί να υπάρχει προσήλωση στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου για ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, υπάρχει μια αχρείαστη απόπειρα δοκιμής διάφορων «ιδεών», που απλά περιπλέκουν το όλο εγχείρημα.

Ως ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θεωρούμε πως αυτή την ώρα απαιτούνται ξεκάθαρες αποφάσεις και ρυθμίσεις ώστε η ασφαλής επαναλειτουργία των σχολείων να καταστεί εφικτή, εφόσον η ευρύτερη επιδημιολογική εικόνα το επιτρέψει. Προς αυτή την κατεύθυνση, καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις:

  1. Συμπερίληψη των εκπαιδευτικών που ανήκουν στην κατηγορία Α των πολιτών με σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν από Covid-19, στην ίδια κατηγορία με αυτούς που σήμερα θεωρούνται κατηγορία Β και παροχή κατά σειρά του δικαιώματος (α) Για εργασία από το σπίτι (β) Αξιοποίηση της άδειας ασθενείας τους, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν με ασφάλεια στο σπίτι λόγω της κατάστασης της υγείας τους. Θυμίζουμε εδώ ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας τα άτομα της κατηγορίας Α    “μπορούν να εργαστούν με την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκονται σε χώρους όπου συναλλάσσονται με κοινό και δεν υπάρχει αυξημένη διέλευση ατόμων” πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει στην περίπτωση των σχολείων.
  1. Ειδική ρύθμιση για τα άτομα που έχουν συγγένεια 1ου βαθμού ΚΑΙ διαμένουν μαζί με άτομα υψηλού κινδύνου ώστε να προστατευθεί η υγεία τους.
  1. Εξέταση της δυνατότητας επέκτασης της άδειας μητρότητας για τις έγκυες, λεχώϊδες και θηλάζουσες εκπαιδευτικούς, κατά όσες μέρες θα μεσολαβήσουν από την επαναλειτουργία των σχολείων μέχρι και τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
  1. Παροχή δυνατότητας αξιοποίησης από τους εκπαιδευτικούς, της άδειας για προσωπικούς λόγους, με ανάλογο τρόπο που θα αξιοποιήσουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, την άδεια αναπαύσεως για σκοπούς φροντίδας παιδιού ηλικίας <15 ή παιδιού με αναπηρία οποιασδήποτε ηλικίας. Εννοείται ότι οι απουσίες εκπαιδευτικών, είτε για σκοπούς φροντίδας παιδιού, είτε επειδή συμπεριλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες όπως αναφέρεται πιο πάνω, θα πρέπει να καλύπτονται άμεσα με το διορισμό αντικαταστατών.
  1. Εγκατάλειψη της ιδέας/πρόθεσης για μετάδοση σε πραγματικό χρόνο της διδασκαλίας που θα λαμβάνει χώρο στις αίθουσες διδασκαλίας στην ομάδα των μαθητών που θα βρίσκεται σπίτι με το αιτιολογικό της μη ανάγκης επανάληψης της ίδιας διδασκαλίας. Ακόμη και με όλους τους περιορισμούς που θα υπάρχουν για λόγους υγείας και ασφάλειας, η διδασκαλία στην τάξη δεν μπορεί να υποκατασταθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν είναι εξάλλου η ώρα, εν μέσω κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, να δοκιμαστεί ένα τέτοιο «μοντέλο διδασκαλίας», που ακόμη και σε κανονικές συνθήκες θα δημιουργούσε σειρά ερωτηματικών για την ετοιμότητα της υποδομής των σχολικών μονάδων.

Για μας ως ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ επιβάλλεται η στοχοπροσήλωση στον ουσιαστικό στόχο της επαναλειτουργίας των σχολείων με ασφάλεια για όλους. Θεωρούμε πως (α) η υιοθέτηση των πιο πάνω ρυθμίσεων, μαζί με (β) την ολοκλήρωση της δουλειάς που βρίσκεται σε εξέλιξη για ετοιμασία και εφαρμογή πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες κάθε βαθμίδας και (γ) την έκδοση των απαιτούμενων οδηγιών από τη ΔΔΕ για τα διαδικαστικά ζητήματα επαναλειτουργίας (χώροι, διαρρυθμίσεις, πρόγραμμα κ.ο.κ.), θα συμβάλουν καταλυτικά στην επίτευξη του κοινού στόχου.

Την ίδια ώρα, είναι πιστεύουμε χρήσιμο, σε συνέχεια της ξεκάθαρης τοποθέτησης του ΠτΔ ότι το επανάνοιγμα των σχολείων θα εξαρτηθεί κατά τρόπο απόλυτο από την επιδημιολογική εικόνα, να γνωστοποιηθεί ποια ακριβώς θα πρέπει να είναι η επιδημιολογική εικόνα ώστε να θεωρείται εφικτό να δοθεί το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει.

Ως ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θέλουμε να τονίσουμε εμφατικά πως αυτή την ώρα επιβάλλεται όλοι, με πρώτο και καλύτερο το αρμόδιο Υπουργείο, να επικεντρωθούμε στον ένα και μοναδικό ουσιαστικό στόχο: Επαναλειτουργία των ΣΧΟΛΕΙΩΝ με ασφάλεια. Αν γίνει αυτό τότε εκφράζουμε τη σιγουριά, γνωρίζοντας το ζήλο και το μεράκι του εκπαιδευτικού κόσμου, ότι #θα_επιστρέψουμε_με_ασφάλεια και #θα_τα_καταφέρουμε_και_στην_Παιδεία».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1515