Τρία νέα βραβεία πήρε το Δημ. Νηπιαγωγείο Κισσόνεργας «Γεώργιου Μιχαήλ»


Τρία νέα  βραβεία πήρε σήμερα το Δημόσιο  Νηπιαγωγείο Κισσόνεργας «Γεώργιου Μιχαήλ» στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια Εκπαιδευτικές γέφυρες!

Ά Βραβείο στην κατηγορία: Ταινίες τεκμηρίωσης

Τίτλος του Ντοκιμαντέρ: «Αγγίζοντας τη Λευτεριά»

Εκπαιδευτικός: Ελένη Ι. Παπακυριάκου

Τμήματα:Α΄1 και Α΄2 (Συμμετείχαν όλα τα παιδιά του σχολείου)

Ά Βραβείο στην Κατηγορία: Τρισδιάστατες κατασκευές

Τίτλος του έργου: «Σηκώνοντας το συρματόπλεγμα»

Τμήμα : Α’2

Εκπαιδευτικός: Ελένη Ι. Παπακυριάκου

 Β΄Βραβείο Κατηγορία : Αφίσα

Τμήμα: Α2

Εκπαιδευτικός: Ροδούλα Ιωάννου

Τίτλος έργου: «46.... και ακόμα περιμένουμε!!!»   

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μπορούν και αποδεικνύουν καθημερινά ότι μπορούν να κάνουν πολλά! Αξιέπαινη είναι η δημιουργία ιστορικού  ντοκιμαντέρ  τεκμηρίωσης, που πρώτη φορά έγινε από παιδιά Νηπιαγωγείου στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Καταγράφουμε τη μνήμη  για τους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους στους αγώνες 1955-59» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.

Το παρόν ντοκιμαντέρ «Αγγίζοντας τη Λευτεριά» έχει διαμορφωθεί με τρόπο ώστε  τα παιδιά, διερευνώντας  το παρελθόν, να μάθουν εμπειρικά την ιστορία του τόπου μας και συγκεκριμένα την ιστορία του αφανή μαθητή ήρωα Γεώργιου Μιχαήλ  και του ήρωα Χρίστου Κκέλη, ανακαλύπτοντας παράλληλα σημαντικά στοιχεία για τη ζωή και τη δράση τους. Τα παιδιά δραστηριοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους: Συνεντεύξεις, έρευνα, συλλογή  φωτογραφικού υλικού, ζωγραφιές, απαγγελίες ποιημάτων, αφηγήσεις-δραματοποιήσεις  και αναπαραστάσεις των όσων έμαθαν.

 Τα παιδιά  γνώρισαν εμπειρικά ένα μέρος της μακραίωνης  ιστορία μας και τους αγώνες των Ελληνοκυπρίων. Έμαθαν να αποδίδουν την πρέπουσα τιμή στους ήρωες  μας και παράλληλα  έχουν συμβάλει  στην διάδοση της ιστορίας μας μέσα από τη δική τους πολιτιστική παρέμβαση μέσα από αυτό το έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύσσωμη η κοινότητα και οι γονείς, οι συγγενείς των ηρώων στήριξαν αυτή την προσπάθεια των παιδιών και χάρηκαν ιδιαίτερα που η ιστορία δυο ηρώων του χωριού τους, θα γίνει γνωστή μέσω αυτού του ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν τα παιδιά.

Εξίσου αξιόλογο είναι το έργο που έφτιαξαν με το τρισδιάστατο περιστέρι στις κατασκευές όπου  η ιδέα των παιδιών ήταν  να έρθει ένα περιστέρι να σηκώσει το συρματόπλεγμα. Θέλησαν με αυτό τον τρόπο  να δώσουν ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι η Κύπρος θα τα καταφέρει να ελευθερωθεί. Στο έργο η Κύπρος δείχνει ματωμένη εκεί που βγήκε το συρματόπλεγμα, γιατί οι πληγές δεν χάνονται, μπορεί στο μέλλον να επουλωθούν, ωστόσο έχουν αφήσει το σημάδι τους στην Κύπρο μας (άνθρωποι θυσιάστηκαν, είναι αγνοούμενοι ή έγιναν πρόσφυγες). Το λευκό περιστέρι με όσα εκπροσωπεί: την ειρήνη, τη λευτεριά την καθαρότητα της ψυχής των παιδιών. Ευελπιστούμε ότι θα αυτό θα βγάλει το συρματόπλεγμα από την πονεμένη μας Κύπρο. Έχοντας  αυτό το όραμα των παιδιών ελπίζουμε ότι η πατρίδα μας θα ελευθερωθεί. Αποτελεί ένα  έργο που μας δίνει μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Κύπρος μας θα ελευθερωθεί. Το λευκό περιστέρι αιώνιο σύμβολο ειρήνης και φωτισμού έρχεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επανένωση του νησιού μας.

Τέλος με την ηχηρή αφίσα τα παιδιά δείχνουν την πραγματικότητα  με την Κύπρο μας που  εδώ και 46 χρόνια βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή, αλυσοδεμένη και  θλιμμένη περιμένει να ανοίξει τα φτερά της, να ελευθερωθεί.

Ευχόμαστε τα έργα των παιδιών να αποτελέσουν φάρο και οδηγό  για όλους μας. Ευτυχώς υπάρχει ελπίδα, η νέα γενιά αγωνίζεται! Τα  μικρά παιδιά  κάνουν δράσεις και  είναι ενεργοί πολίτες. Ας παραδειγματιστούμε!




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1613